Exposities 

Hieronder vindt u verschillende exposities, met name in Nijmegen en omstreken. Gaat u exposeren of heeft u een expositieruimte en zou u vermeld willen worden op onze site? Stuur dan een mailtje naar info@pro-art.nl met een korte beschrijving en eventueel een foto.

Check van te voren bij de expositieruimte of ze open zijn en welke (extra) coronamaatregelen er gelden.

 • Sistership TV en nagesprek

  Sistership TV en nagesprek

  18 sep
  Oddstream
  Ridderstraat 23, 6511 TM Nijmegen

  Een bal van riet rolt het beeld binnen en zet allerlei vreemde gebeurtenissen in gang. Drie wezens in lange gewaden met omgekeerde gezichten worden opgestraald naar een dimensie waar materie en energie in een vlechtwerk samenkomen… Daar ontmoeten zij een serie wezens: Black Quantum Futurism, Ashley Bowa and Lesley Marshall, Ricky Rainbow Beard, FASTWURMS, Annapurna Kumar, Natasha Pickowicz en Jaime Warren. Samen reflecteren zij op mentale, natuurlijke, energetische, economische en materiële verwikkelingen. Dit is het mysterieuze (en ietwat absurdistische) begin van The Sistership Arrives, de vierde aflevering van sketchshow Sistership TV, die bij Oddstream in première gaat.

  Sistership TV is een online sketchshow geregisseerd door multimediaband The Powers (USA/CA). De rode draad in Sistership TV zijn de belevenissen van drie wonderlijke wezens, geïnspireerd op de historische drie zusterfiguren zoals de schikgodinnen, de heksen uit Macbeth en de gorgonen uit de Griekse mythologie. Hun verhaal wordt onderbroken door video’s en performances van internationale gasten.  

  De band én onderzoeksgroep The Powers creëren een speculatieve wereld die absurdistisch en theatraal is en tegelijkertijd heilige huisjes omverwerpt. Hun wereld is bevolkt door monsterlijke wezens, door entiteiten uit andere dimensies en door onderdrukte archetypen van klassieke mythologieën. Zij zijn de hoofdpersonages in The Powers’ feministische hervertellingen van heteronormatieve en patriarchale mythes.  

  Op 18 september kijken we aflevering 4 uit de reeks in Studio Oddstream. Aflevering 1-3 zijn online te bekijken op de website van Sistership TV. Na de aflevering vindt er een nagesprek plaats tussen The Powers en mediawetenschapper Dan Hassler-Forest. 

  The Powers bestaat uit Katherine Kline, Jessica Mensch en Emily Pelstring. Ze noemen zich een band, een kunstenaarscollectief en onderzoeksgroep,  die hun onderzoek gieten in Sistership TV en live performances. 

  Dan Hassler-Forest is cultuur- en mediawetenschapper aan Universiteit Utrecht. Hij spreekt en publiceert regelmatig over onderwerpen als comics en science fiction, vaak in relatie tot politiek en ideologie. 

  Vrijdag 18 september, 20.00-22.00 uur
  Studio Oddstream en online
  Kaarten zijn €3, inclusief drankje via de Lindenberg.

  Corona-maatregelen
  Vanwege de anderhalve meter afstand die we tussen bezoekers aanhouden zijn er maar een paar tickets beschikbaar voor dit evenement. Wees er dus snel bij!  
 • WEESgoed depot moet leeg

  WEESgoed depot moet leeg

  20 sep
  WEESgoed
  Keizer Karelplein 32H, 6511 NH Nijmegen

  Stichting WEESgoed stopt met haar depot in de Bisschop Hamerstraat 16. Het depot waar WEESgoed werken van overleden kunstenaars tentoonstelt en verkoopt. 

  WEESgoed gaat voortaan digitaal door via www.stichtingweesgoed.nl, met daarin opgenomen de webwinkel. Ook digitaal gaat WEESgoed onverminderd enthousiast en met dezelfde bedoelingen verder: opkomen voor de belangen van overleden Gelderse kunstenaars. 

  Om dat te bereiken gaan we onze opslagruimte leegmaken. De nog aanwezige kunstwerken verkopen. Dat doen we in het weekend van 20 september tegen zeer aantrekkelijke prijzen. 
 • Singular-Art

  Singular-Art 

  Singular Art
  Waalkade 72, 6511 XR Nijmegen

  Currently showing:

  Toonbanksolo #1: Ernie Bossmann  -  Soldaatjes

  Meg Forsyth

  Mees van Rijckevorsel

  Marek Meduna

   

  Open Thursday - Sunday 10-6pm

 • Liedeke Taen x Job Gerards x WIEBERT

  Liedeke Taen x Job Gerards x WIEBERT

  17 sep tot 20 sep
  Hubert
  Sint Hubertusstraat 10, 6531 LB Nijmegen

  Liedeke Taen en Job Gerards verzorgen een duoshow voor WIEBERT in Hal 1. Door middel van muziek en beeld zetten Liedeke Taen en Job Gerards op hun eigen manier het begrip 'schoonheid' in een ander daglicht. Entree is gratis!

  De expositie 'Velvet parts of a broken mandarin' van Liedeke Taen loopt van donderdag 17 september t/m zondag 20 september en is tijdens openingstijden gratis toegankelijk.

  Zaterdag 19 september: 
  20.00 uur: finissage expositie Liedeke Taen
  21.30 uur: muziekperformance Job Gerards

  LIEDEKE TAEN
  In de expositie ‘Velvet parts of a broken mandarin’ toont Taen een serie grote Toyobo-etsen van gefotografeerde stillevens. Toyobo is een zeer arbeidsintensieve etstechniek die zij zich in een korte periode eigen heeft gemaakt door de grenzen op te zoeken binnen het formaat.
  In haar werk laat ze zien dat alledaagse en nietsbetekenende objecten om ons heen een zekere schoonheid kunnen dragen. Aan het alledaagse saaie en nutteloze wordt een betekenis en waarde toegekend. Dit doet ze door objecten door verschillende technieken en ambachten te laten gaan, zoals keramiek en fotografie, waar na ze deze vervolgens uitwerkt tot grote Toyobo-etsen of muurschilderingen. Hierdoor ontstaat er een nieuwe gelaagdheid en wordt een voorwerp losgezongen van zijn oorspronkelijke context.

  JOB GERARDS
  In de muzikale performance ‘Where pain and delight flow together’ creëert Job een plek waar pijn en euforie samen bestaan. Hij laat zien dat pijn, lelijkheid, vreugde en schoonheid vanuit dezelfde bron komen. Door middel van loops die hij live maakt met zijn keys, stem en gitaar probeert hij deze bron aan te raken en legt hij de schoonheid van menselijke imperfectie en kwetsbaarheid bloot.
 • Kerkje van Persingen

  Kerkje van Persingen

  19 en 20 september

  Pieter van Bernebeek

  Kerkje van Persingen

  Persingensestraat 7 
  6575 JA Persingen
  Parkeergelegenheid voor de deur
  Geopend van 11.00 tot 17.00

  www.kerkjevanpersingen.nl

 • Binnenste Buitenland

  Binnenste Buitenland

  7 aug tot 1 nov
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  We nodigen je uit het mooie weidse landschap ten oosten van het museum te ontdekken met een bijzondere expositie binnen en een aansluitende wandeling buiten. De expositie ‘Binnenste Buitenland’, met prachtig uitzicht over de Waal, laat zien hoe negentiende-eeuwse kunstenaars het magnifieke poldergebied en de markante hoogteverschillen in beeld brachten. Trek de wandelschoenen aan, ga op pad en ervaar aan de hand van de speciale route het landschap. Passeer de uitkijkpunten van de kunstenaars en vergelijk de punten met oude foto’s in de route.

  Ten oosten van Museum Het Valkhof komen twee landschapstypen samen: een vlak poldergebied en karakteristieke hoogteverschillen die on-Nederlands aandoen. Dit landschap werd in de 19e eeuw ontdekt door kunstenaars. Beek en Ubbergen werden geliefde reisdoelen voor schilders en tekenaars uit heel Nederland. In de omgeving waren tal van ‘romantische’ motieven te vinden: oude watermolens, vervallen boerderijtjes en eenvoudige kerkjes. Hoewel het te ver gaat om te spreken van een kunstenaarskolonie waren er in de periode 1810–1860 rond de honderd kunstenaars actief. Sommigen, zoals B.C. Koekkoek vestigden zich er voor langer, anderen logeerden er een enkele dag. Het leverde Museum Het Valkhof uiteindelijk een aantal prachtige werken op die nu verenigd zijn in de expositie ‘Binnenste Buitenland’.

  Het on-Nederlandse landschap is nog steeds in trek bij wandelaars en natuurliefhebbers. De groene omgeving is een mooie ontsnapping aan de drukke stad, zeker nu we met velen vakantie vieren in eigen land. Trek je wandelschoenen aan, loop de uitgezette route en geniet van de plekken die de kunstenaars al in de 19e eeuw hebben vastgelegd. Het startpunt is bij Museum Het Valkhof. Binnen, op de galerij, met een prachtig uitzicht over de Waal, kun je de geschilderde landschappen bewonderen van de plekken die je op de wandelkaart zult passeren. Ga op pad met de wandelroute die je bij de balie ontvangt, of scan de QR code in het museum en volg de route via je mobiel. Laat je tijdens het wandelen terugvoeren naar de 19e eeuw aan de hand van de schilderijen en oude foto’s.

  * Je ontvangt de route op vertoon van een geldig entreebewijs.

  * De uitgestippelde wandelroute is ongeveer 9 km
 • Extrapool Weekend: Iets Met Dieren x Lewsberg x Het Harde Potlood

  Extrapool Weekend: Iets Met Dieren x Lewsberg x Het Harde Potlood

  25 sep tot 27 sep
  Extrapool
  Tweede walstraat 5, 6511 LN Nijmegen

  Vrijdag 25 september, 20.00 uur (zaal open)
  Opening doorlopende expositie: Iets Met Dieren
  Entree gratis

  Zaterdag 26 september, 21.00 uur (aanvang, zaal open om 20.30 uur)
  Lewsberg + performance Het Harde Potlood 'As the dust returns'
  Entree €5 

  Zondag 27 september, 14.00-18.00 uur (zaal open)
  Het Harde Potlood i.s.m. Caro Verbeek en workshop 'Stofpluizen' door Pavèl van Houten
  14.30: Geurlezing Caro Verbeek
  15.30: Lezing en workshop Pavèl van Houten
  Entree gratis

  Let op: Meld je bezoek voor de vrijdag of zondag aan door een mailtje te sturen naar pr@extrapool.nl

  Iets Met Dieren #2: = (Evenals)
  Mensen zijn primaten, maar het leven in een moderne samenleving doet ons vergeten dat we een genetische code hebben die al miljoenen jaren wordt doorgegeven en die we delen met andere diersoorten. Wat hebben mensen en dieren gemeen en waar zit het onoverkomelijke verschil? We weten dat communicatie mogelijk is tussen soorten, een overdracht van kennis van een ander type interactie, een non-verbale communicatie.
  In de programmareeks Iets Met Dieren onderzoeken we deze fenomenen in een performatieve setting. Elke editie wordt de verhouding tussen mens en dier vanuit een ander perspectief bekeken, geïllustreerd aan de hand van een wiskundig symbool. Voor de tweede editie is dit de =.
  In de uitwerking gingen wij op zoek naar kunstenaars die dieren als onderwerp in hun werk verwerken en voor wie het dier een net zo belangrijke rol vervuld in het werk als de mens. Het resultaat zal een gevarieerde tentoonstelling zijn met onder andere een nieuw Slim Tarra behang.

