Openingstijden Pro Art

Maandag: 12:00 - 18:00 uur
Dinsdag: 10:00 - 18:00 uur
Woensdag: 10:00 - 18:00 uur
Donderdag: 10:00 - 18:00 uur
Vrijdag: 10:00 - 18:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 18:00 uur
Zondag: Gesloten

Openingstijden lijstenmakerij

Maandag: Gesloten
Dinsdag: Gesloten
Woensdag: Gesloten
Donderdag: 10:00 - 18:00 uur
Vrijdag: 10:00 - 18:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 18:00 uur
Zondag: Gesloten

Exposities 

Hieronder vindt u verschillende exposities, met name in Nijmegen en omstreken. Gaat u exposeren of heeft u een expositieruimte en zou u vermeld willen worden op onze site? Stuur dan een mailtje naar info@pro-art.nl met een korte beschrijving en eventueel een foto.

Check van te voren bij de expositieruimte of ze open zijn en welke (extra) coronamaatregelen er gelden.

 • Goodbye Internet | minifestival

  Goodbye Internet | minifestival

  25 nov tot 27 nov
  Oddstream
  Ridderstraat 23, 6511 TM Nijmegen

  Wat als er geen internet meer is? Dat onderzoekt Oddstream 25 t/m 27 november tijdens het minifestival Goodbye Internet. In drie avonden spreken we over verborgen digitale infrastructuren, digitaal verval en een wereld waarin het internet niet meer bestaat maar ons nog als een geest achtervolgt.

  Het festival vindt plaats in Hubert (Nijmegen), de voertaal is Engels. De afbeelding is gemaakt door Mariana Marangoni.

  Wat als er geen internet meer is? Het was een gedachte die het afgelopen jaar steeds vaker opkwam na een lange dag van Zoom calls en livestreams.  

  Geen clickbait, geen likes 

  Geen Big Tech, geen online shopping 

  Geen fake news, geen online community 

  In oktober kregen we er al mee te maken toen Facebook, Instagram en Whatsapp urenlang niet te bereiken waren. Van gestreste influencers, onbereikbare vrienden en verdwenen familiefotoalbums, tot infrastructuren die het begaven op plekken die afhankelijk zijn van Facebook voor hun toegang tot het internet. 

  Het verhoogde ons bewustzijn van onze afhankelijkheid en dat het internet geen onaantastbaar en stabiel netwerk is.  De overheden van Myanmar en India gebruikten afgelopen jaar een welbekende strategie van totalitaire regimes door het internet te blokkeren gedurende grootschalige demonstraties. Klimaatverandering zal de werking van het internet naar alle waarschijnlijkheid nog meer beïnvloeden. Apparaten en WiFi-netwerken kunnen oververhit raken en fysieke internetstructuren kunnen beschadigingen oplopen door hogere temperaturen en een stijgende zeespiegel.  

  Tijdens het minifestival Goodbye Internet schenkt Oddstream aandacht aan de huidige doodlopende wegen en toekomstige grenzen van het internet. Wat kunnen we leren over het einde van het internet? Kom er 25 t/m 27 november achter gedurende een reeks activiteiten met kunstenaars, schrijvers en onderzoekers die met elkaar in gesprek gaan over digitaal verval, het archiveren van het internet en behekste machines.  

  Goodbye Internet bestaat uit drie avondprogramma’s: 
  25 november: Infinite Detail [20.00 uur, online, voertaal Engels, gratis toegang]
  Op 25 november gaat Tim Maughan (CA/VK), auteur van sci-fi roman Infinite Detail, in gesprek met kunstenaar en onderzoeker Ingrid Burrington. Samen zullen ze spreken over science fiction, verborgen digitale infrastructuren en de impact van onoverzienbare laat-kapitalistische systemen.

  26 november: Internet Ruins [20.00 uur, locatie: Hubert, voertaal Engels, toegang €5]
  Kunstenaars Richard Vijgen (NL), Mariana Marangoni (VK/BR) en Michiel Huijben (NL) vertellen over hun werk en gaan in gesprek over architecturale ruïnes en ruïne-esthetiek die het einde van het internet visualiseren. Welke vorm zullen de overblijfselen van het internet aannemen? Hoe ziet digitaal verval eruit en in hoeverre moet dat voorkomen of bestreden worden? Wat moet behouden of bewaard worden, en welke rol speelt het archief hierin?  

  27 november: Vanished Web [20.00 uur, locatie: Hubert, voertaal Engels, toegang €5]
  Kunstenaars Mariana Marangoni (VK/BR), Nella Piatek (VK/PL) en Wesley Goatley (VK) gaan in gesprek over hun recente werk over huidige en speculatieve eindes van het internet. Wat gebeurt er als het internet er niet meer is? Zal het ons als een geest blijven achtervolgen?

  Lees meer op de website.
 • Rettet den Wald! Save the forest! Red het bos!

   

  Rettet den Wald! Save the forest! Red het bos!

  18 sep tot 5 dec
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  "Rettet den Wald!" riep de Duitse kunstenaar en antroposoof Joseph Beuys in 1971 al. Met deze oproep trok hij met vijftig studenten ten strijde om een stokje te steken voor het kappen van een deel van het Düsseldorfse Grafenberger-bos. Met zijn boomridders veegde hij de paden schoon en markeerde hij de bedreigde bomen. Beuys was een van de eerste eco-kunstenaars.

  Nu de problemen echt urgent worden, volgen velen in zijn voetspoor. Ze laten ons zien dat er gehandeld moet worden. De boodschap van de eco-kunstenaars van Rettet den Wald! Save the forest! Red het bos! is klip en klaar: we staan niet boven de natuur. We zijn er afhankelijk van. Kom in actie, laat je inspireren, doe iets; elke boom maakt verschil.

  Op de foto: Sara Vrugt, 100.000 bomen en een bos van draad, ism 1000 vrijwilligers en Tree Sisters © Sara Vrugt. Foto Rogier Chang
 • Werk op papier van Josée Wuyts en Frans de Groot: Kunst en wetenschap raken elkaar

  Werk op papier van Josée Wuyts en Frans de Groot: Kunst en wetenschap raken elkaar

   

  De tentoonstelling “Kunst en wetenschap raken elkaar” laat een selectie zien van werken, ontstaan

  tijdens de jarenlange samenwerking van Josée Wuyts en Frans de Groot.  Zij exposeren grote monumentale prenten en schilderijen op papier.

  Van 2 november tot 17 december 2021 is deze tentoonstelling te zien in het Huygensgebouw te Nijmegen. Het gebouw en de architectuur van de expositieruimte passen bij het werk.

  Frans en Josée zeggen hierover: “Ons werk heeft dezelfde transparante gelaagdheid als het Huygensgebouw. Er zijn rasters, ritme, een labyrinth van tekens en symbolen, ordening en wetmatigheid te zien. De slinger van Foucault die beweegt en tegelijk vastligt. Er gebeurt veel in ons werk en in het Huygensgebouw. Dit wekt de interesse en nieuwsgierigheid van de bezoeker om de verschillende lagen, gelaagdheid te bekijken”.

   

  In de expositie zijn werken te zien uit verschillende periodes met verschillende thema's. Er zijn veranderingsprocessen zichtbaar maar tegelijk raakvlakken.    

  Josée Wuyts werkt vanuit abstracte typografische, gestileerde en geometrische vormen. Kenmerkend zijn symmetrie, asymmetrie, restvormen en transparante heldere kleuren.

  Typerend voor Frans is de eindeloze herhaling van atypische vormen evenals reliëf en aantasting. De aangetaste structuren ontstaan dankzij zijn directe benadering. Uit een speelse compositie van losse elementen ontstaat een monumentale vorm.  

  Vertrouwen in elkaars werkprocessen is de basis van de samenwerking.

  In de werken verweven de componenten van beiden zich tot een verbinding van beelden. Er ontstaan nieuwe ritmes en een transparante gelaagdheid naar een nieuw collageachtig beeld. 

  Josée Wuyts en Frans de Groot werken vanaf 1990, in Nijmegen, samen aan diverse projecten. Zij zijn al geruime tijd lid van het Platform voor Grafiek (VOG).

  Hun werk is regelmatig te zien bij internationale manifestaties in binnen-en buitenland en werd een aantal keren bekroond.

  Graag nodigen zij belangstellenden uit hun werk te bekijken in deze unieke locatie in Nijmegen. 

   

   

  Openingstijden: 

  Ma t/m vr van 9.00-21.00 uur en za 9.30-16.00 uur, gesloten tijdens feestdagen

  Adres expositie:

  Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI)

  Huygensgebouw, Heyendaalseweg 135, 6525 AJ Nijmegen; 024 3652661

   

                               

   

  Contactgegevens exposanten:

  Josée Wuyts en Frans de Groot, Dobbelmannweg 1, 6531 KT Nijmegen,

  Telefoon: 024-3565588

  www.wuyts-degroot.exto.nl

 • Zora Sel | Bling, bling, bluf

  Zora Sel | Bling, bling, bluf

  29 okt tot 4 dec
  RUIS
  Hertogstraat 119, 6511 RX Nijmegen

  Het lijkt een alledaags, huiselijk tafereel: een stel kaarsen op een versterker. Een verwarming, een spiegel, een bewaarde bloem. En twee ‘geluidsboxen’ die bakstenen blijken te zijn. Het was een welkomstcadeau van een vriendin toen kunstenaar Zora Sel haar studentenkamer betrad. Die bakstenen dan. ‘Het is het productiefst om direct alles maar te laten zien’, stelt Zora. Dat zegt iets over de relatie tussen een exhibitionist en de voyeur: het is nutteloos om dingen te verstoppen, of weg te poetsen want mensen kijken toch wel. De situaties die Sel schildert liggen op een grensgebied tussen hele intieme, persoonlijke scenes en voor iedereen herkenbare stillevens. Want: niet transparant zijn is een hobbel die het proces van kennismaking vertraagd. Zo kan een schilderij net zo veel vertellen als een eerste ontmoeting. Het gaat haar niet om het vastleggen van intimiteit of persoonlijkheid in haar schilderijen, maar wel om het bedenken van een verhaallijn door objecten te combineren. Daar gebruikt ze de spullen voor die ze van haar dierbaren ontvangt, zoals een lamp, schaaltje, dienblad of twee bakstenen die ze kreeg als housewarminggift.

