Openingstijden Pro Art

Maandag: 12:00 - 18:00 uur
Dinsdag: 10:00 - 18:00 uur
Woensdag: 10:00 - 18:00 uur
Donderdag: 10:00 - 18:00 uur
Vrijdag: 10:00 - 18:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 18:00 uur
Zondag: Gesloten

Openingstijden lijstenmakerij

Maandag: Gesloten
Dinsdag: Gesloten
Woensdag: Gesloten
Donderdag: 10:00 - 18:00 uur
Vrijdag: 10:00 - 18:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 18:00 uur
Zondag: Gesloten

Exposities 

Hieronder vindt u verschillende exposities, met name in Nijmegen en omstreken. Gaat u exposeren of heeft u een expositieruimte en zou u vermeld willen worden op onze site? Stuur dan een mailtje naar info@pro-art.nl met een korte beschrijving en eventueel een foto.

Check van te voren bij de expositieruimte of ze open zijn en welke (extra) coronamaatregelen er gelden.

 • Dichtbij | Huub Beckers en Lisa Beckers

  beckers uitnodiging

  Dichtbij | Huub Beckers en Lisa Beckers

  8 mei tot 19 jun
  De Nieuwe Gang
  Kloosterstraat 7, 6641 KW Beuningen

  Huub Beckers (1946) maakt al jaren foto’s van het vijvertje in zijn achtertuin. Naast digitale prints, drukt hij ze ook af met oude fotografische druktechnieken zoals gomdruk en kooldruk. Lisa Beckers (1989), zijn dochter, werd geïnspireerd door het bezemkruiskruid in haar voortuin. De plant is inmiddels uit de tuin verdwenen, maar leeft voort in haar schilderijen. Zowel Lisa als Huub werken met veel aandacht, op zoek naar de verwondering en de vergezichten die in de schijnbaar kleine werelden besloten liggen.

  Opening:         zo 8 mei 15 u met als gast Niels Eimers, bioloog
  Artist Talk:        zo 29 mei 15 u  gesprek met Huub en Lisa                
  Finissage:         zo 19 juni 15 u met Marloes Meijburg, beeldend kunstenaar en ‘I am color’ van Esmee Seebregts

  Openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.
 • Symbiosis Series | Daisy Madden-Wells, Katrein Breukers

   

  Symbiosis Series | Daisy Madden-Wells, Katrein Breukers

  30 apr tot 26 jun
  Platform POST
  Van Oldenbarneveltstraat 63-A , 6512 AT Nijmegen

  In het belang van onze eigen toekomst en die van het klimaat zullen we ons moeten herenigen met de natuur. Maar kunnen we dat nog wel? Voor de derde editie van de Symbiosis Series duiken kunstenaars Katrein Breukers en Daisy Madden-Wells de geschiedenis van tuinen in en bevragen de relatie van de mens en natuur.

  De naam Symbiosis Series is ontleend aan het fenomeen symbiose: het langdurig en in harmonie samenleven van twee of meer organismen van verschillende soorten, waarbij het samenleven op zich gunstig of zelfs noodzakelijk is. Binnen dit tentoonstelling format worden kunstenaars gestimuleerd om de dialoog met elkaar aan te gaan, vergelijkbaar met het natuurlijke proces van symbiose. Het gaat om een interactie waarbij uitwisseling en samenwerking mogelijk zijn en waarbij de individuele praktijken worden hervormd. De geselecteerde kunstenaars verschillen soms wat betreft het gebruik van medium of conceptuele uitgangspunten, waardoor de tentoonstelling meer een visuele ontmoeting oplevert. Andere keren zijn hun praktijken meer op elkaar afgestemd, waardoor de tentoonstelling zelf één geheel zou kunnen worden.

  Het staat de kunstenaars vrij om te experimenteren, onderzoek te doen en hun modus operandi te veranderen. Het is een gezamenlijk proces waar kunstenaars die elkaar voorheen niet kenden ideeën of werkmethoden met elkaar uitwisselen en krachten bundelen.

  KunstToer
  Zondag 12 juni, 14.00 - 15.30, P-OST Nijmegen
  Voertaal: Nederlands

  Zondagmiddag 12 juni neemt kunstenaar en art mediator Wanda Tiersma je mee op toer langs de kunstwerken in de tentoonstelling Symbiosis Series in Nijmegen. Daarbij toont zij verschillende manieren om naar kunstwerken te kijken en erover in gesprek te gaan. Het doel daarbij is om gedachten uit te wisselen en samen nieuwe perspectieven te ontdekken. Samen zie je immers meer dan alleen. Kijk je graag naar kunst en vind je het leuk om daar samen over te praten? Kom dan vooral langs!