  Radina Kordova is een multidisciplinaire kunstenaar die momenteel woont en werkt in Groningen. Haar inspiratie komt voort uit menselijk gedrag, verhalen vertellen en vervuiling. Ze reflecteert op onderwerpen die verbonden zijn met de klimaatcrisis en psychologie door middel van soundscape installaties, sculpturen en tekst. Radina gelooft dat de wereld letterlijk in brand staat, en focust zich daarom ook op het recyclen en een nieuwe bestemming vinden van materialen, het vertellen van verhalen en bewustmaking van zaken rondom het milieu. Op dagen dat haar gedachten en ideeën wat lichter zijn werkt ze graag samen, organiseert evenementen en experimenteert zij met verschillende media. https://radinakordova.com/

  Emma Levie is een echte creatieve sprinkhaan. Ze is dol op fotografie, interieurontwerp, zingen, dansen en acteren. Ze heeft korte verhalen geschreven, installaties gemaakt en ondergoed ontworpen. Een medium waar ze vooral niet zonder kan is tekenen. Hoe een leeg vel getransformeerd kan worden tot een werk waar een verhaal in zit dat je in verwondering brengt vind ze erg spannend. Haar werk begint niet met een kunstenaarsverklaring of concept maar ontstaat terwijl ze werkt. Dit resulteert in een zelfportret dat met haar meebeweegt. Door haar werk te volgen leer je over haar interesses in ledematen, patronen, dieren, planten, gelijke rechten en menselijke relaties. https://emmalevie.com/

  Concert Lewsberg
  In this house we make mistakes
  In this house we never give up
  Deze regels uit het slotnummer van hun nieuwe album zouden het motto van Lewsberg kunnen zijn. Niet als peptalk, maar als eerbetoon aan de schoonheid en troost van het eindeloos ploeteren. Deze Rotterdamse band klinkt als een herrezen Velvet Underground, met scherpe gitaren, een onderkoelde indiesound, parlandozang met Rotterdamse tongval en een hang naar repetitie. Hun nieuwe self-released album In This House, verscheen aan het begin van de lockdown op 27 maart. Lewsberg treedt zaterdagavond op te midden van ‘As the dust returns’.

  Het Harde Potlood – ‘As the dust returns’
  Sinds 2006 werken kunstenaars Richtje Reinsma, Roosmarijn Schoonewelle en Heleen Wiemer onder de naam Het Harde Potlood onregelmatig samen aan een experimenteel oeuvre dat o.a. (muur)tekeningen, installaties en performances omvat. Hun werk was onder meer te zien in De Oude Kerk in Amsterdam en Museum Jan Cunen in Oss.
  Is de wereld binnenshuis een toevluchtsoord of een gevangenis? In de performance en installatie ‘As the dust returns’ ontfermt Het Harde Potlood zich over het huishouden. Welke rituelen gaan er schuil in de dagelijkse strijd tegen vuil en chaos, in de zucht naar orde en zuiverheid? Wat voor micro- en macrokrachten bewegen er in het privéterritorium? Te midden van afwas, doekjes en allesreinigers maakte Het Harde Potlood tekeningen en collages op papier en stof, ruimtelijke objecten en kostuums.
  Het collectief brengt samen met muzikant Ruud van der Pluijm op theremin een performance, waarin stofwolken, spray en aangekoekte resten samenkomen in een troebel schoonmaakballet.
  Let op! Tickets voor het Concert Lewsberg + Performance Harde Potlood zijn alleen online te verkrijgen via de ticketlink bovenaan de pagina.

  Geurlezing ‘Miasma’s en geraniums: Hoe huiselijke geuren ons gedrag bepalen’ door geurhistorica Caro Verbeek
  In de geschiedenis van geur worden vooral stedelijke geuren of parfums besproken en dan ook nog vanuit een mannelijk perspectief. Voor de huiselijke geuren is gelukkig steeds meer ruimte. Met name vrouwen zijn al eeuwenlang de meesters van de luchten in het huishouden. Zij zorgden er in de achttiende eeuw bijvoorbeeld voor dat miasma’s (ziekmakende luchten) werden bedwongen met allerlei welriekende stoffen. Veel van deze historische geurstoffen vinden we nu nog in onze keukenkastjes.

  Interactieve ode aan stof ‘Stofpluizen’ door kunstenaar Pavèl van Houten
  Stof is alom vertegenwoordigd in ons leven – alles ontstaat uit stof en zal weer stof worden. Toch lijkt stof vandaag de dag te worden gezien als een nietszeggend bijproduct dat enkel wordt opgeveegd en bij het vuilnis gedeponeerd. Tijdens deze interactieve ode ontdek je de kracht en schoonheid van stof en maak je een broche van stof waarvoor je zelf het materiaal verzamelt.

  Wij houden ons aan de gezondheidsrichtlijnen aangesteld voor presentatie instellingen.
 • Call to commit | Susan Barnett

  Call to commit | Susan Barnett

  7 aug tot 22 nov
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Vanaf 7 augustus presenteert Museum Het Valkhof met Call to commit een tentoonstelling van de Amerikaanse fotografe Susan Barnett (1951) met foto’s van opvallende en uitgesproken slogans op T-shirts als ‘It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back’ en ‘Im Muslim Don’t Panik’. Barnett ‘portretteert’ voornamelijk de ruggen van de jonge generatie die, ondanks hun onmiskenbare aanwezigheid in de anonieme digitale wereld, ook op straat niet bang zijn om openlijk en fysiek te laten zien wie ze zijn en waar ze voor staan. De achterkant van hun T-shirt spreekt over religie, ongelijkheid, richt zich tegen het kapitalisme, of verheerlijkt het juist, is humoristisch of soms ronduit agressief. ‘Call to commit’ toont 65 prikkelende foto’s elk typerend voor de tijd en geeft de bezoeker ongetwijfeld stof tot nadenken.

  Atypische fotografe
  Susan Barnett heeft een bewegelijk leven achter de rug. Even leek het erop dat ze een veelbelovende danscarrière zou najagen of de boeken in zou gaan als kunsthistoricus, maar ze koos uiteindelijk toch voor de fotografie. Barnetts vader, ook gepassioneerd fotograaf, leerde haar op jonge leeftijd de kneepjes van vak en gaf haar ceremoniaal zijn eerste Leicaflex die ze tot de dag vandaag nog steeds gebruikt. Barnett is een atypische fotograaf. Ze is blind aan haar linkeroog en prefereert portretten van de (bedrukte) rug in plaats van het gezicht. Grote namen als Harry Callahan en Robert Mapplethorpe inspireren haar.

  Het T-shirt als statement van identiteit en ideaal
  Barnetts fascinatie voor T-shirts is interessant. Het als ondergoed bedoelde kledingstuk uit 1898 wordt begin jaren veertig voor het eerste zichtbaar gedragen door arbeiders en razend populair als filmacteurs als Marlon Brando en James Dean zich ermee afficheren. Deze enfants terribles van het zwarte doek geven het t-shirt een betekenis van opstand en rebellie mee. In de jaren zestig tot tachtig wordt het, voorzien van teksten en leuzen, een spreekbuis in de Vietnamoorlog, de studentenopstanden, de tweede feministische golf, de homo-emancipatie en van subculturen als punk. Barnetts interesse voor dit protesterende kledingstuk begint wanneer ze in de jaren zestig anti-Vietnam posters en shirts bedrukt met slogans als ‘Hell No! We Won’t Go’. Haar fotoproject start zij echter pas in 2009, als de wereldeconomie in een vrije val raakt en Obama Amerika hoop voorhoudt. Het T-shirt, dat dwars door alle lagen van de samenleving wordt gedragen: jong en oud, arm en rijk, links en rechts is tot op de dag van vandaag een ijzersterke boodschapper. De spreuken en illustraties die Barnett weet vast te leggen onthullen de subgroep, de idealen of zelfs de identiteit van de drager.
 • A purification | Jeu Plastique en Lou Patat

  A purification | Jeu Plastique en Lou Patat

  5 sep tot 20 sep
  POPOP
  Elzenstraat 4B, 6524 EV Nijmegen

  Een tentoonstelling over het verlangen schepen te verbranden, het snakken naar water, schone handen en een wat minder vies geweten. Een eerste duo-expositie van Jeu Plastique en Lou Patat, beiden kunstenaars uit Nijmegen en afgestudeerd aan ArtEZ.

  Lorenzo is een Italiaanse, onsuccesvolle volkszanger met een levendig nachtleven. Hij woont net buiten het uitgaanscentrum van het showbizzdistrict en de dames uit het showbizzleven gaan dan ook graag bij hem langs aan het einde van de nacht. Deze nachten waren aanvankelijk niet meer dan een doorsnee afterparty, waarop de glitter en glamour al in begint te zakken en traditioneel wat laatste pogingen worden gedaan. Tot op een avond, een van de dronken vrouwen de deur van het toilet per ongeluk een stukje open laat staan en Lorenzo een ogenblik naar binnen kan kijken. Dat hele korte moment waarin hij de vrouw in haar eigen wereld zag greep hem zo aan dat hij zijn leven in het teken heeft gesteld van het uitbreiden van dit moment.
  www.loupatat.com

  De beeldbewerker voegt enen en nullen samen, hij scheidt de spaanders van het blok. Zowel samenvoeging als scheiding zijn methodes om tot nieuwe beelden te komen.
  www.jeuplastique.com

  Opening: 4 september, 20.00 uur
  Verder open op: 5, 6, 12, 13, 19 en 20 september, 13.00-17.00 
 • Hedendaagse sieraden

  Hedendaagse sieraden

  14 aug tot 17 okt
  Galerie Marzee
  Lage Markt 3, 6511 VK Nijmegen

  Dot Melanin - Look What I Did 
  In de glazen aanbouw – door Bert Dirrix, de architect van het pand, tot stadsetalage van Nijmegen gedoopt – heeft Dot Melanin een expositie van 61 ringen getiteld Look What I Did. Bij iedere ring heeft hij een anekdote geschreven met de bedoeling om bezoekers langer stil te laten staan bij zijn werk en ze goed te laten kijken naar de details. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bezoekers gemiddeld 4 à 5 seconden stilstaan bij een kunstwerk, om vervolgens weer door te lopen naar het volgende.