  Hebben we een relatie met de spullen en objecten die we om ons heen verzamelen? Dat bevraagt Zora Sel in de meest kleurrijke schilderijen. Terwijl ze één is met de dingen om haar heen, probeert ze de voortdurende en steeds veranderende structuren tussen haarzelf en deze onderwerpen te kaderen en identificeren. Haar schilderijen tonen gefragmenteerde beelden van deze dierbare objecten in composities die soms aan een realistisch stilleven doen denken, of juist onwijs zijn vervormd. Die composities ontstaan vaak vanuit een bepaalde hiërarchie. Welk object staat het dicht in je geheugen gegrift en wat staat letterlijk dichtbij in de ruimte? Wat kun je tekenen uit herinnering? De objecten die ze vaak gebruikt, zijn groter of worden herhaald op verschillende doeken. Hiermee probeert ze te laten zien hoe zij de regisseur kan zijn.
 • Kerkje van Persingen

  Kerkje van Persingen

  Jos van Riswick

  27 en 28 november

  Kerkje van Persingen

  Persingensestraat 7 
  6575 JA Persingen
  Parkeergelegenheid voor de deur
  Geopend van 11.00 tot 17.00

  www.kerkjevanpersingen.nl

 • Residentie | Bart Drost

  Residentie | Bart Drost

  27 nov tot 28 nov
  POPOP
  Stieltjesstraat 2, Nijmegen

  De eerste residentie bij POPOP in de Stieltjesstraat wordt ingevuld door Bart Drost. Vanaf 1 november gaat hij een maand lang "OP KANTOOR" bij POPOP. Aan het einde van deze residentie zal er in het weekend van 27 en 28 november 2021 bij POPOP van 13.00-17.00 uur een presentatie van Barts residentie plaatsvinden.

  https://www.bartdrost.nl/archive/433
 • Nothing to see here | Esther den Brok

   

  Nothing to see here | Esther den Brok

  20 nov tot 28 nov
  POPOP
  Stieltjesstraat 2, Nijmegen

  Het werk van Esther den Brok laat zich niet vangen onder een enkele noemer. Het is een steeds vernieuwend proces, iedere keer een uitdaging voor haarzelf. Het begint steevast met een fascinatie voor iets. Die daarna vaak omslaat in een obsessie. Gefixeerd tot op het kleinste detail. Deze details lijden weer tot een nieuwe fascinatie, obsessie etc. Een oneindige interne onrust die deze ideeën stroom voedt. 

  Hierdoor maakt Esther veel, heel veel. Een selectie van nieuw werk, te zien tijdens de tentoonstelling 'Nothing to see here' , is ontstaan door een fascinatie voor wat mensen wel en niet laten zien van zichzelf. In het dagelijks leven blijven veel dingen onzichtbaar. Zaken die niet gezien, benoemd noch gevoeld mogen worden zijn voor Esther onwaarschijnlijk interessant. Het "elk huisje kent zijn kruisje principe" fascineert haar vanuit een persoonlijke noodzaak. Je kunt niet in iemands hoofd kijken. Net zoals je niet door een geblindeerd, dichtgekalkt raam of een ondoordringbare muur heen kunt kijken. Maar soms is er een spleetje waar een beetje licht door valt, een scheurtje of een stukje transparant. There's Nothing to see here, is there?

  Van deze veelzijdige veelmaker tonen we nieuw en serie-matig werk. Denk aan glas, keramiek en mixed media met vrolijke kleuren, doch donkere ondertoon.

  Openingstijden:
  20, 21, 27, 28 november, 13.00-17.00 uur.
 • Cool Collection II

  Cool Collection II

  28 jan tot 31 dec
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Vanwege de huidige corona-maatregelen is Museum Het Valkhof gesloten t/m tenminste 15 maart 2021.

  Beeldend kunstenaar Folkert de Jong maakt in opdracht van het museum een nieuwe tentoonstelling in de reeks Cool Collection. In deze reeks worden kunstenaars en andere kunstprofessionals gevraagd op een transhistorische wijze te reageren op de collecties van het museum. Folkert de Jong is geobsedeerd door de magie die uitgaat van de archeologische collectie. In Cool Collection­_OMINA zijn rituele en totem-achtige voorwerpen zijn leidraad. De Jong maakt voor deze tentoonstelling ook nieuw werk. De tentoonstelling is vanaf 28 januari te zien, kort nadat het museum weer opent voor publiek. 

  In 2019 gaven gastcuratoren Flos Wildschut en Jessica Helbach het startschot met Cool Collection_Ritme.Vorm.Blauw. Zij brachten objecten uit verschillende eeuwen op een speelse en associatieve wijze samen. De verbindende elementen hierbij waren vorm, lijn en kleur. De eerste Cool Collection tentoonstelling is in verband met de tijdelijke sluiting helaas niet meer te zien.

  Totems.
  Voor Cool Collection II nodigde het museum Folkert de Jong uit om te grasduinen in het depot. Met een unieke en eigenzinnige blik selecteerde hij voorwerpen die een specifieke aantrekkingskracht op hem uitoefenden. Het bleken vooral objecten te zijn uit de Romeinse tijd of ouder, die een sterke zeggingskracht hebben. Wat ze bijzonder maakt is niet hun historische praktische nut, maar het magnetische veld dat om hen heen hangt, het tijdloze aura dat ze uitstralen. De Jong voelt zich door deze totem-achtige objecten in directe connectie staan met onze geschiedenis, alsof de objecten dragers van universele boodschappen en krachten zijn.

  Met OMINA – Latijns voor ‘voortekens’ – wil hij de energie uit deze objecten extraheren. Hij creëert een zintuiglijke ervaring, waarbij de bezoeker wordt verleid om zich te verbinden met de krachten uit het verleden. In een laboratorium-achtige setting staat de rituele kracht van historische stukken centraal, aangevuld met 3D-hologrammen, videoprojecties en hedendaags werk van De Jong, waarvan een aantal stukken speciaal voor deze tentoonstelling is gemaakt.
 • Chambre d'amis

   "Chambre d'amis"

   

  Kleine expositieschuur, Prins Hendrikstraat 1, Ooij.

   

  Meer informatie www.annhoogendoorn.nl

   

  expobord

   

  Wanneer dit stoepbord buiten staat en het hek open is,
  dan is de kleine exposchuur Chambre d’Amis in de Ooij open.

   

 • Time Threads | Yvon Ariese, Arash Fakhim, Didi Lehnhausen

  Time Threads | Yvon Ariese, Arash Fakhim, Didi Lehnhausen

  30 okt tot 5 dec
  Singular Art
  Waalkade 72, 6511 XR Nijmegen

  Op zaterdag 30 oktober opent Time Threads, een presentatie van drie werken die een beleving van tijdsverloop vangen in materie. Na een door een pandemie getekende periode waarin dit verloop voor velen zodanig werd vertraagd dat zij haast tot stilstand kwam, is er nu weer enig momentum in de (cultuur)wereld te ontwaren. De galerie beweegt hierin mee en toont werk van drie ambitieuze jonge makers die ieder interesse hebben in de wijze waarop materialen verslag kunnen geven van een reeks handelingen en gedachtes. De presentatie is te zien tot zondag 5 december. De galerie is geopend van donderdag tot en met zondag, van 10.00 tot 17.00, en op afspraak.
 • I will tenderly bombing | Marieke Noort

  I will tenderly bombing | Marieke Noort

  30 okt tot 5 dec
  The Big Draw Nijmegen

  24/7 raamexpositie bij The Big Draw Expo, Papengas 6.

  Noorts bommen zijn ontstaan uit haar laatste ‘Vazen’ een grote serie monoprints op papier. 
  En ook uit boosheid. Boos op de traagheid waarmee we de klimaatproblematiek te lijf gaan.  
  En bezorgdheid. Maar ook uit liefde. Liefde en tomeloze fascinatie voor natuur.
  De werktitel in luidde dan ook ‘Flower Power War’.

  Door ze op deze plek in de benedenstad van Nijmegen te tonen, een paar straten verderop van de binnenstad die 77 jaar geleden verwoest werd door een verschrikkelijk bombardement, gaan ze een relatie aan met het verleden. 
  Hopelijk als troost. Troost op papier. 

  Te zien zijn unieke werken gemaakt met de grafische technieken plantendruk, sjabloondruk en zeefdruk.
 • Licht en donker | Nurzehra Ulukaya en Sjoerd Tegelaers

  Licht en donker | Nurzehra Ulukaya en Sjoerd Tegelaers

  31 okt tot 12 dec
  De Nieuwe Gang
  Kloosterstraat 7, 6641 KW Beuningen

  Nurzehra en Sjoerd waren nog jong toen eind vorige eeuw vakkundigheid als zijnde passé verfoeid werd, terwijl het eigenlijk zo is dat al die eeuwen traditie duidelijk toonden dat kunstenaars er vooral in slaagden telkens opnieuw een beeld van hun tijd te geven. De ‘David’ van Michelangelo was grensverleggend omdat Michelangelo besloot om David, niet zoals gebruikelijk vechtend met Goliath af te beelden, maar hem tot stilstand bracht in die fractie van een seconde dat hij besloot om tot aanval over te gaan. Deze keuze verbeeldde de ultieme renaissance-gedachte; ‘Ik denk, dus ik ben’.
   