  Meedoen is gratis. Een vrijwillige donatie wordt gewaardeerd.

  Sounds
  Woensdag 15 juni, 20.00 - 22.00, P-OST Nijmegen
  Voertaal: Nederlands
  Koop je ticket hier
   
  Op woensdagavond 15 juni luisteren we samen met programmamaker Gerda van de Glind naar muziek terwijl we de tentoonstelling Symbiosis Series  bekijken. Wat voor gevoel roepen de kunstwerken op en welke muziek past daarbij? Dat is de insteek van dit programma, waarbij we samen naar muziek luisteren en aan de hand daarvan over de tentoonstelling praten. Het is hiervoor niet nodig om verstand van kunst te hebben of van te voren al muziek in gedachten te hebben.

  ECHO
  Donderdag 23 juni, 20.00 - 22.00, P-OST Nijmegen
  Voertaal: Nederlands
  Koop je ticket hier
   
  Op donderdagavond 23 juni organiseert Platform POST een verdiepende avond met de naam ECHO. Tijdens deze avond schijnen mensen uit verschillende werkvelden hun licht op het thema van de tentoonstelling Symbiosis Series: de relatie tussen mens en natuur. Hoe komt het dat we 'de wildernis' tegenwoordig romantiseren, terwijl we haar juist nu zoveel schade toebrengen? Bestaat er eigenlijk nog wel zoiets als 'het wild' in een tijd waar asfalt en beton al het groen overwoekeren? En welke rol bedelen we vrouwen van oudsher toe als het gaat om flora en fauna, en kunnen we daarin in de toekomst iets veranderen? Sprekers worden later aangekondigd. Houd onze socials of website in de gaten.
 • Toonbanksolo #4: ZOOMEN | Coen Vernooij

  Toonbanksolo #4: ZOOMEN | Coen Vernooij

  19 feb tot 31 mei
  Singular Art
  Waalkade 72, 6511 XR Nijmegen
 • Space: Moonshot part two

   

  Space: Moonshot part two

  29 apr tot 10 jul
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

   Space is de tweede expositie in de serie Moonshot, een reeks van vijf tentoonstellingen waarin kunst en wetenschap samenkomen. De aanleiding voor de reeks is de eerste foto van een zwart gat uit 2019. De ruimte in en om het zwarte gat is in de tentoonstelling Space het uitgangspunt voor een beeldend onderzoek. Het is een ontdekkingstocht naar het meerdimensionale concept van ruimte.

  Museum Het Valkhof i.s.m. Radboud Universiteit
  Gastcuratoren: Jessica Helbach en Flos Wildschut

  Ruimte in verschillende dimensies
  Samen met studenten en docenten onderzoeken gastcuratoren Jessica Helbach en Flos Wildschut met hedendaagse beeldende kunst, illustraties in bijzondere boeken uit de bibliotheek van de Radboud Universiteit en met oude instrumenten uit de collectie van het Universiteitsmuseum Utrecht het meerdimensionale concept van ruimte.

  Wat is ‘ruimte’? We staan er eigenlijk niet zo vaak bij stil. Ruimte is zowel vanzelfsprekend als ongrijpbaar. Overal in en om ons heen is ruimte. Soms, bijvoorbeeld als we een ruimte moeten opmeten, ervaren we de begrenzing. Als we de kosmos bestuderen lijkt de ruimte grenzeloos. In Space reist de bezoeker door verschillende ruimtelijke dimensies.

  Om de ruimte tussen sterren, sterrenstelsels en zelfs universums te willen doorgronden, moeten we naast meetkundige begrippen als lengte, breedte en hoogte ook een vierde dimensie - tijd - betrekken. En wat gebeurt er als er nog andere dimensies blijken te bestaan. Het menselijk voorstellingsvermogen reikt slechts tot drie dimensies. Met verbeeldingskracht kunnen we het onzichtbare zichtbaar maken. Space brengt ons naar onpeilbare ruimten. Naar de oneindigheid; naar een intens zwart – of misschien wel stralend wit – alles of niets.