  Nieuw in Galerie Marzee
  Op de eerste etage presenteert Galerie Marzee werk van drie nieuwe kunstenaars: Jonathan Boyd, Sam Tho Duong en Lisa Walker. Door middel van deze tentoonstelling willen we de kunstenaars en hun werk introduceren aan onze bezoekers.

  Jonathan Boyd (1984, Aberdeen, UK) is sinds 2017 werkzaam als hoofd van de opleiding Jewellery & Metal aan de Royal College of Art in London. Hij is gespecialiseerd in conceptueel werk, waarbij hij gebruik maakt van complexe verloren-wasmethoden en de verwerking van beelden en tekst die hij fotografeert en filmt in het stadsbeeld. Zijn recente werk kijkt naar hoe taal en omgeving elkaar overlappen.

  Sam Tho Duong (1969, Bien Hoa, VN), studeerde af aan de Hochschule Pforzheim in Duitsland, waar hij nog altijd woont en werkt. Zijn werk is wonderlijk en complex, en vaak gemaakt van een eclectische mix aan materialen als zilver, kunststof, kersenpitten en rijstkorrelvormige parels.

  Lisa Walker (1967, Wellington, NZ) studeerde aan Otago Polytechnic Art School in Dunedin, Nieuw-Zeeland en vervolgens onder Otto Künzli aan de Akademie der Bildenden Künste in München. Haar werk is iconoclastisch, intuïtief en turbulent en bevraagt de traditionele opvattingen over sieraden. Ze werkt met van alles en nog wat – van gevonden voorwerpen tot kostbare materialen – om ze vervolgens om te toveren tot sieraden die twijfelen aan hun eigen aard.

  Gerda Sondag Collectie
  Op de tweede etage is een tentoonstelling van de Gerda Sondag Collectie. Deze collectie is in 2018 geschonken aan de Stichting Marzee Collectie en omvat meer dan 100 sieraden van de afgelopen 40 jaar, met werk van onder andere Beate Klockmann, Barbara Paganin en Beppe Kessler.

  Openingstijden:
  dinsdag t/m vrijdag 10.00-18.00 uur, zaterdag 10.00-17.00 uur.
 • Flipping the bird | Jaap Scheeren

   

  Flipping the bird | Jaap Scheeren

  17 aug tot 31 dec
  Besiendershuis
  Steenstraat 26 , 6511TV Nijmegen

  Eind augustus, begin september verschijnen in Nijmegen op 6 locaties enorme foto’s van fotograaf Jaap Scheeren (Nijmegen 1979). Deze fotoserie is onderdeel van een fotoproject getiteld Flipping the bird, een beeldverhaal over de relatie tussen het menselijk handelen en de natuur. Jaap Scheeren ontwikkelde deze buitenexpo in samenwerking met het Besiendershuis.

  Flipping the bird is het verhalend beeldverslag, een fotoroman eigenlijk, van een lange en intensieve wandeling in de duinen, waarbij de kunstenaar zich opnieuw probeert te verbinden met de natuur. Tijdens deze wandeling wordt hij langzaam verliefd op het landschap, de flora en de fauna en hij denkt dat deze liefde wederzijds is. Er ontstaat een een bijzondere, surrealistische, humoristische en ook confronterende dialoog tussen mens, flora en fauna. Bij de climax blijkt de wederzijdse liefde een illusie en de hoofdpersoon zal een weg moeten kiezen…

  Het verhaal speelt zich in de duinen af in verband met de continue dreiging van de zee voor ons nederige land. Het menselijk handelen en de keuzes die we nu en in de toekomst maken zijn hierin van groot belang. 

  Jaap Scheeren: “Ik begon met wandelen en fotograferen in de bossen en later de duinen en vond de uiteindelijke urgentie om van dit wandelen een project te maken in De Ramp van 1953, en dan vooral toen ik het gelijknamige boek tegenkwam in mijn opa's boekenkast. Een ramp die ver weg lijkt, maar waarvan ik wil dat deze zich nestelt in het collectieve geheugen om herhaling te voorkomen. Voor mij vormde dit verhaal het sleutelmoment om dit project door te zetten.”

  De zes foto’s in de Nijmeegse openbare ruimte tonen het confronterende hoogtepunt uit het beeldverhaal. Dus pak je fiets of neem de benen en bekijk ze allemaal!

  De XXXL foto’s zijn te vinden op de volgende locaties:
  - gevel van de Vasim bij stadsbrug de Oversteek
  - op het Honigterrein aan de westzijde
  - de westelijke ingang van de tunnelmond aan de Tunnelweg
  - de zijgevel van Van Oldenbarneveltstraat no 46
  - in Museum Het Valkhof
  - LUX, zijde Marienburgplein én zijde Klein Mariënburg 

  Flipping the Bird loopt parallel met, en is onderdeel van het Warming Up festival dat in september in de stad neerstrijkt. Dit festival gaat over de verhouding mens en natuur en de keuzes die we kunnen maken. Je leert niet alleen wat klimaatverandering en –adaptatie inhoudt, maar ook wat je zelf kan doen om zeespiegelstijging te voorkomen. Warming up zet doelbewust in op de kracht van de verbeelding, zodat je op een andere manier met elkaar in gesprek gaat. Deze verbeelding hebben we nodig om ons te kunnen verhouden tot de toekomst en om tot een gezamenlijke visie en oplossingen te komen.

  Warming Up (www.wearerewarmingup.nl) is het begin van een nieuw verhaal: een permanent platform rondom klimaat, kunst en democratie om de krachten te bundelen en elkaar scherp te houden. Omdat ontmoeting en verbeelding cruciaal zijn om burgers, beleidsmakers, meerderheden, minderheden, activisten, wetenschappers, kinderen, pensionado’s en creatieve makers te verbinden rond het klimaatvraagstuk. In september strijkt het festival in Nijmegen neer (in en om LUX) met uiteenlopende activiteiten op verschillende stedelijke niveaus. Kern echter is een geconcentreerde festivaldag op zondag 13 september. (www.lux-nijmegen.nl/warmingup)
 • Chambre d'amis

   

  "Chambre d'amis"

   

  Kleine expositieschuur, Prins Hendrikstraat 1, Ooij.

   

  Meer informatie www.annhoogendoorn.nl

   

  expobord

   

  Wanneer dit stoepbord buiten staat en het hek open is,
  dan is de kleine exposchuur Chambre d’Amis in de Ooij open.

   

 • Aan tafel! | Jelle Mastenbroek

   

  Aan tafel! | Jelle Mastenbroek

  12 sep tot 11 okt
  Expo Bart
  Waalbandijk 14C, 6541 AJ Nijmegen

  De volgende gast bij Expo Bart is Jelle Mastenbroek die in 2012 afstudeerde aan de Design Academy Eindhoven, afdeling Man and Well-Being. In 2016 won hij de Milano Design Award voor Best Technology. Bij Expo Bart komen diverse werken van Jelle te staan, waarvan er eentje speciaal op de ruimte aangepast wordt.

  Een muntje zet de ballerina in My First Music Box in beweging. Met het geklingel van goudstaven, als vergulde noten in een medicijnkast, geneest Gold Fever Remedy je met één druk op de knop van je goudkoorts. Jelle Mastenbroek (Groningen 1988) staat bekend om zijn interactieve installaties, die doen denken aan machines, speelklokken of levensgrote muziekdozen. Op speelse wijze en met een vleugje humor zetten ze je aan het denken, bijvoorbeeld over onze omgang met geld of dataprivacy.

  De installatie Data Orchestra, ontwikkeld in samenwerking met OWOW, toonde Jelle al eerder in verschillende vormen. Voor Expo Bart struint hij het voormalige fabrieksterrein van het Nijmeegse Honigcomplex af op zoek naar ‘instrumenten’ voor een nieuwe site-specific versie. Voedselcontainers, pallets, emmers, vaten of stortkokers; waar hij zijn mechanische installatie uiteindelijk ook uit opbouwt, geluid is het hoofdingrediënt. ‘Ik zie geluid als materiaal.’

  Het eerst nog stille en bewegingloze werk toont pas zijn ware aard door een handeling van de kijker. Scan je je bankpas of identiteitsbewijs, dan komt het tot leven en laten de industriële vondsten op basis van de uitgelezen data een uniek en persoonlijk muziekstuk klinken. Magisch, maar ook confronterend. We betalen immers dagelijks contactloos en laten, zonder erbij stil te staan, online persoonlijke gegevens achter. Jelle: ‘Continue geven we data weg. Daar merk je weinig van, omdat het abstract blijft. Maar als het ineens een fysieke uitingsvorm krijgt, is dat een vreemde, misschien zelfs onaangename gewaarwording. Mijn werk maakt je daar op een speelse manier van bewust.’

  Op zondag 11 oktober is Jelle aanwezig bij Expo Bart om een toelichting te geven op zijn werk. Het programma hiervan volgt later.
 • Expoplu Experiment: Modern-day Griots and tapped train conversations | Ayo en Kateřina Gabriel Konarovská

   

  Expoplu Experiment: Modern-day Griots and tapped train conversations | Ayo en Kateřina Gabriel Konarovská

  25 sep tot 18 okt
  Expoplu
  Van Oldenbarneveltstraat 63-A , 6512 AT Nijmegen

  Verzamelen en vertellen van verhalen
  Verhalen bestaan al zo lang als de mensheid de tijd en gelegenheid heeft gehad om elkaar gebeurtenissen te vertellen rond het kampvuur. Met de komst van de religie werden vertellingen nog prominenter. Er is maar één manier om spirituele ervaringen met elkaar te delen en dat is door het vertellen van - vaak mystieke - verhalen. Met de komst van internet en hedendaagse bronnen als YouTube of Wikipedia, het overbrengen van verhalen van generatie op generatie, en het
  heruitvinden van hedendaagse muzikanten en dichters als traditionele verhalenvertellers, wordt het makkelijker om verhalen te verspreiden en te delen. 

  ‘Expoplu Experiment: Modern-day Griots and tapped train conversations’ is een duo-expositie met twee kunstenaars die de expositieruimte van Expoplu tijdens een tiendaagse werkperiode
  transformeren in een sprankelend, levendig atelier. Een experiment waarin ontmoeting, samenwerking en uitwisseling van elkaars materialen en methodieken centraal staan. Voor deze editie van Expoplu Experiment is de gedeelde voorliefde van Ayo en Konarovská voor het verzamelen van verhalen, zowel autobiografisch als aangepast, het uitgangspunt voor een spannende samenwerking. De kunstenaars hebben de vrije hand gekregen om binnen de muren
  van Expoplu een nieuw (gezamenlijk) werk te creëren.

  Deelnemende kunstenaars
  Ayo onderzoekt en stelt speculatieve alternatieven voor hegemonische vormen van kennis en materialiteit binnen de culturele productie voor. Het vertrekpunt wordt vaak gevormd door persoonlijke verhalen en herinneringen die geworteld zijn in sociaal-politieke fenomenen; die resoneren of wegglijden van haar doorleefde ervaring en fascinaties. Haar proces is het ontrafelen van deze verhalen als niet lineair of gefixeerd, waardoor de manifestatie van haar projecten een breed scala aan media omvat, zoals bijvoorbeeld sculptuur, video, geluid en performance.