  Je kunt als kunstenaar anno nu kiezen voor een breed scala aan media en materialen, niets moet en alles kan. Één van de redenen voor ons om Nurzehra Ulukaya en Sjoerd Tegelaers samen te willen brengen is hun fascinatie voor juist ‘klassieke’ technieken. Beide kunstenaars kozen ervoor zich de arbeidsintensieve technieken van keramiek en respectievelijk de mezzotint eigen te maken.
   
  Daar waar een realist de zichtbare werkelijkheid wil benaderen is Sjoerds en Nurzehra’s vormtaal figuratief; zij willen de werkelijkheid naar hun hand zetten. Daarmee sluit hun werk aan op de ontwikkeling die werd ingezet door Caspar David Friedrich. Hij betoogde dat een kunstenaar niet moest schilderen wat hij ‘voor’ zich zag, maar juist dat wat hij ‘in’ zich zag. Daarmee opende Friedrich de deur van de waarneming naar de beleving van de werkelijkheid.
   
  Hoe wij die werkelijkheid nu in 2021 zien wordt veelal bepaald door hoe wij deze ervaren en ervaren hebben. Dat brengt ons opnieuw bij Sjoerd en Nurzehra; hun werk ontstaat uit hoe zij de werkelijkheid en het leven beleven, als in ‘Ik ervaar, dus ik besta’. Sjoerd geeft daarbij met een soms verrassend luchtige zwarte humor zijn commentaar op onze moraliteit. Nurzehra zoekt met een onbevangen blik naar beelden die deel uitmaken van ons collectieve bewustzijn. Het werk van Nurzehra oogt helder, het werk van Sjoerd is donker, maar het licht is in het werk van Sjoerd even aanwezig als het duister in het werk van Nurzehra. Sommige figuren in beider werk lijken misschien bang in het donker, hun makers schuwen het duister niet.
   
  De Nieuwe Gang is een leeg canvas dat een kunstenaar geheel naar eigen inzicht naar zijn hand kan zetten. De Nieuwe Gang tot je beschikking krijgen is om die reden voor ons een blijk van vertrouwen in de kracht en eigenzinnigheid van deze beide kunstenaars.
  Deze dialoog is een intrigerend spel dat ons bevraagt over onze ervaringen en onze plaats in dit spel. Over de kracht van het werk en het onderlinge spel kan ik nu nog heel lang uitweiden maar, zoals het hoort, is nu eerst het woord aan het werk. Daarna spreek ik je graag!
   
  - Casper ter Heerdt
   
  “Dialoog # 2, Nurzehra Ulukaya en Sjoerd Tegelaers” is de laatste tentoonstelling uit drie waarin wij ons 40 jarig bestaan vieren. De tentoonstelling is te zien t/m 12 december, op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur (buiten openingstijden op afspraak).
   
  Op 21 november zullen Sjoerd en Nurzehra vertellen over hun technieken en over hun ervaringen met een experiment in het onderzoeken van het vakgebied van de ander. Op 12 december sluit Patrick Mangnus, kunstenaar, docent en curator, de tentoonstelling af.

  Artisttalk
  Zondag 21 november om 15 uur is de ARTISTTALK met NURZEHRA ULUKAYA en SJOERD TEGELAERS over DIALOOG # 2, onze laatste tentoonstelling waarmee we ons 40 jarig bestaan vieren.

  Sjoerd en Nurzehra zullen vertellen over hun technieken en over hun ervaringen met een experiment in het onderzoeken van het vakgebied van de ander. Ook is er uiteraard ruimte voor een gesprek met het publiek, zoals je van ons gewend bent.

  Vanwege de nieuwste coronamaatregelen kunnen we maximaal 20 bezoekers uitnodigen.
  Daarom willen we je vragen je aan te melden voor de ARTISTTALK via info@denieuwegang.nl. Wij zullen je dan een bevestiging sturen of laten weten of alle beschikbare plaatsen vergeven zijn. Wij vragen je bij binnenkomst om een coronatoegangsbewijs. Een mondkapje dragen is verplicht.
 • The Amchitka Project 2020-2021 | Hans Vijgen

  The Amchitka Project 2020-2021 | Hans Vijgen

  31 okt tot 5 dec
  Galerie De Natris
  Van Dulckenstraat 20 , 6512 DT Nijmegen

  Hans Vijgen studeerde aan wat nu Fontys Hogeschool voor de Kunsten (Tilburg) heet. Naast zijn werk als docent Ruimtelijke Vormgeving aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem is hij actief gebleven als uitvoerend kunstenaar. De kunstenaar woont en werkt in Tilburg.

  Het sinds 2007 lopend project Latitude 51, begon met de ontdekking dat de werktafel in het atelier van de kunstenaar op de 51e breedtegraad staat, om precies te zijn: Latitude N 51° 34.191'. Vanuit die ontdekking ontstond het idee om die breedtegraad, te beginnen bij de 0-meridiaan van Greenwich, per graad in oostelijke richting in beeld te brengen. Een virtuele reis van 3600 langs de breedtegraad die 360 tekeningen en maquettes oplevert. Dat was niet genoeg. Vijgen besloot ook om die breedtegraad fysiek te ervaren via de knooppunten waar de latitude van land in zee overgaat en andersom (11 locaties) en waar de latitude de lengtegraden kruist (360 locaties). Die locaties worden uitvoerig gedocumenteerd en gearchiveerd in de vorm van tekeningen, foto's, video's, topografische kaarten en ter plekke gevonden artefacten. Deze nog niet voltooide reis is de basis van het project.

  Sommige plekken zijn voor de reiziger onbereikbaar, zoals Amchitka Island, onderdeel van de Aleoeten, een reeks vulkanische eilanden in de Noordelijke Pacific tussen Oost-Siberië en Alaska. Rond 1850 verlieten de laatste oorspronkelijke bewoners het eiland. In W.O.II speelden de op het eiland aangelegde haven en vliegbasis in de buurt van Constantine Bay een belangrijke rol in de oorlog tegen Japan. In de jaren '60 van de vorige eeuw, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog was het eiland testgebied voor ondergrondse atoombomontploffingen. De laatste was in 1971. Vanaf dat jaar werd het eiland een voor bezoekers afgesloten natuurreservaat.
   
  Voor Hans Vijgen betekende dat, dat hij Amchitka Island alleen virtueel kon bezoeken. Alles wat hij kon vinden via internet over het eiland - boeken, kaarten, artikelen, foto's - werd gearchiveerd in zijn atelier. Dat materiaal werd intensief bestudeerd en beeldend vertaald. Zo ontstond een reeks van tekeningen, grafisch werk en maquettes in vitrines.
   
  Bijna twee jaar heeft Hans Vijgen zich intensief beziggehouden met dat bijzondere eiland, ook een knooppunt in het Latitude 51 Project. Zijn diepgaande onderzoek heeft geleid tot een opzichzelf staand monument van verbeelding binnen het totale project Latitude 51. Het mooie is dat het Amchitka Project perfect past in de ruimte van Galerie de Natris.
   
  Op zondag 31 oktober 2021 wordt de tentoonstelling om 15.00 uur geopend met een inleiding door de kunstenaar.

  Voor deze bijzondere tentoonstelling is Galerie De Natris open op zaterdag én zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak: 024 323 46 89.
 • Videofestival

  Videofestival

  13 nov tot 23 dec
  Expo Bart
  Waalbandijk 14C, 6541 AJ Nijmegen

  De allerlaatste expositie op het Honigcomplex komt dichterbij. Vanaf 13 november presenteert Expo Bart diverse videowerken van drie kunstenaars. Kunstenaarsduo Frank & Michiel bijt het spits af, waarna Isabelle Wenzel en Thijs Linssen volgen. Op donderdag 23 december vindt er een gezamenlijke afsluiting plaats van zeven jaar Expo Bart op het Honigcomplex. 
 • Horizon

  Horizon

  15 okt tot 2 jan 2022
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Met de tentoonstelling Horizon gaat vanaf donderdag een vijfdelige reeks tentoonstellingen onder de titel Moonshot van start. In samenwerking met hoogleraren, docenten en studenten aan de Radboud Universiteit brengen gastcuratoren Jessica Helbach en Flos Wildschut in een groots beeldend onderzoek kunst en wetenschap bij elkaar. De thema's van de tentoonstellingen – Horizon, Space, Wave, Time, Black Hole – bieden steeds een andere kijk op het onderzoek naar ruimte, tijd, grenzen en de vraag hoe ver onze waarneming reikt. 

  Het is bijzonder je te beseffen dat de horizon, een zichtbare lijn die in feite niet bestaat en verschuift als je ernaartoe reist, als uitgangspunt kan dienen om de eigen positie op aarde te bepalen. Er kleven meer dubbelzinnigheden aan deze hulplijn. De horizon is niet alleen de grens van ons blikveld op aarde, het is ook de lijn die de aarde van de hemel lijkt te scheiden en daarmee onze blik naar de ruimte leidt. Naar een groots universum, waarin de mens zich slechts een minuscuul onderdeel waant. Naar een universum waarin andere horizonnen blijken te bestaan; van andere planeten, van zwarte gaten. Dat maakt de horizon zo inspirerend.