  Moonshot reeks
  In de reeks Moonshot staat de eerste foto die in 2019 van een zwart gat werd gemaakt centraal. De eerste tentoonstelling Horizon opende in 2021. Net als Horizon en Space bieden ook de toekomstige tentoonstellingen binnen de serie Moonshot – Wave, Time en Black Hole – steeds een andere kijk op ruimte, tijd, grenzen en de vraag hoe ver onze waarneming reikt. De serie onderstreept de samenwerking tussen Museum Het Valkhof en de Radboud Universiteit en vormt de aanloop naar het 100-jarig jubileum van de universiteit in 2023.

  Deelnemende kunstenaars aan Space:
  Eugène Brands, Adam Colton, Robbie Cornelissen, Berend Hendriks, Marten Hendriks, Michael Jacklin, Gerd Jansen, Peter Jordaan, Tijs van Kimmenade, Kinke Kooi, Yvonne Kracht, Mirjam Kuitenbrouwer, Guus Leideritz, Heidi Linck, Kenneth Martin, François Morellet, Henk van Putten, Marleen Sleeuwits, Mungo Thomson, Joe Tilson, Koos van Tol en Kees Went.
 • Kerkje van Persingen

  Kerkje van Persingen

  Pieter van Bernebeek en Hanneke Klievink

  21 en 22 mei

  Kerkje van Persingen

  Persingensestraat 7 
  6575 JA Persingen
  Parkeergelegenheid voor de deur
  Geopend van 11.00 tot 17.00

  www.kerkjevanpersingen.nl

 • Nachtvizier | Elske Nissen

  Nachtvizier | Elske Nissen

  13 mei tot 22 mei
  Hubert
  Sint Hubertusstraat 10, 6531 LB Nijmegen

  De nacht valt en het wordt langzaam donker. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. De nacht is vol van leven, de nacht transformeert ons. Een van die uitdagingen is het vastleggen van de nacht. Het spel tussen licht en donker, zwart en wit, zichtbaar en onzichtbaar.

  Beleef de nacht door de lens van Elske Nissen. In een meeslepende combinatie van beeld, kunst, licht en muziek is de Nijmeegse nachtcultuur vastgelegd in de expositie NACHTVIZIER.

  Van 13 t/m 22 mei is NACHTVIZIER te zien bij Hubert en biedt een fotocollectie van bijzondere momenten uit de nacht, genomen en geselecteerd door Elske Nissen. Het tijdsbeeld, de techniek, de sfeer en het onderwerp verschillen per foto, maar in alle beelden heeft ze geprobeerd het magische gevoel dat de nacht met zich meebrengt met een vaak beperkte hoeveelheid licht in één beeld te vangen.

  Laat je meenemen diep in de nacht op de exclusieve opening op vrijdag 13 mei met de live experience DOKA DOKA. Tijdens deze totaalbeleving word je door verschillende artiesten meegenomen door de expositie voor een ervaring waarbij de nacht tot leven wordt gebracht. Tickets voor DOKA DOKA zijn te koop via www.hubertnijmegen.nl 

  Line-up DOKA DOKA:  Daaf Verjans (spoken word) – Koen Werring (muziek)- Paul Klotz (lichtkunst)- Elske Nissen (fotografie)
 • Exhibition for Lucy Sarneel (1961-2020)

  Exhibition for Lucy Sarneel (1961-2020)

  4 mrt tot 31 mei
  Galerie Marzee
  Lage Markt 3, 6511 VK Nijmegen

  On her birthday, Friday 4 March, an exhibition for Lucy Sarneel (1961-2020) will open at Galerie Marzee. Many friends have created a work especially for the occasion, honouring and commemorating her.
 • Casper Prager @ VIEF

  Casper Prager @ VIEF

  28 nov 2021 tot 1 jun
  Singular Art @ Vief-

  Casper Prager (1982, NL) is een kunstenaar en smid woonachtig in Dordrecht. Hij leerde zijn ambacht aan de prestigieuze national school of blacksmithing in Hereford, Engeland. Na deze opleiding is hij in de leer geweest bij een aantal van de beste smeden uit het Verenigd Koninkrijk. Alle kennis en kunde die hij zo heeft vergaard zet hij nu in voor zijn kunst.

  Met eeuwenoude handelingen en materialen verteld hij over de hedendaagse menselijke conditie. Hij beschrijft een tijd waarin mensen systemen hebben opgebouwd die zij zelf nauwelijks meer kunnen bevatten, laat staan controleren.

  In zijn sculpturen en wandobjecten beeld Casper een mensheid uit die liefde en veiligheid zoekt tijdens geopolitieke stormen, die schuilt voor de nietsontziende informatietsunami van het internet. Toch zijn de kleine, Keith Haring-achtige mensfiguurtjes die veel van zijn werk bevolken niet louter slachtoffers van de wereld. Ze werken samen en zijn zo sterk en vitaal.