  Kateřina Gabriel Konarovská is altijd geïnteresseerd geweest in de vorm van communicatie, verbinding en misverstanden tussen mensen en de innerlijke en de uiterlijke wereld. De communicatie van onzichtbare inhoud en de uitdrukking daarvan is het domein van de kunst zelf. Haar werk is een guerrillamissie, gewapend met repeterende patronen van tekeningen in textieldruk, natuurlijke elementen of de schoonheid van de vormen die ze kiest, waarbij ze probeert donkere inhoud te smokkelen in een uitnodigende vorm die discreet bindende normen en ideeën over het leven afbrokkelt. Ze balanceert onzichtbare ervaringen en dromen die overlappen met gewone of enge momenten en sociale taboes. Zoals enge momenten, sociale taboes, spirituele leegte gevuld met consumentisme, maar ook diepere spirituele ervaringen en dromen. Schilderkunst en wandtapijten zijn historisch oude media en in deze tijd beschouwt de kunstenaar deze als een moderne manier om de snelheid van de technologie in balans te brengen.
 • There seems to be a time | Cornelia Bruinewoud

   

  There seems to be a time | Cornelia Bruinewoud

  13 sep tot 18 okt
  Galerie De Natris
  Van Dulckenstraat 20 , 6512 DT Nijmegen

  Ongeveer tien jaar geleden was Cornelia Bruinewoud (Emmen 1958) in haar artistieke onderzoek naar de invloed van de tijd in de dingen om ons heen - een verschijnsel dat kunstenaars bezig houdt sinds de uitvinding van de tijd - vast te leggen in ruimtelijk werk. Bij een tentoonstelling in 2011 in Galerie de Natris was geen ruimtelijk werk meer te zien, slechts non-figuratief werk en zwarte pentekeningen van bergen en rotsen op een wit grondvlak. Haar onderzoek kreeg hiermee een meer conceptueel karakter, werd meer wetenschappelijk en filosofisch van aard.
   
  Nu, tien jaar later is de link met de werkelijk bestaande wereld, behalve die van de beeldende middelen, helemaal niet meer in beeld en is nadrukkelijk non-figuratie uitgangspunt. Wel is er nog een vage herinnering aan het figuratieve. In al haar door leegte gekenmerkte schilderijen bevindt zich vrijwel altijd een ‘organische” vlek naast de geometrische figuren in de leegte van het beschilderde vlak. Die picturale vlek lijkt een verwijzing naar de vroegere pentekeningen van onderdelen van bergen, rotsformaties en grote steenblokken en staat in tegenstelling met de geometrische lineaire vorm(en) die eveneens altijd in de geschilderde leegte te zien zijn.
   
  Wat nu een belangrijk punt in haar onderzoek van de verbeelding van de tijd is, is de compositie van de verschillende elementen in het verder lege vlak. Niet vreemd. Kunstenaars als Wassily Kandinsky en Piet Mondriaan kwamen er in hun artistiek onderzoek ook op uit. Zoals Mondriaan wekenlang bezig kon zijn om de juiste plek van zijn lijnen en kleur- en lege vlakken in harmonie met elkaar te brengen, zo kan Cornelia Bruinewoud maanden bezig zijn om haar vlakken en lijnen in de juiste positie ten opzichte van elkaar te brengen. Niet alleen vanuit de drang om een harmonische compositie te scheppen, maar ook het spannende dat het minimale verplaatsen hiervan ook een onmiddellijk en verrassend effect heeft op het geheel. De kunstenaar stelt zich dan eigenlijk op als een wetenschapper die minutieus onderzoekt en experimenteert met wat een minimale verandering kan opleveren.
   
  In haar verbeeldend onderzoek naar het verbeelden van de tijd, waarin tijd en materie voor haar onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, zoals zijzelf zegt, stelt Cornelia Bruinewoud zich op als beeldende kunstenaar, wetenschapper en filosoof. Het werk in deze expositie in Galerie de Natris laat de voortgang van dat onderzoek zien en tegelijkertijd wordt duidelijk dat het onderzoek nog niet is afgelopen, zoals uitgedrukt in de titel There seems to be a time.

  Opening: zondag 13 september, 15.00 uur door Saskia Monshouwer, kunstcriticus en curator. 
  Openingstijden: zondagen, 13.00-17.00 uur, en op afspraak
 • Verdraaid | Marieke Noort, Lucas Sloot, Jeanne Janssen

   

  Verdraaid | Marieke Noort, Lucas Sloot, Jeanne Janssen

  9 okt tot 25 okt
  POPOP
  Elzenstraat 4B, 6524 EV Nijmegen

  Opening: 9 oktober, 20.00 uur
  Verder open op 10, 11, 17, 18, 24 en 25 oktober

  Kennelijk heb ik er lang overheen gekeken.
  Iets dat al jaren hetzelfde is, maar pas net tegen mij hallo durfde te zeggen.
  Of was het andersom? Dat het al jaren tegen mij aan het praten was en ik pas net begon te luisteren?
  Hoe het ook zij, wij tweeën kwamen samen op een moment dat we er beiden aan toe waren. 
  Meteen ben ik benieuwd voor hoelang dat zou zijn... 

  In the belief that every - thing has endlessly more potential than we act on or even can imagine, I'm looking for the life behind the object. The object triggers us to interact with it. It influences us, but at the same time we influence the object. If everything has a bottomless potential, is everything the same to me? No! I enjoy some stuff more than others. How to value things?

  Als beeldend kunstenaar houdt Lucas Sloot (1988) zich bezig met de verbanden tussen hem en de dingen uit zijn omgeving. Deze dingen kunnen van alles zijn; van ruimtes, voorwerpen, gebouwen en dieren tot abstractere vormen als tijd, kennis, meningen en emoties. Al deze vormen lijken met elkaar in verband te staan en zo invloed op elkaar uit te oefenen. Soms vormen ze elkaars context en lijken zo elkaar betekenis te geven. Wat gebeurt er dan met het een als het ander veranderd? Verandert dat ene dan zelf ook? Op soms een analyserende en soms juist een gevoelsmatige wijze onderzoekt Sloot deze veranderingen om zo op zoek te gaan naar de werkelijke essentie van de dingen om hem heen.
  De werken vragen je opnieuw te kijken naar objecten en dingen. Naar de mogelijkheden en beperkingen die deze dingen in zich dragen. Ze worden voornamelijk vertaald in houten constructies en objecten, video’s, digitaal werk en ingrepen in bestaande situaties.
  www.lucassloot.com

  Verdraaid nog aan toe!
  Je lag al veel langer in mijn atelier,
  Bedekt, verstopt, onzichtbaar, in stukken,
  Maar nu heb ik je bij elkaar geraapt, 
  met je gespeeld en kwam je volledig tot leven, 
  om elkaar hallo te zeggen.

  In het werk van Jeanne Janssen worden foto’s/ objecten dusdanig gecombineerd en bewerkt tot een speels beeld dat een vervreemdend en soms unheimlich gevoel oproept. In de materialen is regelmatig verval af te lezen, dat door de jaren heen ontstaan is. 
  De 3D werken zijn tot stand gekomen door bekende voorwerpen dusdanig te vervormen, te bewerken, te versnijden, te verdraaien en/of te bedekken zodat de oorsprong van de voorwerpen niet altijd meer te achterhalen is. Objecten met een alledaagse, voor iedereen herkenbare vorm, worden ontleed en tot een totaal ander object samengesteld. Een aantal werken heeft door deze gedaanteverwisseling een organische vorm gekregen. 
  In de collages speelt de passie voor vervallen panden en oude ijzeren voorwerpen een rol, welke een inkijkje geven in de geschiedenis van de maker. Meerdere van de oude voorwerpen zijn afkomstig uit een oude werkplaats waar zij zelf als kind dagelijks rondliep.
  www.instagram.com/jeannejeanne63

  Verdraaid, soms zijn het de nabeelden die blijven hangen. 

  Het eerste wat Marieke Noort eind 2018 verhuisde naar haar huidige atelier was een oude leerlooierspers. Deze wordt gebruikt als een soort etspers om materiaaldrukken te maken. Daarnaast gebruik ze zeefdruk en zelfgemaakte agar-agarplaten. Agar-agar is plantaardige gelatine. Er wordt vooral geëxperimenteerd met planten zoals ‘onkruid’, snoeiafval en uitgebloeide bloemen, maar stukjes karton, draadjes of direct tekenen met penseel en een oude creditkaart behoren ook tot haar arsenaal.
  Een plantendruk levert bijna altijd prachtige beelden. “Mooi”, zegt Marieke Noort, “maar daar ben ik niet persé naar op zoek. Ik zoek naar beelden die mijn verhaal in mijn handschrift vertellen. Hemdjes, heupen, gezichten, een enkele keer een jurk en vooral vazen zijn de vormen die me de laatste tijd veel inspiratie en mogelijkheden gaven. Ik gaf mijzelf de opdracht om 100 vazen te maken in unieke monoprints. Het werden er 107. De laatste deden me aan bommen denken. Dat wordt wellicht een nieuwe serie.”
  www.mariekenoort.nl
 • Wisseling van de wacht | René Brouns en de nieuwe stadstekenaar

   

  Wisseling van de wacht | René Brouns en de nieuwe stadstekenaar

  10 sep tot 1 nov
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Stadstekenaar René Brouns geeft het stokje door aan...
  Het tweede weekend van september gaat het The Big Draw Nijmegen Festival weer van start en ontpopt Nijmegen zich tot een waar tekenparadijs. In dat kader geeft de huidige Stadstekenaar van Nijmegen René Brouns op donderdag 10 september het stokje over aan zijn nog onaangekondigde opvolger die net als hij twee jaar lang beeldend verslag zal doen van het wel en wee van de stad. Dit is tevens de aftrap voor Wisseling van de wacht. De basis van deze overzichtstentoonstelling is Brouns werk evenals dat van de nieuwe Stadstekenaar die op donderdag 10 september bekend gemaakt wordt. 

  Nijmegen in lijn
  Tweejaarlijks organiseert The Big Draw Nijmegen de aanstelling van een nieuwe Stadstekenaar. Deze Stadstekenaar vereeuwigt Nijmegen, haar stadse leven en kenmerkende verhalen op papier. Sinds september 2018 is het kunstenaar Rene Brouns, de tweede die deze taak op zich neemt. Brouns brengt in fijne tekenlijnen de sfeer van Nijmegen in beeld en vertelt al doende over wat de stad in zijn greep hield de afgelopen twee jaar. Zo legt hij tekenend 75 jaar vrijheid, iconische plekken in de stad en lege straten tijdens de coronacrisis vast. 

  Bewonder in de speciale tentoonstelling Wisseling van de wacht de voor Nijmegen typerende tekeningen van Brouns en maak kennis met het werk van de op 10 september aangestelde nieuwe Stadstekenaar. Wandel mee langs de herkenbare plekken, verhalen, situaties en het historische moment van de 

 Exposities 

Hieronder vindt u verschillende exposities, met name in Nijmegen en omstreken. Gaat u exposeren of heeft u een expositieruimte en zou u vermeld willen worden op onze site? Stuur dan een mailtje naar info@pro-art.nl met een korte beschrijving en eventueel een foto.