  Met de aardse horizon als vertrekpunt neemt Horizon je mee op een reis met zeevaarders en ruimtevaarders; op zoek naar een ongrijpbare lijn, die we - hoe lang we ook reizen - nooit zullen bereiken. 

  Foto: ©Roland Schimmel, Indigo, 2013, 212 x 212 cm, acryl/linnen. Foto: Anita Pantus. 
 • PLAY PAUSE FORWARD

   

  PLAY PAUSE FORWARD

  13 nov tot 23 dec
  Expo Bart
  Waalbandijk 14C, 6541 AJ Nijmegen

  Expo Bart sluit 2021 af met het aller laatste programma op het Honigcomplex. Na acht jaar, meer dan 35 exposities en tientallen samenwerkingen met kunstenaars en organisaties, verlaten we de voormalige Bouillonblokjes- en Brintaruimte om plaats te maken voor de bouw van een nieuw stuk Nijmegen. Het einde van het Honigcomplex betekent gelukkig niet het einde van Expo Bart. Sterker nog: we staan aan het begin van een nieuw avontuur en zijn sneller terug dan jullie denken!

  Vanaf 13 november dempen we alvast het licht om videokunst te kunnen tonen. PLAY PAUSE FORWARD is een driedelige expo, verspreid over zes weekenden: 
   
  Frank & Michiel | Do Not Defeat
  Za 13, zo 14, za 20 & zo 21 november

  Het project Do Not Defeat, Do Not Fight Back, Do Not Surrender is een ode aan de menselijke imperfectie en een herwaardering van dagelijkse beslommeringen, middelmatigheid en doelloosheid. In een serie films reageren Frank en Michiel op de mensenrechten van Uzûpis (Vilnius, Litouwen), een grondwet die bestaat uit 41 regels. Do Not Defeat is een on-going project. De serie is pas compleet wanneer alle 41 regels gefilmd zijn. Tijdens de Biënnale Gelderland 2014 toonde Expo Bart de verfilming van regel 1 t/m 10.

  Isabelle Wenzel
  Za 27 & zo 28 november en za 4 & zo 5 december
   
  Isabelle Wenzel maakt foto's waarop zij haar eigen lichaam voor de camera zet. Binnen de 10 seconden die de zelfontspanner haar toestaat, neemt zij een onmogelijke positie in en houdt deze vast tot de foto genomen is. De zoektocht naar de juiste pose en het wachten op het moment dat de camera heeft geklikt, is een voorstelling op zich. Isabelle is dat vast gaan leggen op video. Wij zien nu niet alleen meer de sculpturale kwaliteiten van haar lichaam, maar zijn ook getuige van hoe Isabelle beweegt en veel dynamischer dan ooit een relatie aangaat met de bewust gekozen omgeving.

  Thijs Linssen | Het Atelier
  Za 11, zo 12, za 18 & zo 19 december

  In de video 'Het Atelier' van Thijs Linssen zien we hoe zijn werkruimte in één chaotische massa verandert. Een werk dat hij maakte naar aanleiding van de gedwongen verhuizing uit zijn atelier terwijl een nieuwe plek nog niet voorhanden was. Door de onzekerheid wel of geen werkplek te hebben én het begin van de Covid-pandemie, kwam eigenlijk alles in Thijs zijn leven op losse schroeven te staan. Dit was de aanleiding tot het maken van een performance die tijdens de lock-down, live aan publiek getoond werd. Deze video is daar het resultaat van.
 • Stadstekenaar Nijmegen

   

  Stadstekenaar Nijmegen

  31 aug tot 31 dec
  The Big Draw @ Schouwburg- Keizer Karelplein 32H, 6511 NH Nijmegen

  Het stadsbeeld, tussentijdse stand van zaken van Stadstekenaar Nijmegen

  Het afgelopen jaar heeft Gabi Rets gestalte gegeven aan haar eerste jaar als stadstekenaar van Nijmegen, een initiatief van The Big Draw. Een jaar waarin ze persoonlijke gesprekken voerde met allerlei mensen uit Nijmegen rondom de vraag: ‘Wat maakt dat jij je thuis voelt in Nijmegen?’

  Deze gesprekken vormden het uitgangspunt voor het maken van een postkaart. Een kaart speciaal voor de Nijmegenaar waar het gesprek mee gevoerd is. Uiteindelijk wil ze al die persoonlijke verhalen samenbrengen in een groot stadsbeeld. In deze tussentijdse expositie van een jaar stadstekenaarschap presenteert ze haar inzichten tot nu.

  Op tafel groeien stapels papier uit tot straten, huizen, bouwwerken, constructies, monumenten. Daartussen wilde bloemen en hier en daar bewoners en kleine verhalen. Verhalen van mensen uit verschillende wijken van Nijmegen.

  Gabi Rets tekent met stroken van krantenpapier, de stadstekenaar rangschikt en speelt. De stad groeit en bloeit. 

  Openingstijden: 11.00-17.00 uur in de Schouwburg. 
 • Hout, zand, bont & diefstal

   

  Hout, zand, bont & diefstal

  10 dec tot 16 jan 2022
  POPOP
  Stieltjesstraat 2, Nijmegen

  Vier vrienden begonnen in 2018 het kunstcollectief Mestlab31. Lucas Sloot, Barbara Walbrun, Joost Hoebe en Rosalie van Oorschot zijn alle vier kunstenaar, nieuwsgierig en soms een beetje ongeduldig. Inmiddels is het collectief uitgebreid met het nieuwste, filosofisch lid: Anna-Carolina Zuiderduin. Hoewel het werk van de vrienden erg verschillend is, begrijpen ze elkaar goed. Tijdens de expositie bij Popop van 10 december tot 16 januari reageren Joost, Rosalie en Lucas op de ruimte, elkaars werk en de ontvoerde kunst die ze Barbara hebben ontfutseld. Kom langs om een duik te nemen in de wereld van Mestlab31.

  Opening: 
  10 december, 20.00 uur

  Verder open: 
  11, 12, 18, 19 december en 8, 9, 15, 16 januari, 13.00-17.00 uur.
 • Hedendaagse sieraden

   

  Hedendaagse sieraden

  7 nov tot 16 jan 2022
  Galerie Marzee
  Lage Markt 3, 6511 VK Nijmegen

  Eiman Rezaei - Still Life
  "I am continuously inspired by the beginnings and the basics. The beginning, being the formless inspiration of what will ultimately take shape and the basics as the minimal framework to exhibit that initial spark. An idea is following a gesture that comes to mind, a movement in space, which I attempt to materialize and acknowledge, is often and ultimately fleeting.

  Still Life is an exploration of jewelry as a middle space separating curiosity and discovery – a moment in which a sense of unfolding establishes a bond between the object and the wearer. The pieces require an exploration for one to feel their way through the obscurity of the tabletop object, into the familiarity of a worn piece.

  There is a stillness that resides in a piece of jewelry disguised as an independent and autonomous object in space. The moment at which an object transforms into jewelry is the "life" activated by its interaction with the wearer and the intention to be worn."

  Jewellery from Aotearoa New Zealand
  New Zealand jewellery is seen in the wider world as a free spirit that turns away from convention and description.

  Obviously, the work comes from makers who connects to their ideas, and those ideas occur from the two islands in the middle of the Pacific, far away from the accumulation of common institutional conventions.

  New Zealand history is built upon pioneering spirits. Its contemporary jewellery history is still traceable with most artists still active. In this exhibition are a few of those pioneering spirits who showed inspiring ways throughout their careers.

  Sieraden from Aotearoa New-Zealand is brought to the Netherlands by MAKERS101 and curated by Marie-José van den Hout in cooperation with The Handshake Project

  > participating artists:
  Fran Allison 
  Vanessa Arthur 
  Becky Bliss 
  Octavia Cook 
  Mary Curtis 
  Nina van Duijnhoven 
  Warwick Freeman 
  Karl Fritsch 
  Kelly McDonald 
  Craig McIntosh 
  Shelley Norton 
  Renée Pearson 
  Moniek Schrijer 
  Caroline Thomas 
  Lisa Walker 

  In Conversation with Chequita Nahar
  Yinka Buutfeld- alumna Design Academy Eindhoven 
  Kalkidan Hoex- alumna Maastricht Institute of Arts 
  Anke Huyben- alumna, Maastricht Institute of Arts 
  Thom van Schaik – student, Maastricht Institute of Arts 
 • Langs de Waal

  Langs de Waal

  5 nov tot 1 feb 2022
  Besiendershuis
  Steenstraat 26 , 6511TV Nijmegen

  Ken je dat verhaal van Oma Tent, die in de zomers van de jaren ‘60 leefde in een tent aan de Kaliwaal? Wist je dat er een scheepsingenieur is uit Druten, die gespecialiseerd is in vervoer van extreem gevaarlijke chemicaliën, bedoeld om de riolen van Parijs te reinigen? En heb je gehoord van de schippersvrouw die aan boord trouwjurken naaide?

  De stad is één groot vat van verborgen verhalen en ongeschreven geschiedenissen, die verloren gaan als we niet opletten. In 2017 lanceerde het Besiendershuis een verhalenbank met audioverhalen over de Waal en de Benedenstad. Lange interviews met mensen die hun leven langs of op de rivier doorbrachten. Nu worden deze verhalen in een nieuw jasje gegoten, in een podcast over leven en werken langs de Waal.

  Podcastmakers Dennis Gaens en Jozien Wijkhuijs bespreken de interviews van toen, en breien de losse eindjes aan elkaar. Zou de boot van Louis en Leidy nog bestaan? En hoe zat dat eigenlijk vroeger, met het Waalbad? De podcast luistert als een journalistieke zwerftocht langs de rivier; je weet eigenlijk niet waarnaar je zoekt, totdat je het vindt. Componist David Tonnaer voegt een intrigerende muzikale laag toe om deze luistertocht nog meer kleur te geven.