  In het gebeitelde staal wat Casper gebruikt zijn zij bovendien bewaard voor de eeuwigheid, als een monument voor menselijke verbondenheid en levenskracht.

  Voor meer informatie: www.casperprager.com
  De tentoonstelling is te zien bij Vief, Waalkade 66. 
 • Verstrengeld #3

  Verstrengeld #3

  4 mrt tot 31 okt
  -

  Verstrengeld gaat over zeewier en de waarden die wieren hebben voor de samenleving en voor haar biosfeer. Het kernteam bestaat uit schrijver-kunstenaar Miek Zwamborn, agro-ecoloog Willem Brandenburg, geluidskunstenaar Herman van den Muijsenberg en artistieke infrastructeur Wouter Engelbart.

  Miek geeft kwaliteiten van wieren weer onder meer via haar publicatie Wieren / The Seaweed Collector’s Handbook en bezoekt de wieren wekelijks in de getijdenzone van Knockvologan op het eiland Mull in Schotland. Willem denkt op macroniveau na over de mogelijkheden van zeewier, zoals het opzetten van zeewierboerdijen en ziet de poëzie en de kunsten als instrument om die mogelijkheden te verbeelden. Herman maakt klanken vanuit wieren en synthetisch geluid dat de waarden van zeewier bezingt en die de onderwaterwereld bij de luisteraar brengt. Wouter is initiator van Verstrengeld.
   
  Het kernteam vraagt per aflevering andere wetenschappers, makers en kunstenaars om aan te sluiten en mee te werken aan Verstrengeld. Tevens schuift journalist Jozien Wijkhuijs
  regelmatig aan voor interviews met zeewierminnende organismen.

  In de derde aflevering van podcast Verstrengeld wandelen we met Ellen Schoenmakers van wildsnijdersinitiatief Wildwier bij Neeltje Jans in Zeeland, in de keuken van Dennis Willems van restaurant Morille en door een onderzoeksruimte van Strandlab in Almere waar kunstcollectief De Onkruidenier de eigenschappen van wieren verkent. Je kunt ons audiodocument beluisteren via Spotify, Itunes en Stitcher.

  Via https://platformdis.nl/podcast-verstrengeld/ vind je achtergrondinformatie over de totstandkoming.
 • Expo Uit Onze Collectie | Urban Exploring

  Expo Uit Onze Collectie | Urban Exploring

  4 mei tot 28 mei
  Kunstmagazijn
  Kanunnik Mijllinckstraat 1-3, 6525 WS Nijmegen

  In mei licht Kunstmagazijn het genre Urban Exploring uit in de expositieruimte. Met werken van o.a. Wijnanda Deroo, Wigo Worsseling en James Kerwin.

  Verlaten objecten – sporen uit het verleden. Urban Exploring is een genre binnen de fotografie dat vragen stelt over wie wij als mensen zijn en wat wij als mensen wezenlijk aan het doen zijn. Zoals de mens die consumeert en de resten daarvan achterlaat. De urbex fotograaf maakt dit verleden tastbaar doordat hij op het juiste moment - dat Moeder natuur nog net niet de overhand neemt over de verlaten plek met zijn achtergebleven spullen – op de knop drukt van zijn toestel.

  Te bezoeken tijdens de openingstijden van Kunstmagazijn.  

  Zaterdag 14 mei - 14.00 – 17.00 uur
  Wigo Worsseling vertelt over Urban Exploring. Wat is dit nu eigenlijk? Hoe vind je zulke plekken? Hoe maak je op het juiste moment een foto? Is het gevaarlijk?  en wat komt er nog meer bij kijken? Wanneer ben je een urbexfotograaf?
   
 • Moving Stories | de rijkdom van de Limes

  Moving Stories | de rijkdom van de Limes

  10 feb tot 29 mei
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Tweeduizend jaar geleden liep dwars door Nederland de Limes, de grens van het Romeinse Rijk. Soldaten uit alle windstreken trokken naar de Rijn om forten en wachttorens op de zuidoever te bouwen en te bemensen, met in hun kielzog gezinnen, handelaren en ambachtslieden. Ze lieten alles wat ze kenden achter, soms uit vrije wil, maar vaak ook gedwongen. Moving Stories verbindt die oude geschiedenis met het heden. Archeologen en hedendaagse kunstenaars gingen op zoek naar de 'moving stories' van migratie.