Check van te voren bij de expositieruimte of ze open zijn en welke (extra) coronamaatregelen er gelden.

 • Sistership TV en nagesprek

  Sistership TV en nagesprek

  18 sep
  Oddstream
  Ridderstraat 23, 6511 TM Nijmegen

  Een bal van riet rolt het beeld binnen en zet allerlei vreemde gebeurtenissen in gang. Drie wezens in lange gewaden met omgekeerde gezichten worden opgestraald naar een dimensie waar materie en energie in een vlechtwerk samenkomen… Daar ontmoeten zij een serie wezens: Black Quantum Futurism, Ashley Bowa and Lesley Marshall, Ricky Rainbow Beard, FASTWURMS, Annapurna Kumar, Natasha Pickowicz en Jaime Warren. Samen reflecteren zij op mentale, natuurlijke, energetische, economische en materiële verwikkelingen. Dit is het mysterieuze (en ietwat absurdistische) begin van The Sistership Arrives, de vierde aflevering van sketchshow Sistership TV, die bij Oddstream in première gaat.

  Sistership TV is een online sketchshow geregisseerd door multimediaband The Powers (USA/CA). De rode draad in Sistership TV zijn de belevenissen van drie wonderlijke wezens, geïnspireerd op de historische drie zusterfiguren zoals de schikgodinnen, de heksen uit Macbeth en de gorgonen uit de Griekse mythologie. Hun verhaal wordt onderbroken door video’s en performances van internationale gasten.  

  De band én onderzoeksgroep The Powers creëren een speculatieve wereld die absurdistisch en theatraal is en tegelijkertijd heilige huisjes omverwerpt. Hun wereld is bevolkt door monsterlijke wezens, door entiteiten uit andere dimensies en door onderdrukte archetypen van klassieke mythologieën. Zij zijn de hoofdpersonages in The Powers’ feministische hervertellingen van heteronormatieve en patriarchale mythes.  

  Op 18 september kijken we aflevering 4 uit de reeks in Studio Oddstream. Aflevering 1-3 zijn online te bekijken op de website van Sistership TV. Na de aflevering vindt er een nagesprek plaats tussen The Powers en mediawetenschapper Dan Hassler-Forest. 

  The Powers bestaat uit Katherine Kline, Jessica Mensch en Emily Pelstring. Ze noemen zich een band, een kunstenaarscollectief en onderzoeksgroep,  die hun onderzoek gieten in Sistership TV en live performances. 

  Dan Hassler-Forest is cultuur- en mediawetenschapper aan Universiteit Utrecht. Hij spreekt en publiceert regelmatig over onderwerpen als comics en science fiction, vaak in relatie tot politiek en ideologie. 

  Vrijdag 18 september, 20.00-22.00 uur
  Studio Oddstream en online
  Kaarten zijn €3, inclusief drankje via de Lindenberg.

  Corona-maatregelen
  Vanwege de anderhalve meter afstand die we tussen bezoekers aanhouden zijn er maar een paar tickets beschikbaar voor dit evenement. Wees er dus snel bij!  
 • WEESgoed depot moet leeg

  WEESgoed depot moet leeg

  20 sep
  WEESgoed
  Keizer Karelplein 32H, 6511 NH Nijmegen

  Stichting WEESgoed stopt met haar depot in de Bisschop Hamerstraat 16. Het depot waar WEESgoed werken van overleden kunstenaars tentoonstelt en verkoopt. 

  WEESgoed gaat voortaan digitaal door via www.stichtingweesgoed.nl, met daarin opgenomen de webwinkel. Ook digitaal gaat WEESgoed onverminderd enthousiast en met dezelfde bedoelingen verder: opkomen voor de belangen van overleden Gelderse kunstenaars. 

  Om dat te bereiken gaan we onze opslagruimte leegmaken. De nog aanwezige kunstwerken verkopen. Dat doen we in het weekend van 20 september tegen zeer aantrekkelijke prijzen. 
 • Singular-Art

  Singular-Art 

  Singular Art
  Waalkade 72, 6511 XR Nijmegen

  Currently showing:

  Toonbanksolo #1: Ernie Bossmann  -  Soldaatjes

  Meg Forsyth

  Mees van Rijckevorsel

  Marek Meduna

   

  Open Thursday - Sunday 10-6pm

 • Liedeke Taen x Job Gerards x WIEBERT

  Liedeke Taen x Job Gerards x WIEBERT

  17 sep tot 20 sep
  Hubert
  Sint Hubertusstraat 10, 6531 LB Nijmegen

  Liedeke Taen en Job Gerards verzorgen een duoshow voor WIEBERT in Hal 1. Door middel van muziek en beeld zetten Liedeke Taen en Job Gerards op hun eigen manier het begrip 'schoonheid' in een ander daglicht. Entree is gratis!

  De expositie 'Velvet parts of a broken mandarin' van Liedeke Taen loopt van donderdag 17 september t/m zondag 20 september en is tijdens openingstijden gratis toegankelijk.

  Zaterdag 19 september: 
  20.00 uur: finissage expositie Liedeke Taen
  21.30 uur: muziekperformance Job Gerards

  LIEDEKE TAEN
  In de expositie ‘Velvet parts of a broken mandarin’ toont Taen een serie grote Toyobo-etsen van gefotografeerde stillevens. Toyobo is een zeer arbeidsintensieve etstechniek die zij zich in een korte periode eigen heeft gemaakt door de grenzen op te zoeken binnen het formaat.
  In haar werk laat ze zien dat alledaagse en nietsbetekenende objecten om ons heen een zekere schoonheid kunnen dragen. Aan het alledaagse saaie en nutteloze wordt een betekenis en waarde toegekend. Dit doet ze door objecten door verschillende technieken en ambachten te laten gaan, zoals keramiek en fotografie, waar na ze deze vervolgens uitwerkt tot grote Toyobo-etsen of muurschilderingen. Hierdoor ontstaat er een nieuwe gelaagdheid en wordt een voorwerp losgezongen van zijn oorspronkelijke context.

  JOB GERARDS
  In de muzikale performance ‘Where pain and delight flow together’ creëert Job een plek waar pijn en euforie samen bestaan. Hij laat zien dat pijn, lelijkheid, vreugde en schoonheid vanuit dezelfde bron komen. Door middel van loops die hij live maakt met zijn keys, stem en gitaar probeert hij deze bron aan te raken en legt hij de schoonheid van menselijke imperfectie en kwetsbaarheid bloot.
 • Kerkje van Persingen

  Kerkje van Persingen

  19 en 20 september

  Pieter van Bernebeek

  Kerkje van Persingen

  Persingensestraat 7 
  6575 JA Persingen
  Parkeergelegenheid voor de deur
  Geopend van 11.00 tot 17.00

  www.kerkjevanpersingen.nl

 • Binnenste Buitenland

  Binnenste Buitenland

  7 aug tot 1 nov
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  We nodigen je uit het mooie weidse landschap ten oosten van het museum te ontdekken met een bijzondere expositie binnen en een aansluitende wandeling buiten. De expositie ‘Binnenste Buitenland’, met prachtig uitzicht over de Waal, laat zien hoe negentiende-eeuwse kunstenaars het magnifieke poldergebied en de markante hoogteverschillen in beeld brachten. Trek de wandelschoenen aan, ga op pad en ervaar aan de hand van de speciale route het landschap. Passeer de uitkijkpunten van de kunstenaars en vergelijk de punten met oude foto’s in de route.

  Ten oosten van Museum Het Valkhof komen twee landschapstypen samen: een vlak poldergebied en karakteristieke hoogteverschillen die on-Nederlands aandoen. Dit landschap werd in de 19e eeuw ontdekt door kunstenaars. Beek en Ubbergen werden geliefde reisdoelen voor schilders en tekenaars uit heel Nederland. In de omgeving waren tal van ‘romantische’ motieven te vinden: oude watermolens, vervallen boerderijtjes en eenvoudige kerkjes. Hoewel het te ver gaat om te spreken van een kunstenaarskolonie waren er in de periode 1810–1860 rond de honderd kunstenaars actief. Sommigen, zoals B.C. Koekkoek vestigden zich er voor langer, anderen logeerden er een enkele dag. Het leverde Museum Het Valkhof uiteindelijk een aantal prachtige werken op die nu verenigd zijn in de expositie ‘Binnenste Buitenland’.

  Het on-Nederlandse landschap is nog steeds in trek bij wandelaars en natuurliefhebbers. De groene omgeving is een mooie ontsnapping aan de drukke stad, zeker nu we met velen vakantie vieren in eigen land. Trek je wandelschoenen aan, loop de uitgezette route en geniet van de plekken die de kunstenaars al in de 19e eeuw hebben vastgelegd. Het startpunt is bij Museum Het Valkhof. Binnen, op de galerij, met een prachtig uitzicht over de Waal, kun je de geschilderde landschappen bewonderen van de plekken die je op de wandelkaart zult passeren. Ga op pad met de wandelroute die je bij de balie ontvangt, of scan de QR code in het museum en volg de route via je mobiel. Laat je tijdens het wandelen terugvoeren naar de 19e eeuw aan de hand van de schilderijen en oude foto’s.

  * Je ontvangt de route op vertoon van een geldig entreebewijs.

  * De uitgestippelde wandelroute is ongeveer 9 km
 • Extrapool Weekend: Iets Met Dieren x Lewsberg x Het Harde Potlood

  Extrapool Weekend: Iets Met Dieren x Lewsberg x Het Harde Potlood

  25 sep tot 27 sep
  Extrapool
  Tweede walstraat 5, 6511 LN Nijmegen

  Vrijdag 25 september, 20.00 uur (zaal open)
  Opening doorlopende expositie: Iets Met Dieren
  Entree gratis

  Zaterdag 26 september, 21.00 uur (aanvang, zaal open om 20.30 uur)
  Lewsberg + performance Het Harde Potlood 'As the dust returns'
  Entree €5 

  Zondag 27 september, 14.00-18.00 uur (zaal open)
  Het Harde Potlood i.s.m. Caro Verbeek en workshop 'Stofpluizen' door Pavèl van Houten
  14.30: Geurlezing Caro Verbeek
  15.30: Lezing en workshop Pavèl van Houten
  Entree gratis

  Let op: Meld je bezoek voor de vrijdag of zondag aan door een mailtje te sturen naar pr@extrapool.nl

  Iets Met Dieren #2: = (Evenals)
  Mensen zijn primaten, maar het leven in een moderne samenleving doet ons vergeten dat we een genetische code hebben die al miljoenen jaren wordt doorgegeven en die we delen met andere diersoorten. Wat hebben mensen en dieren gemeen en waar zit het onoverkomelijke verschil? We weten dat communicatie mogelijk is tussen soorten, een overdracht van kennis van een ander type interactie, een non-verbale communicatie.
  In de programmareeks Iets Met Dieren onderzoeken we deze fenomenen in een performatieve setting. Elke editie wordt de verhouding tussen mens en dier vanuit een ander perspectief bekeken, geïllustreerd aan de hand van een wiskundig symbool. Voor de tweede editie is dit de =.
  In de uitwerking gingen wij op zoek naar kunstenaars die dieren als onderwerp in hun werk verwerken en voor wie het dier een net zo belangrijke rol vervuld in het werk als de mens. Het resultaat zal een gevarieerde tentoonstelling zijn met onder andere een nieuw Slim Tarra behang.