  De eerste aflevering wordt gelanceerd op vrijdag 5 november.

 Exposities 

Hieronder vindt u verschillende exposities, met name in Nijmegen en omstreken. Gaat u exposeren of heeft u een expositieruimte en zou u vermeld willen worden op onze site? Stuur dan een mailtje naar info@pro-art.nl met een korte beschrijving en eventueel een foto.

Check van te voren bij de expositieruimte of ze open zijn en welke (extra) coronamaatregelen er gelden.

 • Goodbye Internet | minifestival

  Goodbye Internet | minifestival

  25 nov tot 27 nov
  Oddstream
  Ridderstraat 23, 6511 TM Nijmegen

  Wat als er geen internet meer is? Dat onderzoekt Oddstream 25 t/m 27 november tijdens het minifestival Goodbye Internet. In drie avonden spreken we over verborgen digitale infrastructuren, digitaal verval en een wereld waarin het internet niet meer bestaat maar ons nog als een geest achtervolgt.

  Het festival vindt plaats in Hubert (Nijmegen), de voertaal is Engels. De afbeelding is gemaakt door Mariana Marangoni.

  Wat als er geen internet meer is? Het was een gedachte die het afgelopen jaar steeds vaker opkwam na een lange dag van Zoom calls en livestreams.  

  Geen clickbait, geen likes 

  Geen Big Tech, geen online shopping 

  Geen fake news, geen online community 

  In oktober kregen we er al mee te maken toen Facebook, Instagram en Whatsapp urenlang niet te bereiken waren. Van gestreste influencers, onbereikbare vrienden en verdwenen familiefotoalbums, tot infrastructuren die het begaven op plekken die afhankelijk zijn van Facebook voor hun toegang tot het internet. 

  Het verhoogde ons bewustzijn van onze afhankelijkheid en dat het internet geen onaantastbaar en stabiel netwerk is.  De overheden van Myanmar en India gebruikten afgelopen jaar een welbekende strategie van totalitaire regimes door het internet te blokkeren gedurende grootschalige demonstraties. Klimaatverandering zal de werking van het internet naar alle waarschijnlijkheid nog meer beïnvloeden. Apparaten en WiFi-netwerken kunnen oververhit raken en fysieke internetstructuren kunnen beschadigingen oplopen door hogere temperaturen en een stijgende zeespiegel.  

  Tijdens het minifestival Goodbye Internet schenkt Oddstream aandacht aan de huidige doodlopende wegen en toekomstige grenzen van het internet. Wat kunnen we leren over het einde van het internet? Kom er 25 t/m 27 november achter gedurende een reeks activiteiten met kunstenaars, schrijvers en onderzoekers die met elkaar in gesprek gaan over digitaal verval, het archiveren van het internet en behekste machines.  

  Goodbye Internet bestaat uit drie avondprogramma’s: 
  25 november: Infinite Detail [20.00 uur, online, voertaal Engels, gratis toegang]
  Op 25 november gaat Tim Maughan (CA/VK), auteur van sci-fi roman Infinite Detail, in gesprek met kunstenaar en onderzoeker Ingrid Burrington. Samen zullen ze spreken over science fiction, verborgen digitale infrastructuren en de impact van onoverzienbare laat-kapitalistische systemen.

  26 november: Internet Ruins [20.00 uur, locatie: Hubert, voertaal Engels, toegang €5]
  Kunstenaars Richard Vijgen (NL), Mariana Marangoni (VK/BR) en Michiel Huijben (NL) vertellen over hun werk en gaan in gesprek over architecturale ruïnes en ruïne-esthetiek die het einde van het internet visualiseren. Welke vorm zullen de overblijfselen van het internet aannemen? Hoe ziet digitaal verval eruit en in hoeverre moet dat voorkomen of bestreden worden? Wat moet behouden of bewaard worden, en welke rol speelt het archief hierin?  

  27 november: Vanished Web [20.00 uur, locatie: Hubert, voertaal Engels, toegang €5]
  Kunstenaars Mariana Marangoni (VK/BR), Nella Piatek (VK/PL) en Wesley Goatley (VK) gaan in gesprek over hun recente werk over huidige en speculatieve eindes van het internet. Wat gebeurt er als het internet er niet meer is? Zal het ons als een geest blijven achtervolgen?

  Lees meer op de website.
 • Rettet den Wald! Save the forest! Red het bos!

   

  Rettet den Wald! Save the forest! Red het bos!

  18 sep tot 5 dec
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  "Rettet den Wald!" riep de Duitse kunstenaar en antroposoof Joseph Beuys in 1971 al. Met deze oproep trok hij met vijftig studenten ten strijde om een stokje te steken voor het kappen van een deel van het Düsseldorfse Grafenberger-bos. Met zijn boomridders veegde hij de paden schoon en markeerde hij de bedreigde bomen. Beuys was een van de eerste eco-kunstenaars.

  Nu de problemen echt urgent worden, volgen velen in zijn voetspoor. Ze laten ons zien dat er gehandeld moet worden. De boodschap van de eco-kunstenaars van Rettet den Wald! Save the forest! Red het bos! is klip en klaar: we staan niet boven de natuur. We zijn er afhankelijk van. Kom in actie, laat je inspireren, doe iets; elke boom maakt verschil.

  Op de foto: Sara Vrugt, 100.000 bomen en een bos van draad, ism 1000 vrijwilligers en Tree Sisters © Sara Vrugt. Foto Rogier Chang
 • Werk op papier van Josée Wuyts en Frans de Groot: Kunst en wetenschap raken elkaar

  Werk op papier van Josée Wuyts en Frans de Groot: Kunst en wetenschap raken elkaar

   

  De tentoonstelling “Kunst en wetenschap raken elkaar” laat een selectie zien van werken, ontstaan

  tijdens de jarenlange samenwerking van Josée Wuyts en Frans de Groot.  Zij exposeren grote monumentale prenten en schilderijen op papier.

  Van 2 november tot 17 december 2021 is deze tentoonstelling te zien in het Huygensgebouw te Nijmegen. Het gebouw en de architectuur van de expositieruimte passen bij het werk.

  Frans en Josée zeggen hierover: “Ons werk heeft dezelfde transparante gelaagdheid als het Huygensgebouw. Er zijn rasters, ritme, een labyrinth van tekens en symbolen, ordening en wetmatigheid te zien. De slinger van Foucault die beweegt en tegelijk vastligt. Er gebeurt veel in ons werk en in het Huygensgebouw. Dit wekt de interesse en nieuwsgierigheid van de bezoeker om de verschillende lagen, gelaagdheid te bekijken”.

   

  In de expositie zijn werken te zien uit verschillende periodes met verschillende thema's. Er zijn veranderingsprocessen zichtbaar maar tegelijk raakvlakken.    

  Josée Wuyts werkt vanuit abstracte typografische, gestileerde en geometrische vormen. Kenmerkend zijn symmetrie, asymmetrie, restvormen en transparante heldere kleuren.

  Typerend voor Frans is de eindeloze herhaling van atypische vormen evenals reliëf en aantasting. De aangetaste structuren ontstaan dankzij zijn directe benadering. Uit een speelse compositie van losse elementen ontstaat een monumentale vorm.  

  Vertrouwen in elkaars werkprocessen is de basis van de samenwerking.

  In de werken verweven de componenten van beiden zich tot een verbinding van beelden. Er ontstaan nieuwe ritmes en een transparante gelaagdheid naar een nieuw collageachtig beeld. 

  Josée Wuyts en Frans de Groot werken vanaf 1990, in Nijmegen, samen aan diverse projecten. Zij zijn al geruime tijd lid van het Platform voor Grafiek (VOG).

  Hun werk is regelmatig te zien bij internationale manifestaties in binnen-en buitenland en werd een aantal keren bekroond.

  Graag nodigen zij belangstellenden uit hun werk te bekijken in deze unieke locatie in Nijmegen. 

   

   

  Openingstijden: 

  Ma t/m vr van 9.00-21.00 uur en za 9.30-16.00 uur, gesloten tijdens feestdagen

  Adres expositie:

  Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI)

  Huygensgebouw, Heyendaalseweg 135, 6525 AJ Nijmegen; 024 3652661

   

                               

   

  Contactgegevens exposanten:

  Josée Wuyts en Frans de Groot, Dobbelmannweg 1, 6531 KT Nijmegen,

  Telefoon: 024-3565588

  www.wuyts-degroot.exto.nl

 • Zora Sel | Bling, bling, bluf

  Zora Sel | Bling, bling, bluf

  29 okt tot 4 dec
  RUIS
  Hertogstraat 119, 6511 RX Nijmegen

  Het lijkt een alledaags, huiselijk tafereel: een stel kaarsen op een versterker. Een verwarming, een spiegel, een bewaarde bloem. En twee ‘geluidsboxen’ die bakstenen blijken te zijn. Het was een welkomstcadeau van een vriendin toen kunstenaar Zora Sel haar studentenkamer betrad. Die bakstenen dan. ‘Het is het productiefst om direct alles maar te laten zien’, stelt Zora. Dat zegt iets over de relatie tussen een exhibitionist en de voyeur: het is nutteloos om dingen te verstoppen, of weg te poetsen want mensen kijken toch wel. De situaties die Sel schildert liggen op een grensgebied tussen hele intieme, persoonlijke scenes en voor iedereen herkenbare stillevens. Want: niet transparant zijn is een hobbel die het proces van kennismaking vertraagd. Zo kan een schilderij net zo veel vertellen als een eerste ontmoeting. Het gaat haar niet om het vastleggen van intimiteit of persoonlijkheid in haar schilderijen, maar wel om het bedenken van een verhaallijn door objecten te combineren. Daar gebruikt ze de spullen voor die ze van haar dierbaren ontvangt, zoals een lamp, schaaltje, dienblad of twee bakstenen die ze kreeg als housewarminggift.