  Verborgen verhalen
  Wie liepen ooit in die schoenen, maakten hun kleding vast met versierde spelden, of droegen amuletten om het onheil af te weren? Waar kwamen ze vandaan, welke weg hebben ze afgelegd? In de kleine alledaagse objecten die zijn gevonden langs de Limes liggen talloze verhalen besloten die tot nu toe amper zijn belicht. De eigenaren ervan kwamen niet alleen uit Italië, maar ook uit het huidige Spanje, Oostenrijk, Macedonië, Engeland, en zelfs het Midden-Oosten. Zo ontstond in de Romeinse grensstad Nijmegen een multiculturele samenleving. Ondanks de periode van tweeduizend jaar die deze wereld van de onze scheidt, zijn er meer overeenkomsten dan verschillen in achterliggende redenen waarom mensen van woonplek veranderen. 

  Public-in-residence
  Museum Het Valkhof nodigde vijftien mensen uit de regio Nijmegen uit, allen met een culturele achtergrond. Samen vormden zij het public-in-residence dat meedacht over de tentoonstelling en de bijbehorende activiteiten. De archeologische collectie van het museum was aanleiding tot gesprekken over: onthechting, onmacht, migratieroutes, in dialoog gaan met elkaar, identiteit, 'de ander' en thuis. De weerslag hiervan, de persoonlijke verhalen van de public-in-residence-leden die zij in een aantal bijeenkomsten met elkaar deelden, maakt onderdeel uit van de tentoonstelling en de bijbehorende publicatie. Een aantal van de hedendaagse kunstenaars verwerkte die input in nieuw werk voor Moving Stories.

  De tentoonstelling is onderdeel van het project Ontgrenzen, een vierjarige samenwerking tussen Museum Het Valkhof en Museum Arnhem, mogelijk gemaakt door de Basisinfrastructuur voor regionale musea (de BIS). 
 • "Chambre d'amis"

   "Chambre d'amis"

   

  Kleine expositieschuur, Prins Hendrikstraat 1, Ooij.

   

  Meer informatie www.annhoogendoorn.nl

   

  expobord

   

  Wanneer dit stoepbord buiten staat en het hek open is,
  dan is de kleine exposchuur Chambre d’Amis in de Ooij open.

   

 • Expositie Babette Degraeve

  Expositie Babette Degraeve

  1 mei tot 26 jun
  Galerie Zeven Zomers
  Marikenstraat 50, 6511 PX Nijmegen

  Kunstenaar Babette Degraeve exposeert van 1 mei tot 26 juni 2022 in galerie Zeven Zomers te Nijmegen.

  Degraeve is geboren en getogen in het Vlaamse Brugge en woont en werkt al jaren in Nijmegen. Een thuiswedstrijd in haar eigen stad. Waar ze ook bekend is als gastvrouw en presentator van het Valkhof Kunstcafé.
  ‘Als galerie zijn we blij om haar het podium te bieden in de stad, zodat alle liefhebbers in contact kunnen komen met haar bronzen beelden’, aldus galeriehouder Eelko van Iersel.

  Zondag 1 mei bent u van harte welkom bij de feestelijke opening in galerie Zeven Zomers; Marikenstraat 50. De opening duurt van 14.00 tot 16.30 uur. Bij aanvang start galeriehouder Eelko van Iersel met een welkomsttoespraak. Het muziekoptreden wordt deze middag verzorgd door zangeres Irada Delsink.

 Exposities 

Hieronder vindt u verschillende exposities, met name in Nijmegen en omstreken. Gaat u exposeren of heeft u een expositieruimte en zou u vermeld willen worden op onze site? Stuur dan een mailtje naar info@pro-art.nl met een korte beschrijving en eventueel een foto.

Check van te voren bij de expositieruimte of ze open zijn en welke (extra) coronamaatregelen er gelden.

 • Dichtbij | Huub Beckers en Lisa Beckers

  beckers uitnodiging

  Dichtbij | Huub Beckers en Lisa Beckers

  8 mei tot 19 jun
  De Nieuwe Gang
  Kloosterstraat 7, 6641 KW Beuningen

  Huub Beckers (1946) maakt al jaren foto’s van het vijvertje in zijn achtertuin. Naast digitale prints, drukt hij ze ook af met oude fotografische druktechnieken zoals gomdruk en kooldruk. Lisa Beckers (1989), zijn dochter, werd geïnspireerd door het bezemkruiskruid in haar voortuin. De plant is inmiddels uit de tuin verdwenen, maar leeft voort in haar schilderijen. Zowel Lisa als Huub werken met veel aandacht, op zoek naar de verwondering en de vergezichten die in de schijnbaar kleine werelden besloten liggen.