  Radina Kordova is een multidisciplinaire kunstenaar die momenteel woont en werkt in Groningen. Haar inspiratie komt voort uit menselijk gedrag, verhalen vertellen en vervuiling. Ze reflecteert op onderwerpen die verbonden zijn met de klimaatcrisis en psychologie door middel van soundscape installaties, sculpturen en tekst. Radina gelooft dat de wereld letterlijk in brand staat, en focust zich daarom ook op het recyclen en een nieuwe bestemming vinden van materialen, het vertellen van verhalen en bewustmaking van zaken rondom het milieu. Op dagen dat haar gedachten en ideeën wat lichter zijn werkt ze graag samen, organiseert evenementen en experimenteert zij met verschillende media. https://radinakordova.com/

  Emma Levie is een echte creatieve sprinkhaan. Ze is dol op fotografie, interieurontwerp, zingen, dansen en acteren. Ze heeft korte verhalen geschreven, installaties gemaakt en ondergoed ontworpen. Een medium waar ze vooral niet zonder kan is tekenen. Hoe een leeg vel getransformeerd kan worden tot een werk waar een verhaal in zit dat je in verwondering brengt vind ze erg spannend. Haar werk begint niet met een kunstenaarsverklaring of concept maar ontstaat terwijl ze werkt. Dit resulteert in een zelfportret dat met haar meebeweegt. Door haar werk te volgen leer je over haar interesses in ledematen, patronen, dieren, planten, gelijke rechten en menselijke relaties. https://emmalevie.com/

  Concert Lewsberg
  In this house we make mistakes
  In this house we never give up
  Deze regels uit het slotnummer van hun nieuwe album zouden het motto van Lewsberg kunnen zijn. Niet als peptalk, maar als eerbetoon aan de schoonheid en troost van het eindeloos ploeteren. Deze Rotterdamse band klinkt als een herrezen Velvet Underground, met scherpe gitaren, een onderkoelde indiesound, parlandozang met Rotterdamse tongval en een hang naar repetitie. Hun nieuwe self-released album In This House, verscheen aan het begin van de lockdown op 27 maart. Lewsberg treedt zaterdagavond op te midden van ‘As the dust returns’.

  Het Harde Potlood – ‘As the dust returns’
  Sinds 2006 werken kunstenaars Richtje Reinsma, Roosmarijn Schoonewelle en Heleen Wiemer onder de naam Het Harde Potlood onregelmatig samen aan een experimenteel oeuvre dat o.a. (muur)tekeningen, installaties en performances omvat. Hun werk was onder meer te zien in De Oude Kerk in Amsterdam en Museum Jan Cunen in Oss.
  Is de wereld binnenshuis een toevluchtsoord of een gevangenis? In de performance en installatie ‘As the dust returns’ ontfermt Het Harde Potlood zich over het huishouden. Welke rituelen gaan er schuil in de dagelijkse strijd tegen vuil en chaos, in de zucht naar orde en zuiverheid? Wat voor micro- en macrokrachten bewegen er in het privéterritorium? Te midden van afwas, doekjes en allesreinigers maakte Het Harde Potlood tekeningen en collages op papier en stof, ruimtelijke objecten en kostuums.
  Het collectief brengt samen met muzikant Ruud van der Pluijm op theremin een performance, waarin stofwolken, spray en aangekoekte resten samenkomen in een troebel schoonmaakballet.
  Let op! Tickets voor het Concert Lewsberg + Performance Harde Potlood zijn alleen online te verkrijgen via de ticketlink bovenaan de pagina.

  Geurlezing ‘Miasma’s en geraniums: Hoe huiselijke geuren ons gedrag bepalen’ door geurhistorica Caro Verbeek
  In de geschiedenis van geur worden vooral stedelijke geuren of parfums besproken en dan ook nog vanuit een mannelijk perspectief. Voor de huiselijke geuren is gelukkig steeds meer ruimte. Met name vrouwen zijn al eeuwenlang de meesters van de luchten in het huishouden. Zij zorgden er in de achttiende eeuw bijvoorbeeld voor dat miasma’s (ziekmakende luchten) werden bedwongen met allerlei welriekende stoffen. Veel van deze historische geurstoffen vinden we nu nog in onze keukenkastjes.

  Interactieve ode aan stof ‘Stofpluizen’ door kunstenaar Pavèl van Houten
  Stof is alom vertegenwoordigd in ons leven – alles ontstaat uit stof en zal weer stof worden. Toch lijkt stof vandaag de dag te worden gezien als een nietszeggend bijproduct dat enkel wordt opgeveegd en bij het vuilnis gedeponeerd. Tijdens deze interactieve ode ontdek je de kracht en schoonheid van stof en maak je een broche van stof waarvoor je zelf het materiaal verzamelt.

  Wij houden ons aan de gezondheidsrichtlijnen aangesteld voor presentatie instellingen.
 • Call to commit | Susan Barnett

  Call to commit | Susan Barnett

  7 aug tot 22 nov
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Vanaf 7 augustus presenteert Museum Het Valkhof met Call to commit een tentoonstelling van de Amerikaanse fotografe Susan Barnett (1951) met foto’s van opvallende en uitgesproken slogans op T-shirts als ‘It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back’ en ‘Im Muslim Don’t Panik’. Barnett ‘portretteert’ voornamelijk de ruggen van de jonge generatie die, ondanks hun onmiskenbare aanwezigheid in de anonieme digitale wereld, ook op straat niet bang zijn om openlijk en fysiek te laten zien wie ze zijn en waar ze voor staan. De achterkant van hun T-shirt spreekt over religie, ongelijkheid, richt zich tegen het kapitalisme, of verheerlijkt het juist, is humoristisch of soms ronduit agressief. ‘Call to commit’ toont 65 prikkelende foto’s elk typerend voor de tijd en geeft de bezoeker ongetwijfeld stof tot nadenken.

  Atypische fotografe
  Susan Barnett heeft een bewegelijk leven achter de rug. Even leek het erop dat ze een veelbelovende danscarrière zou najagen of de boeken in zou gaan als kunsthistoricus, maar ze koos uiteindelijk toch voor de fotografie. Barnetts vader, ook gepassioneerd fotograaf, leerde haar op jonge leeftijd de kneepjes van vak en gaf haar ceremoniaal zijn eerste Leicaflex die ze tot de dag vandaag nog steeds gebruikt. Barnett is een atypische fotograaf. Ze is blind aan haar linkeroog en prefereert portretten van de (bedrukte) rug in plaats van het gezicht. Grote namen als Harry Callahan en Robert Mapplethorpe inspireren haar.

  Het T-shirt als statement van identiteit en ideaal
  Barnetts fascinatie voor T-shirts is interessant. Het als ondergoed bedoelde kledingstuk uit 1898 wordt begin jaren veertig voor het eerste zichtbaar gedragen door arbeiders en razend populair als filmacteurs als Marlon Brando en James Dean zich ermee afficheren. Deze enfants terribles van het zwarte doek geven het t-shirt een betekenis van opstand en rebellie mee. In de jaren zestig tot tachtig wordt het, voorzien van teksten en leuzen, een spreekbuis in de Vietnamoorlog, de studentenopstanden, de tweede feministische golf, de homo-emancipatie en van subculturen als punk. Barnetts interesse voor dit protesterende kledingstuk begint wanneer ze in de jaren zestig anti-Vietnam posters en shirts bedrukt met slogans als ‘Hell No! We Won’t Go’. Haar fotoproject start zij echter pas in 2009, als de wereldeconomie in een vrije val raakt en Obama Amerika hoop voorhoudt. Het T-shirt, dat dwars door alle lagen van de samenleving wordt gedragen: jong en oud, arm en rijk, links en rechts is tot op de dag van vandaag een ijzersterke boodschapper. De spreuken en illustraties die Barnett weet vast te leggen onthullen de subgroep, de idealen of zelfs de identiteit van de drager.
 • A purification | Jeu Plastique en Lou Patat

  A purification | Jeu Plastique en Lou Patat

  5 sep tot 20 sep
  POPOP
  Elzenstraat 4B, 6524 EV Nijmegen

  Een tentoonstelling over het verlangen schepen te verbranden, het snakken naar water, schone handen en een wat minder vies geweten. Een eerste duo-expositie van Jeu Plastique en Lou Patat, beiden kunstenaars uit Nijmegen en afgestudeerd aan ArtEZ.

  Lorenzo is een Italiaanse, onsuccesvolle volkszanger met een levendig nachtleven. Hij woont net buiten het uitgaanscentrum van het showbizzdistrict en de dames uit het showbizzleven gaan dan ook graag bij hem langs aan het einde van de nacht. Deze nachten waren aanvankelijk niet meer dan een doorsnee afterparty, waarop de glitter en glamour al in begint te zakken en traditioneel wat laatste pogingen worden gedaan. Tot op een avond, een van de dronken vrouwen de deur van het toilet per ongeluk een stukje open laat staan en Lorenzo een ogenblik naar binnen kan kijken. Dat hele korte moment waarin hij de vrouw in haar eigen wereld zag greep hem zo aan dat hij zijn leven in het teken heeft gesteld van het uitbreiden van dit moment.
  www.loupatat.com

  De beeldbewerker voegt enen en nullen samen, hij scheidt de spaanders van het blok. Zowel samenvoeging als scheiding zijn methodes om tot nieuwe beelden te komen.
  www.jeuplastique.com

  Opening: 4 september, 20.00 uur
  Verder open op: 5, 6, 12, 13, 19 en 20 september, 13.00-17.00 
 • Hedendaagse sieraden

  Hedendaagse sieraden

  14 aug tot 17 okt
  Galerie Marzee
  Lage Markt 3, 6511 VK Nijmegen

  Dot Melanin - Look What I Did 
  In de glazen aanbouw – door Bert Dirrix, de architect van het pand, tot stadsetalage van Nijmegen gedoopt – heeft Dot Melanin een expositie van 61 ringen getiteld Look What I Did. Bij iedere ring heeft hij een anekdote geschreven met de bedoeling om bezoekers langer stil te laten staan bij zijn werk en ze goed te laten kijken naar de details. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bezoekers gemiddeld 4 à 5 seconden stilstaan bij een kunstwerk, om vervolgens weer door te lopen naar het volgende.