  Hebben we een relatie met de spullen en objecten die we om ons heen verzamelen? Dat bevraagt Zora Sel in de meest kleurrijke schilderijen. Terwijl ze één is met de dingen om haar heen, probeert ze de voortdurende en steeds veranderende structuren tussen haarzelf en deze onderwerpen te kaderen en identificeren. Haar schilderijen tonen gefragmenteerde beelden van deze dierbare objecten in composities die soms aan een realistisch stilleven doen denken, of juist onwijs zijn vervormd. Die composities ontstaan vaak vanuit een bepaalde hiërarchie. Welk object staat het dicht in je geheugen gegrift en wat staat letterlijk dichtbij in de ruimte? Wat kun je tekenen uit herinnering? De objecten die ze vaak gebruikt, zijn groter of worden herhaald op verschillende doeken. Hiermee probeert ze te laten zien hoe zij de regisseur kan zijn.
 • Kerkje van Persingen

  Kerkje van Persingen

  Jos van Riswick

  27 en 28 november

  Kerkje van Persingen

  Persingensestraat 7 
  6575 JA Persingen
  Parkeergelegenheid voor de deur
  Geopend van 11.00 tot 17.00

  www.kerkjevanpersingen.nl

 • Residentie | Bart Drost

  Residentie | Bart Drost

  27 nov tot 28 nov
  POPOP
  Stieltjesstraat 2, Nijmegen

  De eerste residentie bij POPOP in de Stieltjesstraat wordt ingevuld door Bart Drost. Vanaf 1 november gaat hij een maand lang "OP KANTOOR" bij POPOP. Aan het einde van deze residentie zal er in het weekend van 27 en 28 november 2021 bij POPOP van 13.00-17.00 uur een presentatie van Barts residentie plaatsvinden.

  https://www.bartdrost.nl/archive/433
 • Nothing to see here | Esther den Brok

   

  Nothing to see here | Esther den Brok

  20 nov tot 28 nov
  POPOP
  Stieltjesstraat 2, Nijmegen

  Het werk van Esther den Brok laat zich niet vangen onder een enkele noemer. Het is een steeds vernieuwend proces, iedere keer een uitdaging voor haarzelf. Het begint steevast met een fascinatie voor iets. Die daarna vaak omslaat in een obsessie. Gefixeerd tot op het kleinste detail. Deze details lijden weer tot een nieuwe fascinatie, obsessie etc. Een oneindige interne onrust die deze ideeën stroom voedt. 

  Hierdoor maakt Esther veel, heel veel. Een selectie van nieuw werk, te zien tijdens de tentoonstelling 'Nothing to see here' , is ontstaan door een fascinatie voor wat mensen wel en niet laten zien van zichzelf. In het dagelijks leven blijven veel dingen onzichtbaar. Zaken die niet gezien, benoemd noch gevoeld mogen worden zijn voor Esther onwaarschijnlijk interessant. Het "elk huisje kent zijn kruisje principe" fascineert haar vanuit een persoonlijke noodzaak. Je kunt niet in iemands hoofd kijken. Net zoals je niet door een geblindeerd, dichtgekalkt raam of een ondoordringbare muur heen kunt kijken. Maar soms is er een spleetje waar een beetje licht door valt, een scheurtje of een stukje transparant. There's Nothing to see here, is there?

  Van deze veelzijdige veelmaker tonen we nieuw en serie-matig werk. Denk aan glas, keramiek en mixed media met vrolijke kleuren, doch donkere ondertoon.

  Openingstijden:
  20, 21, 27, 28 november, 13.00-17.00 uur.
 • Cool Collection II

  Cool Collection II

  28 jan tot 31 dec
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Vanwege de huidige corona-maatregelen is Museum Het Valkhof gesloten t/m tenminste 15 maart 2021.

  Beeldend kunstenaar Folkert de Jong maakt in opdracht van het museum een nieuwe tentoonstelling in de reeks Cool Collection. In deze reeks worden kunstenaars en andere kunstprofessionals gevraagd op een transhistorische wijze te reageren op de collecties van het museum. Folkert de Jong is geobsedeerd door de magie die uitgaat van de archeologische collectie. In Cool Collection­_OMINA zijn rituele en totem-achtige voorwerpen zijn leidraad. De Jong maakt voor deze tentoonstelling ook nieuw werk. De tentoonstelling is vanaf 28 januari te zien, kort nadat het museum weer opent voor publiek. 

  In 2019 gaven gastcuratoren Flos Wildschut en Jessica Helbach het startschot met Cool Collection_Ritme.Vorm.Blauw. Zij brachten objecten uit verschillende eeuwen op een speelse en associatieve wijze samen. De verbindende elementen hierbij waren vorm, lijn en kleur. De eerste Cool Collection tentoonstelling is in verband met de tijdelijke sluiting helaas niet meer te zien.

  Totems.
  Voor Cool Collection II nodigde het museum Folkert de Jong uit om te grasduinen in het depot. Met een unieke en eigenzinnige blik selecteerde hij voorwerpen die een specifieke aantrekkingskracht op hem uitoefenden. Het bleken vooral objecten te zijn uit de Romeinse tijd of ouder, die een sterke zeggingskracht hebben. Wat ze bijzonder maakt is niet hun historische praktische nut, maar het magnetische veld dat om hen heen hangt, het tijdloze aura dat ze uitstralen. De Jong voelt zich door deze totem-achtige objecten in directe connectie staan met onze geschiedenis, alsof de objecten dragers van universele boodschappen en krachten zijn.

  Met OMINA – Latijns voor ‘voortekens’ – wil hij de energie uit deze objecten extraheren. Hij creëert een zintuiglijke ervaring, waarbij de bezoeker wordt verleid om zich te verbinden met de krachten uit het verleden. In een laboratorium-achtige setting staat de rituele kracht van historische stukken centraal, aangevuld met 3D-hologrammen, videoprojecties en hedendaags werk van De Jong, waarvan een aantal stukken speciaal voor deze tentoonstelling is gemaakt.
 • Chambre d'amis

   "Chambre d'amis"

   

  Kleine expositieschuur, Prins Hendrikstraat 1, Ooij.

   

  Meer informatie www.annhoogendoorn.nl

   

  expobord

   

  Wanneer dit stoepbord buiten staat en het hek open is,
  dan is de kleine exposchuur Chambre d’Amis in de Ooij open.

   

 • Time Threads | Yvon Ariese, Arash Fakhim, Didi Lehnhausen

  Time Threads | Yvon Ariese, Arash Fakhim, Didi Lehnhausen

  30 okt tot 5 dec
  Singular Art
  Waalkade 72, 6511 XR Nijmegen

  Op zaterdag 30 oktober opent Time Threads, een presentatie van drie werken die een beleving van tijdsverloop vangen in materie. Na een door een pandemie getekende periode waarin dit verloop voor velen zodanig werd vertraagd dat zij haast tot stilstand kwam, is er nu weer enig momentum in de (cultuur)wereld te ontwaren. De galerie beweegt hierin mee en toont werk van drie ambitieuze jonge makers die ieder interesse hebben in de wijze waarop materialen verslag kunnen geven van een reeks handelingen en gedachtes. De presentatie is te zien tot zondag 5 december. De galerie is geopend van donderdag tot en met zondag, van 10.00 tot 17.00, en op afspraak.
 • I will tenderly bombing | Marieke Noort

  I will tenderly bombing | Marieke Noort

  30 okt tot 5 dec
  The Big Draw Nijmegen

  24/7 raamexpositie bij The Big Draw Expo, Papengas 6.

  Noorts bommen zijn ontstaan uit haar laatste ‘Vazen’ een grote serie monoprints op papier. 
  En ook uit boosheid. Boos op de traagheid waarmee we de klimaatproblematiek te lijf gaan.  
  En bezorgdheid. Maar ook uit liefde. Liefde en tomeloze fascinatie voor natuur.
  De werktitel in luidde dan ook ‘Flower Power War’.

  Door ze op deze plek in de benedenstad van Nijmegen te tonen, een paar straten verderop van de binnenstad die 77 jaar geleden verwoest werd door een verschrikkelijk bombardement, gaan ze een relatie aan met het verleden. 
  Hopelijk als troost. Troost op papier. 

  Te zien zijn unieke werken gemaakt met de grafische technieken plantendruk, sjabloondruk en zeefdruk.
 • Licht en donker | Nurzehra Ulukaya en Sjoerd Tegelaers

  Licht en donker | Nurzehra Ulukaya en Sjoerd Tegelaers

  31 okt tot 12 dec
  De Nieuwe Gang
  Kloosterstraat 7, 6641 KW Beuningen

  Nurzehra en Sjoerd waren nog jong toen eind vorige eeuw vakkundigheid als zijnde passé verfoeid werd, terwijl het eigenlijk zo is dat al die eeuwen traditie duidelijk toonden dat kunstenaars er vooral in slaagden telkens opnieuw een beeld van hun tijd te geven. De ‘David’ van Michelangelo was grensverleggend omdat Michelangelo besloot om David, niet zoals gebruikelijk vechtend met Goliath af te beelden, maar hem tot stilstand bracht in die fractie van een seconde dat hij besloot om tot aanval over te gaan. Deze keuze verbeeldde de ultieme renaissance-gedachte; ‘Ik denk, dus ik ben’.
   