  Opening:         zo 8 mei 15 u met als gast Niels Eimers, bioloog
  Artist Talk:        zo 29 mei 15 u  gesprek met Huub en Lisa                
  Finissage:         zo 19 juni 15 u met Marloes Meijburg, beeldend kunstenaar en ‘I am color’ van Esmee Seebregts

  Openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.
 • Symbiosis Series | Daisy Madden-Wells, Katrein Breukers

   

  Symbiosis Series | Daisy Madden-Wells, Katrein Breukers

  30 apr tot 26 jun
  Platform POST
  Van Oldenbarneveltstraat 63-A , 6512 AT Nijmegen

  In het belang van onze eigen toekomst en die van het klimaat zullen we ons moeten herenigen met de natuur. Maar kunnen we dat nog wel? Voor de derde editie van de Symbiosis Series duiken kunstenaars Katrein Breukers en Daisy Madden-Wells de geschiedenis van tuinen in en bevragen de relatie van de mens en natuur.

  De naam Symbiosis Series is ontleend aan het fenomeen symbiose: het langdurig en in harmonie samenleven van twee of meer organismen van verschillende soorten, waarbij het samenleven op zich gunstig of zelfs noodzakelijk is. Binnen dit tentoonstelling format worden kunstenaars gestimuleerd om de dialoog met elkaar aan te gaan, vergelijkbaar met het natuurlijke proces van symbiose. Het gaat om een interactie waarbij uitwisseling en samenwerking mogelijk zijn en waarbij de individuele praktijken worden hervormd. De geselecteerde kunstenaars verschillen soms wat betreft het gebruik van medium of conceptuele uitgangspunten, waardoor de tentoonstelling meer een visuele ontmoeting oplevert. Andere keren zijn hun praktijken meer op elkaar afgestemd, waardoor de tentoonstelling zelf één geheel zou kunnen worden.

  Het staat de kunstenaars vrij om te experimenteren, onderzoek te doen en hun modus operandi te veranderen. Het is een gezamenlijk proces waar kunstenaars die elkaar voorheen niet kenden ideeën of werkmethoden met elkaar uitwisselen en krachten bundelen.

  KunstToer
  Zondag 12 juni, 14.00 - 15.30, P-OST Nijmegen
  Voertaal: Nederlands

  Zondagmiddag 12 juni neemt kunstenaar en art mediator Wanda Tiersma je mee op toer langs de kunstwerken in de tentoonstelling Symbiosis Series in Nijmegen. Daarbij toont zij verschillende manieren om naar kunstwerken te kijken en erover in gesprek te gaan. Het doel daarbij is om gedachten uit te wisselen en samen nieuwe perspectieven te ontdekken. Samen zie je immers meer dan alleen. Kijk je graag naar kunst en vind je het leuk om daar samen over te praten? Kom dan vooral langs!

  Meedoen is gratis. Een vrijwillige donatie wordt gewaardeerd.

  Sounds
  Woensdag 15 juni, 20.00 - 22.00, P-OST Nijmegen
  Voertaal: Nederlands
  Koop je ticket hier
   
  Op woensdagavond 15 juni luisteren we samen met programmamaker Gerda van de Glind naar muziek terwijl we de tentoonstelling Symbiosis Series  bekijken. Wat voor gevoel roepen de kunstwerken op en welke muziek past daarbij? Dat is de insteek van dit programma, waarbij we samen naar muziek luisteren en aan de hand daarvan over de tentoonstelling praten. Het is hiervoor niet nodig om verstand van kunst te hebben of van te voren al muziek in gedachten te hebben.

  ECHO
  Donderdag 23 juni, 20.00 - 22.00, P-OST Nijmegen
  Voertaal: Nederlands
  Koop je ticket hier
   
  Op donderdagavond 23 juni organiseert Platform POST een verdiepende avond met de naam ECHO. Tijdens deze avond schijnen mensen uit verschillende werkvelden hun licht op het thema van de tentoonstelling Symbiosis Series: de relatie tussen mens en natuur. Hoe komt het dat we 'de wildernis' tegenwoordig romantiseren, terwijl we haar juist nu zoveel schade toebrengen? Bestaat er eigenlijk nog wel zoiets als 'het wild' in een tijd waar asfalt en beton al het groen overwoekeren? En welke rol bedelen we vrouwen van oudsher toe als het gaat om flora en fauna, en kunnen we daarin in de toekomst iets veranderen? Sprekers worden later aangekondigd. Houd onze socials of website in de gaten.
 • Toonbanksolo #4: ZOOMEN | Coen Vernooij