  Nieuw in Galerie Marzee
  Op de eerste etage presenteert Galerie Marzee werk van drie nieuwe kunstenaars: Jonathan Boyd, Sam Tho Duong en Lisa Walker. Door middel van deze tentoonstelling willen we de kunstenaars en hun werk introduceren aan onze bezoekers.

  Jonathan Boyd (1984, Aberdeen, UK) is sinds 2017 werkzaam als hoofd van de opleiding Jewellery & Metal aan de Royal College of Art in London. Hij is gespecialiseerd in conceptueel werk, waarbij hij gebruik maakt van complexe verloren-wasmethoden en de verwerking van beelden en tekst die hij fotografeert en filmt in het stadsbeeld. Zijn recente werk kijkt naar hoe taal en omgeving elkaar overlappen.

  Sam Tho Duong (1969, Bien Hoa, VN), studeerde af aan de Hochschule Pforzheim in Duitsland, waar hij nog altijd woont en werkt. Zijn werk is wonderlijk en complex, en vaak gemaakt van een eclectische mix aan materialen als zilver, kunststof, kersenpitten en rijstkorrelvormige parels.

  Lisa Walker (1967, Wellington, NZ) studeerde aan Otago Polytechnic Art School in Dunedin, Nieuw-Zeeland en vervolgens onder Otto Künzli aan de Akademie der Bildenden Künste in München. Haar werk is iconoclastisch, intuïtief en turbulent en bevraagt de traditionele opvattingen over sieraden. Ze werkt met van alles en nog wat – van gevonden voorwerpen tot kostbare materialen – om ze vervolgens om te toveren tot sieraden die twijfelen aan hun eigen aard.

  Gerda Sondag Collectie
  Op de tweede etage is een tentoonstelling van de Gerda Sondag Collectie. Deze collectie is in 2018 geschonken aan de Stichting Marzee Collectie en omvat meer dan 100 sieraden van de afgelopen 40 jaar, met werk van onder andere Beate Klockmann, Barbara Paganin en Beppe Kessler.

  Openingstijden:
  dinsdag t/m vrijdag 10.00-18.00 uur, zaterdag 10.00-17.00 uur.
 • Flipping the bird | Jaap Scheeren

   

  Flipping the bird | Jaap Scheeren

  17 aug tot 31 dec
  Besiendershuis
  Steenstraat 26 , 6511TV Nijmegen

  Eind augustus, begin september verschijnen in Nijmegen op 6 locaties enorme foto’s van fotograaf Jaap Scheeren (Nijmegen 1979). Deze fotoserie is onderdeel van een fotoproject getiteld Flipping the bird, een beeldverhaal over de relatie tussen het menselijk handelen en de natuur. Jaap Scheeren ontwikkelde deze buitenexpo in samenwerking met het Besiendershuis.

  Flipping the bird is het verhalend beeldverslag, een fotoroman eigenlijk, van een lange en intensieve wandeling in de duinen, waarbij de kunstenaar zich opnieuw probeert te verbinden met de natuur. Tijdens deze wandeling wordt hij langzaam verliefd op het landschap, de flora en de fauna en hij denkt dat deze liefde wederzijds is. Er ontstaat een een bijzondere, surrealistische, humoristische en ook confronterende dialoog tussen mens, flora en fauna. Bij de climax blijkt de wederzijdse liefde een illusie en de hoofdpersoon zal een weg moeten kiezen…

  Het verhaal speelt zich in de duinen af in verband met de continue dreiging van de zee voor ons nederige land. Het menselijk handelen en de keuzes die we nu en in de toekomst maken zijn hierin van groot belang. 

  Jaap Scheeren: “Ik begon met wandelen en fotograferen in de bossen en later de duinen en vond de uiteindelijke urgentie om van dit wandelen een project te maken in De Ramp van 1953, en dan vooral toen ik het gelijknamige boek tegenkwam in mijn opa's boekenkast. Een ramp die ver weg lijkt, maar waarvan ik wil dat deze zich nestelt in het collectieve geheugen om herhaling te voorkomen. Voor mij vormde dit verhaal het sleutelmoment om dit project door te zetten.”

  De zes foto’s in de Nijmeegse openbare ruimte tonen het confronterende hoogtepunt uit het beeldverhaal. Dus pak je fiets of neem de benen en bekijk ze allemaal!

  De XXXL foto’s zijn te vinden op de volgende locaties:
  - gevel van de Vasim bij stadsbrug de Oversteek
  - op het Honigterrein aan de westzijde
  - de westelijke ingang van de tunnelmond aan de Tunnelweg
  - de zijgevel van Van Oldenbarneveltstraat no 46
  - in Museum Het Valkhof
  - LUX, zijde Marienburgplein én zijde Klein Mariënburg 

  Flipping the Bird loopt parallel met, en is onderdeel van het Warming Up festival dat in september in de stad neerstrijkt. Dit festival gaat over de verhouding mens en natuur en de keuzes die we kunnen maken. Je leert niet alleen wat klimaatverandering en –adaptatie inhoudt, maar ook wat je zelf kan doen om zeespiegelstijging te voorkomen. Warming up zet doelbewust in op de kracht van de verbeelding, zodat je op een andere manier met elkaar in gesprek gaat. Deze verbeelding hebben we nodig om ons te kunnen verhouden tot de toekomst en om tot een gezamenlijke visie en oplossingen te komen.

  Warming Up (www.wearerewarmingup.nl) is het begin van een nieuw verhaal: een permanent platform rondom klimaat, kunst en democratie om de krachten te bundelen en elkaar scherp te houden. Omdat ontmoeting en verbeelding cruciaal zijn om burgers, beleidsmakers, meerderheden, minderheden, activisten, wetenschappers, kinderen, pensionado’s en creatieve makers te verbinden rond het klimaatvraagstuk. In september strijkt het festival in Nijmegen neer (in en om LUX) met uiteenlopende activiteiten op verschillende stedelijke niveaus. Kern echter is een geconcentreerde festivaldag op zondag 13 september. (www.lux-nijmegen.nl/warmingup)
 • Chambre d'amis

   

  "Chambre d'amis"

   

  Kleine expositieschuur, Prins Hendrikstraat 1, Ooij.

   

  Meer informatie www.annhoogendoorn.nl

   

  expobord

   

  Wanneer dit stoepbord buiten staat en het hek open is,
  dan is de kleine exposchuur Chambre d’Amis in de Ooij open.

   

 • Aan tafel! | Jelle Mastenbroek

   

  Aan tafel! | Jelle Mastenbroek

  12 sep tot 11 okt
  Expo Bart
  Waalbandijk 14C, 6541 AJ Nijmegen

  De volgende gast bij Expo Bart is Jelle Mastenbroek die in 2012 afstudeerde aan de Design Academy Eindhoven, afdeling Man and Well-Being. In 2016 won hij de Milano Design Award voor Best Technology. Bij Expo Bart komen diverse werken van Jelle te staan, waarvan er eentje speciaal op de ruimte aangepast wordt.

  Een muntje zet de ballerina in My First Music Box in beweging. Met het geklingel van goudstaven, als vergulde noten in een medicijnkast, geneest Gold Fever Remedy je met één druk op de knop van je goudkoorts. Jelle Mastenbroek (Groningen 1988) staat bekend om zijn interactieve installaties, die doen denken aan machines, speelklokken of levensgrote muziekdozen. Op speelse wijze en met een vleugje humor zetten ze je aan het denken, bijvoorbeeld over onze omgang met geld of dataprivacy.

  De installatie Data Orchestra, ontwikkeld in samenwerking met OWOW, toonde Jelle al eerder in verschillende vormen. Voor Expo Bart struint hij het voormalige fabrieksterrein van het Nijmeegse Honigcomplex af op zoek naar ‘instrumenten’ voor een nieuwe site-specific versie. Voedselcontainers, pallets, emmers, vaten of stortkokers; waar hij zijn mechanische installatie uiteindelijk ook uit opbouwt, geluid is het hoofdingrediënt. ‘Ik zie geluid als materiaal.’

  Het eerst nog stille en bewegingloze werk toont pas zijn ware aard door een handeling van de kijker. Scan je je bankpas of identiteitsbewijs, dan komt het tot leven en laten de industriële vondsten op basis van de uitgelezen data een uniek en persoonlijk muziekstuk klinken. Magisch, maar ook confronterend. We betalen immers dagelijks contactloos en laten, zonder erbij stil te staan, online persoonlijke gegevens achter. Jelle: ‘Continue geven we data weg. Daar merk je weinig van, omdat het abstract blijft. Maar als het ineens een fysieke uitingsvorm krijgt, is dat een vreemde, misschien zelfs onaangename gewaarwording. Mijn werk maakt je daar op een speelse manier van bewust.’

  Op zondag 11 oktober is Jelle aanwezig bij Expo Bart om een toelichting te geven op zijn werk. Het programma hiervan volgt later.
 • Expoplu Experiment: Modern-day Griots and tapped train conversations | Ayo en Kateřina Gabriel Konarovská

   

  Expoplu Experiment: Modern-day Griots and tapped train conversations | Ayo en Kateřina Gabriel Konarovská

  25 sep tot 18 okt
  Expoplu
  Van Oldenbarneveltstraat 63-A , 6512 AT Nijmegen

  Verzamelen en vertellen van verhalen
  Verhalen bestaan al zo lang als de mensheid de tijd en gelegenheid heeft gehad om elkaar gebeurtenissen te vertellen rond het kampvuur. Met de komst van de religie werden vertellingen nog prominenter. Er is maar één manier om spirituele ervaringen met elkaar te delen en dat is door het vertellen van - vaak mystieke - verhalen. Met de komst van internet en hedendaagse bronnen als YouTube of Wikipedia, het overbrengen van verhalen van generatie op generatie, en het
  heruitvinden van hedendaagse muzikanten en dichters als traditionele verhalenvertellers, wordt het makkelijker om verhalen te verspreiden en te delen. 

  ‘Expoplu Experiment: Modern-day Griots and tapped train conversations’ is een duo-expositie met twee kunstenaars die de expositieruimte van Expoplu tijdens een tiendaagse werkperiode
  transformeren in een sprankelend, levendig atelier. Een experiment waarin ontmoeting, samenwerking en uitwisseling van elkaars materialen en methodieken centraal staan. Voor deze editie van Expoplu Experiment is de gedeelde voorliefde van Ayo en Konarovská voor het verzamelen van verhalen, zowel autobiografisch als aangepast, het uitgangspunt voor een spannende samenwerking. De kunstenaars hebben de vrije hand gekregen om binnen de muren
  van Expoplu een nieuw (gezamenlijk) werk te creëren.

  Deelnemende kunstenaars
  Ayo onderzoekt en stelt speculatieve alternatieven voor hegemonische vormen van kennis en materialiteit binnen de culturele productie voor. Het vertrekpunt wordt vaak gevormd door persoonlijke verhalen en herinneringen die geworteld zijn in sociaal-politieke fenomenen; die resoneren of wegglijden van haar doorleefde ervaring en fascinaties. Haar proces is het ontrafelen van deze verhalen als niet lineair of gefixeerd, waardoor de manifestatie van haar projecten een breed scala aan media omvat, zoals bijvoorbeeld sculptuur, video, geluid en performance.