  Je kunt als kunstenaar anno nu kiezen voor een breed scala aan media en materialen, niets moet en alles kan. Één van de redenen voor ons om Nurzehra Ulukaya en Sjoerd Tegelaers samen te willen brengen is hun fascinatie voor juist ‘klassieke’ technieken. Beide kunstenaars kozen ervoor zich de arbeidsintensieve technieken van keramiek en respectievelijk de mezzotint eigen te maken.
   
  Daar waar een realist de zichtbare werkelijkheid wil benaderen is Sjoerds en Nurzehra’s vormtaal figuratief; zij willen de werkelijkheid naar hun hand zetten. Daarmee sluit hun werk aan op de ontwikkeling die werd ingezet door Caspar David Friedrich. Hij betoogde dat een kunstenaar niet moest schilderen wat hij ‘voor’ zich zag, maar juist dat wat hij ‘in’ zich zag. Daarmee opende Friedrich de deur van de waarneming naar de beleving van de werkelijkheid.
   
  Hoe wij die werkelijkheid nu in 2021 zien wordt veelal bepaald door hoe wij deze ervaren en ervaren hebben. Dat brengt ons opnieuw bij Sjoerd en Nurzehra; hun werk ontstaat uit hoe zij de werkelijkheid en het leven beleven, als in ‘Ik ervaar, dus ik besta’. Sjoerd geeft daarbij met een soms verrassend luchtige zwarte humor zijn commentaar op onze moraliteit. Nurzehra zoekt met een onbevangen blik naar beelden die deel uitmaken van ons collectieve bewustzijn. Het werk van Nurzehra oogt helder, het werk van Sjoerd is donker, maar het licht is in het werk van Sjoerd even aanwezig als het duister in het werk van Nurzehra. Sommige figuren in beider werk lijken misschien bang in het donker, hun makers schuwen het duister niet.
   
  De Nieuwe Gang is een leeg canvas dat een kunstenaar geheel naar eigen inzicht naar zijn hand kan zetten. De Nieuwe Gang tot je beschikking krijgen is om die reden voor ons een blijk van vertrouwen in de kracht en eigenzinnigheid van deze beide kunstenaars.
  Deze dialoog is een intrigerend spel dat ons bevraagt over onze ervaringen en onze plaats in dit spel. Over de kracht van het werk en het onderlinge spel kan ik nu nog heel lang uitweiden maar, zoals het hoort, is nu eerst het woord aan het werk. Daarna spreek ik je graag!
   
  - Casper ter Heerdt
   
  “Dialoog # 2, Nurzehra Ulukaya en Sjoerd Tegelaers” is de laatste tentoonstelling uit drie waarin wij ons 40 jarig bestaan vieren. De tentoonstelling is te zien t/m 12 december, op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur (buiten openingstijden op afspraak).
   
  Op 21 november zullen Sjoerd en Nurzehra vertellen over hun technieken en over hun ervaringen met een experiment in het onderzoeken van het vakgebied van de ander. Op 12 december sluit Patrick Mangnus, kunstenaar, docent en curator, de tentoonstelling af.

  Artisttalk
  Zondag 21 november om 15 uur is de ARTISTTALK met NURZEHRA ULUKAYA en SJOERD TEGELAERS over DIALOOG # 2, onze laatste tentoonstelling waarmee we ons 40 jarig bestaan vieren.

  Sjoerd en Nurzehra zullen vertellen over hun technieken en over hun ervaringen met een experiment in het onderzoeken van het vakgebied van de ander. Ook is er uiteraard ruimte voor een gesprek met het publiek, zoals je van ons gewend bent.

  Vanwege de nieuwste coronamaatregelen kunnen we maximaal 20 bezoekers uitnodigen.
  Daarom willen we je vragen je aan te melden voor de ARTISTTALK via info@denieuwegang.nl. Wij zullen je dan een bevestiging sturen of laten weten of alle beschikbare plaatsen vergeven zijn. Wij vragen je bij binnenkomst om een coronatoegangsbewijs. Een mondkapje dragen is verplicht.
 • The Amchitka Project 2020-2021 | Hans Vijgen

  The Amchitka Project 2020-2021 | Hans Vijgen

  31 okt tot 5 dec
  Galerie De Natris
  Van Dulckenstraat 20 , 6512 DT Nijmegen

  Hans Vijgen studeerde aan wat nu Fontys Hogeschool voor de Kunsten (Tilburg) heet. Naast zijn werk als docent Ruimtelijke Vormgeving aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem is hij actief gebleven als uitvoerend kunstenaar. De kunstenaar woont en werkt in Tilburg.

  Het sinds 2007 lopend project Latitude 51, begon met de ontdekking dat de werktafel in het atelier van de kunstenaar op de 51e breedtegraad staat, om precies te zijn: Latitude N 51° 34.191'. Vanuit die ontdekking ontstond het idee om die breedtegraad, te beginnen bij de 0-meridiaan van Greenwich, per graad in oostelijke richting in beeld te brengen. Een virtuele reis van 3600 langs de breedtegraad die 360 tekeningen en maquettes oplevert. Dat was niet genoeg. Vijgen besloot ook om die breedtegraad fysiek te ervaren via de knooppunten waar de latitude van land in zee overgaat en andersom (11 locaties) en waar de latitude de lengtegraden kruist (360 locaties). Die locaties worden uitvoerig gedocumenteerd en gearchiveerd in de vorm van tekeningen, foto's, video's, topografische kaarten en ter plekke gevonden artefacten. Deze nog niet voltooide reis is de basis van het project.

  Sommige plekken zijn voor de reiziger onbereikbaar, zoals Amchitka Island, onderdeel van de Aleoeten, een reeks vulkanische eilanden in de Noordelijke Pacific tussen Oost-Siberië en Alaska. Rond 1850 verlieten de laatste oorspronkelijke bewoners het eiland. In W.O.II speelden de op het eiland aangelegde haven en vliegbasis in de buurt van Constantine Bay een belangrijke rol in de oorlog tegen Japan. In de jaren '60 van de vorige eeuw, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog was het eiland testgebied voor ondergrondse atoombomontploffingen. De laatste was in 1971. Vanaf dat jaar werd het eiland een voor bezoekers afgesloten natuurreservaat.
   
  Voor Hans Vijgen betekende dat, dat hij Amchitka Island alleen virtueel kon bezoeken. Alles wat hij kon vinden via internet over het eiland - boeken, kaarten, artikelen, foto's - werd gearchiveerd in zijn atelier. Dat materiaal werd intensief bestudeerd en beeldend vertaald. Zo ontstond een reeks van tekeningen, grafisch werk en maquettes in vitrines.
   
  Bijna twee jaar heeft Hans Vijgen zich intensief beziggehouden met dat bijzondere eiland, ook een knooppunt in het Latitude 51 Project. Zijn diepgaande onderzoek heeft geleid tot een opzichzelf staand monument van verbeelding binnen het totale project Latitude 51. Het mooie is dat het Amchitka Project perfect past in de ruimte van Galerie de Natris.
   
  Op zondag 31 oktober 2021 wordt de tentoonstelling om 15.00 uur geopend met een inleiding door de kunstenaar.

  Voor deze bijzondere tentoonstelling is Galerie De Natris open op zaterdag én zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak: 024 323 46 89.
 • Videofestival

  Videofestival

  13 nov tot 23 dec
  Expo Bart
  Waalbandijk 14C, 6541 AJ Nijmegen

  De allerlaatste expositie op het Honigcomplex komt dichterbij. Vanaf 13 november presenteert Expo Bart diverse videowerken van drie kunstenaars. Kunstenaarsduo Frank & Michiel bijt het spits af, waarna Isabelle Wenzel en Thijs Linssen volgen. Op donderdag 23 december vindt er een gezamenlijke afsluiting plaats van zeven jaar Expo Bart op het Honigcomplex. 
 • Horizon

  Horizon

  15 okt tot 2 jan 2022
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Met de tentoonstelling Horizon gaat vanaf donderdag een vijfdelige reeks tentoonstellingen onder de titel Moonshot van start. In samenwerking met hoogleraren, docenten en studenten aan de Radboud Universiteit brengen gastcuratoren Jessica Helbach en Flos Wildschut in een groots beeldend onderzoek kunst en wetenschap bij elkaar. De thema's van de tentoonstellingen – Horizon, Space, Wave, Time, Black Hole – bieden steeds een andere kijk op het onderzoek naar ruimte, tijd, grenzen en de vraag hoe ver onze waarneming reikt. 

  Het is bijzonder je te beseffen dat de horizon, een zichtbare lijn die in feite niet bestaat en verschuift als je ernaartoe reist, als uitgangspunt kan dienen om de eigen positie op aarde te bepalen. Er kleven meer dubbelzinnigheden aan deze hulplijn. De horizon is niet alleen de grens van ons blikveld op aarde, het is ook de lijn die de aarde van de hemel lijkt te scheiden en daarmee onze blik naar de ruimte leidt. Naar een groots universum, waarin de mens zich slechts een minuscuul onderdeel waant. Naar een universum waarin andere horizonnen blijken te bestaan; van andere planeten, van zwarte gaten. Dat maakt de horizon zo inspirerend.

  Met de aardse horizon als vertrekpunt neemt Horizon je mee op een reis met zeevaarders en ruimtevaarders; op zoek naar een ongrijpbare lijn, die we - hoe lang we ook reizen - nooit zullen bereiken. 