  Toonbanksolo #4: ZOOMEN | Coen Vernooij

  19 feb tot 31 mei
  Singular Art
  Waalkade 72, 6511 XR Nijmegen
 • Space: Moonshot part two

   

  Space: Moonshot part two

  29 apr tot 10 jul
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

   Space is de tweede expositie in de serie Moonshot, een reeks van vijf tentoonstellingen waarin kunst en wetenschap samenkomen. De aanleiding voor de reeks is de eerste foto van een zwart gat uit 2019. De ruimte in en om het zwarte gat is in de tentoonstelling Space het uitgangspunt voor een beeldend onderzoek. Het is een ontdekkingstocht naar het meerdimensionale concept van ruimte.

  Museum Het Valkhof i.s.m. Radboud Universiteit
  Gastcuratoren: Jessica Helbach en Flos Wildschut

  Ruimte in verschillende dimensies
  Samen met studenten en docenten onderzoeken gastcuratoren Jessica Helbach en Flos Wildschut met hedendaagse beeldende kunst, illustraties in bijzondere boeken uit de bibliotheek van de Radboud Universiteit en met oude instrumenten uit de collectie van het Universiteitsmuseum Utrecht het meerdimensionale concept van ruimte.

  Wat is ‘ruimte’? We staan er eigenlijk niet zo vaak bij stil. Ruimte is zowel vanzelfsprekend als ongrijpbaar. Overal in en om ons heen is ruimte. Soms, bijvoorbeeld als we een ruimte moeten opmeten, ervaren we de begrenzing. Als we de kosmos bestuderen lijkt de ruimte grenzeloos. In Space reist de bezoeker door verschillende ruimtelijke dimensies.

  Om de ruimte tussen sterren, sterrenstelsels en zelfs universums te willen doorgronden, moeten we naast meetkundige begrippen als lengte, breedte en hoogte ook een vierde dimensie - tijd - betrekken. En wat gebeurt er als er nog andere dimensies blijken te bestaan. Het menselijk voorstellingsvermogen reikt slechts tot drie dimensies. Met verbeeldingskracht kunnen we het onzichtbare zichtbaar maken. Space brengt ons naar onpeilbare ruimten. Naar de oneindigheid; naar een intens zwart – of misschien wel stralend wit – alles of niets.


  Moonshot reeks
  In de reeks Moonshot staat de eerste foto die in 2019 van een zwart gat werd gemaakt centraal. De eerste tentoonstelling Horizon opende in 2021. Net als Horizon en Space bieden ook de toekomstige tentoonstellingen binnen de serie Moonshot – Wave, Time en Black Hole – steeds een andere kijk op ruimte, tijd, grenzen en de vraag hoe ver onze waarneming reikt. De serie onderstreept de samenwerking tussen Museum Het Valkhof en de Radboud Universiteit en vormt de aanloop naar het 100-jarig jubileum van de universiteit in 2023.

  Deelnemende kunstenaars aan Space:
  Eugène Brands, Adam Colton, Robbie Cornelissen, Berend Hendriks, Marten Hendriks, Michael Jacklin, Gerd Jansen, Peter Jordaan, Tijs van Kimmenade, Kinke Kooi, Yvonne Kracht, Mirjam Kuitenbrouwer, Guus Leideritz, Heidi Linck, Kenneth Martin, François Morellet, Henk van Putten, Marleen Sleeuwits, Mungo Thomson, Joe Tilson, Koos van Tol en Kees Went.
 • Kerkje van Persingen

  Kerkje van Persingen

  Pieter van Bernebeek en Hanneke Klievink

  21 en 22 mei

  Kerkje van Persingen

  Persingensestraat 7 
  6575 JA Persingen
  Parkeergelegenheid voor de deur
  Geopend van 11.00 tot 17.00

  www.kerkjevanpersingen.nl

 • Nachtvizier | Elske Nissen

  Nachtvizier | Elske Nissen

  13 mei tot 22 mei
  Hubert
  Sint Hubertusstraat 10, 6531 LB Nijmegen

  De nacht valt en het wordt langzaam donker. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. De nacht is vol van leven, de nacht transformeert ons. Een van die uitdagingen is het vastleggen van de nacht. Het spel tussen licht en donker, zwart en wit, zichtbaar en onzichtbaar.