  Kateřina Gabriel Konarovská is altijd geïnteresseerd geweest in de vorm van communicatie, verbinding en misverstanden tussen mensen en de innerlijke en de uiterlijke wereld. De communicatie van onzichtbare inhoud en de uitdrukking daarvan is het domein van de kunst zelf. Haar werk is een guerrillamissie, gewapend met repeterende patronen van tekeningen in textieldruk, natuurlijke elementen of de schoonheid van de vormen die ze kiest, waarbij ze probeert donkere inhoud te smokkelen in een uitnodigende vorm die discreet bindende normen en ideeën over het leven afbrokkelt. Ze balanceert onzichtbare ervaringen en dromen die overlappen met gewone of enge momenten en sociale taboes. Zoals enge momenten, sociale taboes, spirituele leegte gevuld met consumentisme, maar ook diepere spirituele ervaringen en dromen. Schilderkunst en wandtapijten zijn historisch oude media en in deze tijd beschouwt de kunstenaar deze als een moderne manier om de snelheid van de technologie in balans te brengen.
 • There seems to be a time | Cornelia Bruinewoud

   

  There seems to be a time | Cornelia Bruinewoud

  13 sep tot 18 okt
  Galerie De Natris
  Van Dulckenstraat 20 , 6512 DT Nijmegen

  Ongeveer tien jaar geleden was Cornelia Bruinewoud (Emmen 1958) in haar artistieke onderzoek naar de invloed van de tijd in de dingen om ons heen - een verschijnsel dat kunstenaars bezig houdt sinds de uitvinding van de tijd - vast te leggen in ruimtelijk werk. Bij een tentoonstelling in 2011 in Galerie de Natris was geen ruimtelijk werk meer te zien, slechts non-figuratief werk en zwarte pentekeningen van bergen en rotsen op een wit grondvlak. Haar onderzoek kreeg hiermee een meer conceptueel karakter, werd meer wetenschappelijk en filosofisch van aard.
   
  Nu, tien jaar later is de link met de werkelijk bestaande wereld, behalve die van de beeldende middelen, helemaal niet meer in beeld en is nadrukkelijk non-figuratie uitgangspunt. Wel is er nog een vage herinnering aan het figuratieve. In al haar door leegte gekenmerkte schilderijen bevindt zich vrijwel altijd een ‘organische” vlek naast de geometrische figuren in de leegte van het beschilderde vlak. Die picturale vlek lijkt een verwijzing naar de vroegere pentekeningen van onderdelen van bergen, rotsformaties en grote steenblokken en staat in tegenstelling met de geometrische lineaire vorm(en) die eveneens altijd in de geschilderde leegte te zien zijn.
   
  Wat nu een belangrijk punt in haar onderzoek van de verbeelding van de tijd is, is de compositie van de verschillende elementen in het verder lege vlak. Niet vreemd. Kunstenaars als Wassily Kandinsky en Piet Mondriaan kwamen er in hun artistiek onderzoek ook op uit. Zoals Mondriaan wekenlang bezig kon zijn om de juiste plek van zijn lijnen en kleur- en lege vlakken in harmonie met elkaar te brengen, zo kan Cornelia Bruinewoud maanden bezig zijn om haar vlakken en lijnen in de juiste positie ten opzichte van elkaar te brengen. Niet alleen vanuit de drang om een harmonische compositie te scheppen, maar ook het spannende dat het minimale verplaatsen hiervan ook een onmiddellijk en verrassend effect heeft op het geheel. De kunstenaar stelt zich dan eigenlijk op als een wetenschapper die minutieus onderzoekt en experimenteert met wat een minimale verandering kan opleveren.
   
  In haar verbeeldend onderzoek naar het verbeelden van de tijd, waarin tijd en materie voor haar onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, zoals zijzelf zegt, stelt Cornelia Bruinewoud zich op als beeldende kunstenaar, wetenschapper en filosoof. Het werk in deze expositie in Galerie de Natris laat de voortgang van dat onderzoek zien en tegelijkertijd wordt duidelijk dat het onderzoek nog niet is afgelopen, zoals uitgedrukt in de titel There seems to be a time.

  Opening: zondag 13 september, 15.00 uur door Saskia Monshouwer, kunstcriticus en curator. 
  Openingstijden: zondagen, 13.00-17.00 uur, en op afspraak
 • Verdraaid | Marieke Noort, Lucas Sloot, Jeanne Janssen

   

  Verdraaid | Marieke Noort, Lucas Sloot, Jeanne Janssen

  9 okt tot 25 okt
  POPOP
  Elzenstraat 4B, 6524 EV Nijmegen

  Opening: 9 oktober, 20.00 uur
  Verder open op 10, 11, 17, 18, 24 en 25 oktober

  Kennelijk heb ik er lang overheen gekeken.
  Iets dat al jaren hetzelfde is, maar pas net tegen mij hallo durfde te zeggen.
  Of was het andersom? Dat het al jaren tegen mij aan het praten was en ik pas net begon te luisteren?
  Hoe het ook zij, wij tweeën kwamen samen op een moment dat we er beiden aan toe waren. 
  Meteen ben ik benieuwd voor hoelang dat zou zijn... 

  In the belief that every - thing has endlessly more potential than we act on or even can imagine, I'm looking for the life behind the object. The object triggers us to interact with it. It influences us, but at the same time we influence the object. If everything has a bottomless potential, is everything the same to me? No! I enjoy some stuff more than others. How to value things?

  Als beeldend kunstenaar houdt Lucas Sloot (1988) zich bezig met de verbanden tussen hem en de dingen uit zijn omgeving. Deze dingen kunnen van alles zijn; van ruimtes, voorwerpen, gebouwen en dieren tot abstractere vormen als tijd, kennis, meningen en emoties. Al deze vormen lijken met elkaar in verband te staan en zo invloed op elkaar uit te oefenen. Soms vormen ze elkaars context en lijken zo elkaar betekenis te geven. Wat gebeurt er dan met het een als het ander veranderd? Verandert dat ene dan zelf ook? Op soms een analyserende en soms juist een gevoelsmatige wijze onderzoekt Sloot deze veranderingen om zo op zoek te gaan naar de werkelijke essentie van de dingen om hem heen.
  De werken vragen je opnieuw te kijken naar objecten en dingen. Naar de mogelijkheden en beperkingen die deze dingen in zich dragen. Ze worden voornamelijk vertaald in houten constructies en objecten, video’s, digitaal werk en ingrepen in bestaande situaties.
  www.lucassloot.com

  Verdraaid nog aan toe!
  Je lag al veel langer in mijn atelier,
  Bedekt, verstopt, onzichtbaar, in stukken,
  Maar nu heb ik je bij elkaar geraapt, 
  met je gespeeld en kwam je volledig tot leven, 
  om elkaar hallo te zeggen.

  In het werk van Jeanne Janssen worden foto’s/ objecten dusdanig gecombineerd en bewerkt tot een speels beeld dat een vervreemdend en soms unheimlich gevoel oproept. In de materialen is regelmatig verval af te lezen, dat door de jaren heen ontstaan is. 
  De 3D werken zijn tot stand gekomen door bekende voorwerpen dusdanig te vervormen, te bewerken, te versnijden, te verdraaien en/of te bedekken zodat de oorsprong van de voorwerpen niet altijd meer te achterhalen is. Objecten met een alledaagse, voor iedereen herkenbare vorm, worden ontleed en tot een totaal ander object samengesteld. Een aantal werken heeft door deze gedaanteverwisseling een organische vorm gekregen. 
  In de collages speelt de passie voor vervallen panden en oude ijzeren voorwerpen een rol, welke een inkijkje geven in de geschiedenis van de maker. Meerdere van de oude voorwerpen zijn afkomstig uit een oude werkplaats waar zij zelf als kind dagelijks rondliep.
  www.instagram.com/jeannejeanne63

  Verdraaid, soms zijn het de nabeelden die blijven hangen. 

  Het eerste wat Marieke Noort eind 2018 verhuisde naar haar huidige atelier was een oude leerlooierspers. Deze wordt gebruikt als een soort etspers om materiaaldrukken te maken. Daarnaast gebruik ze zeefdruk en zelfgemaakte agar-agarplaten. Agar-agar is plantaardige gelatine. Er wordt vooral geëxperimenteerd met planten zoals ‘onkruid’, snoeiafval en uitgebloeide bloemen, maar stukjes karton, draadjes of direct tekenen met penseel en een oude creditkaart behoren ook tot haar arsenaal.
  Een plantendruk levert bijna altijd prachtige beelden. “Mooi”, zegt Marieke Noort, “maar daar ben ik niet persé naar op zoek. Ik zoek naar beelden die mijn verhaal in mijn handschrift vertellen. Hemdjes, heupen, gezichten, een enkele keer een jurk en vooral vazen zijn de vormen die me de laatste tijd veel inspiratie en mogelijkheden gaven. Ik gaf mijzelf de opdracht om 100 vazen te maken in unieke monoprints. Het werden er 107. De laatste deden me aan bommen denken. Dat wordt wellicht een nieuwe serie.”
  www.mariekenoort.nl
 • Wisseling van de wacht | René Brouns en de nieuwe stadstekenaar

   

  Wisseling van de wacht | René Brouns en de nieuwe stadstekenaar

  10 sep tot 1 nov
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Stadstekenaar René Brouns geeft het stokje door aan...
  Het tweede weekend van september gaat het The Big Draw Nijmegen Festival weer van start en ontpopt Nijmegen zich tot een waar tekenparadijs. In dat kader geeft de huidige Stadstekenaar van Nijmegen René Brouns op donderdag 10 september het stokje over aan zijn nog onaangekondigde opvolger die net als hij twee jaar lang beeldend verslag zal doen van het wel en wee van de stad. Dit is tevens de aftrap voor Wisseling van de wacht. De basis van deze overzichtstentoonstelling is Brouns werk evenals dat van de nieuwe Stadstekenaar die op donderdag 10 september bekend gemaakt wordt. 

  Nijmegen in lijn
  Tweejaarlijks organiseert The Big Draw Nijmegen de aanstelling van een nieuwe Stadstekenaar. Deze Stadstekenaar vereeuwigt Nijmegen, haar stadse leven en kenmerkende verhalen op papier. Sinds september 2018 is het kunstenaar Rene Brouns, de tweede die deze taak op zich neemt. Brouns brengt in fijne tekenlijnen de sfeer van Nijmegen in beeld en vertelt al doende over wat de stad in zijn greep hield de afgelopen twee jaar. Zo legt hij tekenend 75 jaar vrijheid, iconische plekken in de stad en lege straten tijdens de coronacrisis vast. 

  Bewonder in de speciale tentoonstelling Wisseling van de wacht de voor Nijmegen typerende tekeningen van Brouns en maak kennis met het werk van de op 10 september aangestelde nieuwe Stadstekenaar. Wandel mee langs de herkenbare plekken, verhalen, situaties en het historische moment van de