  Foto: ©Roland Schimmel, Indigo, 2013, 212 x 212 cm, acryl/linnen. Foto: Anita Pantus. 
 • PLAY PAUSE FORWARD

   

  PLAY PAUSE FORWARD

  13 nov tot 23 dec
  Expo Bart
  Waalbandijk 14C, 6541 AJ Nijmegen

  Expo Bart sluit 2021 af met het aller laatste programma op het Honigcomplex. Na acht jaar, meer dan 35 exposities en tientallen samenwerkingen met kunstenaars en organisaties, verlaten we de voormalige Bouillonblokjes- en Brintaruimte om plaats te maken voor de bouw van een nieuw stuk Nijmegen. Het einde van het Honigcomplex betekent gelukkig niet het einde van Expo Bart. Sterker nog: we staan aan het begin van een nieuw avontuur en zijn sneller terug dan jullie denken!

  Vanaf 13 november dempen we alvast het licht om videokunst te kunnen tonen. PLAY PAUSE FORWARD is een driedelige expo, verspreid over zes weekenden: 
   
  Frank & Michiel | Do Not Defeat
  Za 13, zo 14, za 20 & zo 21 november

  Het project Do Not Defeat, Do Not Fight Back, Do Not Surrender is een ode aan de menselijke imperfectie en een herwaardering van dagelijkse beslommeringen, middelmatigheid en doelloosheid. In een serie films reageren Frank en Michiel op de mensenrechten van Uzûpis (Vilnius, Litouwen), een grondwet die bestaat uit 41 regels. Do Not Defeat is een on-going project. De serie is pas compleet wanneer alle 41 regels gefilmd zijn. Tijdens de Biënnale Gelderland 2014 toonde Expo Bart de verfilming van regel 1 t/m 10.

  Isabelle Wenzel
  Za 27 & zo 28 november en za 4 & zo 5 december
   
  Isabelle Wenzel maakt foto's waarop zij haar eigen lichaam voor de camera zet. Binnen de 10 seconden die de zelfontspanner haar toestaat, neemt zij een onmogelijke positie in en houdt deze vast tot de foto genomen is. De zoektocht naar de juiste pose en het wachten op het moment dat de camera heeft geklikt, is een voorstelling op zich. Isabelle is dat vast gaan leggen op video. Wij zien nu niet alleen meer de sculpturale kwaliteiten van haar lichaam, maar zijn ook getuige van hoe Isabelle beweegt en veel dynamischer dan ooit een relatie aangaat met de bewust gekozen omgeving.

  Thijs Linssen | Het Atelier
  Za 11, zo 12, za 18 & zo 19 december

  In de video 'Het Atelier' van Thijs Linssen zien we hoe zijn werkruimte in één chaotische massa verandert. Een werk dat hij maakte naar aanleiding van de gedwongen verhuizing uit zijn atelier terwijl een nieuwe plek nog niet voorhanden was. Door de onzekerheid wel of geen werkplek te hebben én het begin van de Covid-pandemie, kwam eigenlijk alles in Thijs zijn leven op losse schroeven te staan. Dit was de aanleiding tot het maken van een performance die tijdens de lock-down, live aan publiek getoond werd. Deze video is daar het resultaat van.
 • Stadstekenaar Nijmegen

   

  Stadstekenaar Nijmegen

  31 aug tot 31 dec
  The Big Draw @ Schouwburg- Keizer Karelplein 32H, 6511 NH Nijmegen

  Het stadsbeeld, tussentijdse stand van zaken van Stadstekenaar Nijmegen

  Het afgelopen jaar heeft Gabi Rets gestalte gegeven aan haar eerste jaar als stadstekenaar van Nijmegen, een initiatief van The Big Draw. Een jaar waarin ze persoonlijke gesprekken voerde met allerlei mensen uit Nijmegen rondom de vraag: ‘Wat maakt dat jij je thuis voelt in Nijmegen?’

  Deze gesprekken vormden het uitgangspunt voor het maken van een postkaart. Een kaart speciaal voor de Nijmegenaar waar het gesprek mee gevoerd is. Uiteindelijk wil ze al die persoonlijke verhalen samenbrengen in een groot stadsbeeld. In deze tussentijdse expositie van een jaar stadstekenaarschap presenteert ze haar inzichten tot nu.

  Op tafel groeien stapels papier uit tot straten, huizen, bouwwerken, constructies, monumenten. Daartussen wilde bloemen en hier en daar bewoners en kleine verhalen. Verhalen van mensen uit verschillende wijken van Nijmegen.

  Gabi Rets tekent met stroken van krantenpapier, de stadstekenaar rangschikt en speelt. De stad groeit en bloeit. 

  Openingstijden: 11.00-17.00 uur in de Schouwburg. 
 • Hout, zand, bont & diefstal

   

  Hout, zand, bont & diefstal

  10 dec tot 16 jan 2022
  POPOP
  Stieltjesstraat 2, Nijmegen

  Vier vrienden begonnen in 2018 het kunstcollectief Mestlab31. Lucas Sloot, Barbara Walbrun, Joost Hoebe en Rosalie van Oorschot zijn alle vier kunstenaar, nieuwsgierig en soms een beetje ongeduldig. Inmiddels is het collectief uitgebreid met het nieuwste, filosofisch lid: Anna-Carolina Zuiderduin. Hoewel het werk van de vrienden erg verschillend is, begrijpen ze elkaar goed. Tijdens de expositie bij Popop van 10 december tot 16 januari reageren Joost, Rosalie en Lucas op de ruimte, elkaars werk en de ontvoerde kunst die ze Barbara hebben ontfutseld. Kom langs om een duik te nemen in de wereld van Mestlab31.

  Opening: 
  10 december, 20.00 uur

  Verder open: 
  11, 12, 18, 19 december en 8, 9, 15, 16 januari, 13.00-17.00 uur.
 • Hedendaagse sieraden

   

  Hedendaagse sieraden

  7 nov tot 16 jan 2022
  Galerie Marzee
  Lage Markt 3, 6511 VK Nijmegen

  Eiman Rezaei - Still Life
  "I am continuously inspired by the beginnings and the basics. The beginning, being the formless inspiration of what will ultimately take shape and the basics as the minimal framework to exhibit that initial spark. An idea is following a gesture that comes to mind, a movement in space, which I attempt to materialize and acknowledge, is often and ultimately fleeting.

  Still Life is an exploration of jewelry as a middle space separating curiosity and discovery – a moment in which a sense of unfolding establishes a bond between the object and the wearer. The pieces require an exploration for one to feel their way through the obscurity of the tabletop object, into the familiarity of a worn piece.

  There is a stillness that resides in a piece of jewelry disguised as an independent and autonomous object in space. The moment at which an object transforms into jewelry is the "life" activated by its interaction with the wearer and the intention to be worn."

  Jewellery from Aotearoa New Zealand
  New Zealand jewellery is seen in the wider world as a free spirit that turns away from convention and description.

  Obviously, the work comes from makers who connects to their ideas, and those ideas occur from the two islands in the middle of the Pacific, far away from the accumulation of common institutional conventions.

  New Zealand history is built upon pioneering spirits. Its contemporary jewellery history is still traceable with most artists still active. In this exhibition are a few of those pioneering spirits who showed inspiring ways throughout their careers.

  Sieraden from Aotearoa New-Zealand is brought to the Netherlands by MAKERS101 and curated by Marie-José van den Hout in cooperation with The Handshake Project

  > participating artists:
  Fran Allison 
  Vanessa Arthur 
  Becky Bliss 
  Octavia Cook 
  Mary Curtis 
  Nina van Duijnhoven 
  Warwick Freeman 
  Karl Fritsch 
  Kelly McDonald 
  Craig McIntosh 
  Shelley Norton 
  Renée Pearson 
  Moniek Schrijer 
  Caroline Thomas 
  Lisa Walker 

  In Conversation with Chequita Nahar
  Yinka Buutfeld- alumna Design Academy Eindhoven 
  Kalkidan Hoex- alumna Maastricht Institute of Arts 
  Anke Huyben- alumna, Maastricht Institute of Arts 
  Thom van Schaik – student, Maastricht Institute of Arts 
 • Langs de Waal

  Langs de Waal

  5 nov tot 1 feb 2022
  Besiendershuis
  Steenstraat 26 , 6511TV Nijmegen

  Ken je dat verhaal van Oma Tent, die in de zomers van de jaren ‘60 leefde in een tent aan de Kaliwaal? Wist je dat er een scheepsingenieur is uit Druten, die gespecialiseerd is in vervoer van extreem gevaarlijke chemicaliën, bedoeld om de riolen van Parijs te reinigen? En heb je gehoord van de schippersvrouw die aan boord trouwjurken naaide?

  De stad is één groot vat van verborgen verhalen en ongeschreven geschiedenissen, die verloren gaan als we niet opletten. In 2017 lanceerde het Besiendershuis een verhalenbank met audioverhalen over de Waal en de Benedenstad. Lange interviews met mensen die hun leven langs of op de rivier doorbrachten. Nu worden deze verhalen in een nieuw jasje gegoten, in een podcast over leven en werken langs de Waal.

  Podcastmakers Dennis Gaens en Jozien Wijkhuijs bespreken de interviews van toen, en breien de losse eindjes aan elkaar. Zou de boot van Louis en Leidy nog bestaan? En hoe zat dat eigenlijk vroeger, met het Waalbad? De podcast luistert als een journalistieke zwerftocht langs de rivier; je weet eigenlijk niet waarnaar je zoekt, totdat je het vindt. Componist David Tonnaer voegt een intrigerende muzikale laag toe om deze luistertocht nog meer kleur te geven.

  De eerste aflevering wordt gelanceerd op vrijdag 5 november.