  Beleef de nacht door de lens van Elske Nissen. In een meeslepende combinatie van beeld, kunst, licht en muziek is de Nijmeegse nachtcultuur vastgelegd in de expositie NACHTVIZIER.

  Van 13 t/m 22 mei is NACHTVIZIER te zien bij Hubert en biedt een fotocollectie van bijzondere momenten uit de nacht, genomen en geselecteerd door Elske Nissen. Het tijdsbeeld, de techniek, de sfeer en het onderwerp verschillen per foto, maar in alle beelden heeft ze geprobeerd het magische gevoel dat de nacht met zich meebrengt met een vaak beperkte hoeveelheid licht in één beeld te vangen.

  Laat je meenemen diep in de nacht op de exclusieve opening op vrijdag 13 mei met de live experience DOKA DOKA. Tijdens deze totaalbeleving word je door verschillende artiesten meegenomen door de expositie voor een ervaring waarbij de nacht tot leven wordt gebracht. Tickets voor DOKA DOKA zijn te koop via www.hubertnijmegen.nl 

  Line-up DOKA DOKA:  Daaf Verjans (spoken word) – Koen Werring (muziek)- Paul Klotz (lichtkunst)- Elske Nissen (fotografie)
 • Exhibition for Lucy Sarneel (1961-2020)

  Exhibition for Lucy Sarneel (1961-2020)

  4 mrt tot 31 mei
  Galerie Marzee
  Lage Markt 3, 6511 VK Nijmegen

  On her birthday, Friday 4 March, an exhibition for Lucy Sarneel (1961-2020) will open at Galerie Marzee. Many friends have created a work especially for the occasion, honouring and commemorating her.
 • Casper Prager @ VIEF

  Casper Prager @ VIEF

  28 nov 2021 tot 1 jun
  Singular Art @ Vief-

  Casper Prager (1982, NL) is een kunstenaar en smid woonachtig in Dordrecht. Hij leerde zijn ambacht aan de prestigieuze national school of blacksmithing in Hereford, Engeland. Na deze opleiding is hij in de leer geweest bij een aantal van de beste smeden uit het Verenigd Koninkrijk. Alle kennis en kunde die hij zo heeft vergaard zet hij nu in voor zijn kunst.

  Met eeuwenoude handelingen en materialen verteld hij over de hedendaagse menselijke conditie. Hij beschrijft een tijd waarin mensen systemen hebben opgebouwd die zij zelf nauwelijks meer kunnen bevatten, laat staan controleren.

  In zijn sculpturen en wandobjecten beeld Casper een mensheid uit die liefde en veiligheid zoekt tijdens geopolitieke stormen, die schuilt voor de nietsontziende informatietsunami van het internet. Toch zijn de kleine, Keith Haring-achtige mensfiguurtjes die veel van zijn werk bevolken niet louter slachtoffers van de wereld. Ze werken samen en zijn zo sterk en vitaal.

  In het gebeitelde staal wat Casper gebruikt zijn zij bovendien bewaard voor de eeuwigheid, als een monument voor menselijke verbondenheid en levenskracht.

  Voor meer informatie: www.casperprager.com
  De tentoonstelling is te zien bij Vief, Waalkade 66. 
 • Verstrengeld #3

  Verstrengeld #3

  4 mrt tot 31 okt
  -

  Verstrengeld gaat over zeewier en de waarden die wieren hebben voor de samenleving en voor haar biosfeer. Het kernteam bestaat uit schrijver-kunstenaar Miek Zwamborn, agro-ecoloog Willem Brandenburg, geluidskunstenaar Herman van den Muijsenberg en artistieke infrastructeur Wouter Engelbart.

  Miek geeft kwaliteiten van wieren weer onder meer via haar publicatie Wieren / The Seaweed Collector’s Handbook en bezoekt de wieren wekelijks in de getijdenzone van Knockvologan op het eiland Mull in Schotland. Willem denkt op macroniveau na over de mogelijkheden van zeewier, zoals het opzetten van zeewierboerdijen en ziet de poëzie en de kunsten als instrument om die mogelijkheden te verbeelden. Herman maakt klanken vanuit wieren en synthetisch geluid dat de waarden van zeewier bezingt en die de onderwaterwereld bij de luisteraar brengt. Wouter is initiator van Verstrengeld.
   
  Het kernteam vraagt per aflevering andere wetenschappers, makers en kunstenaars om aan te sluiten en mee te werken aan Verstrengeld. Tevens schuift journalist Jozien Wijkhuijs
  regelmatig aan voor interviews met zeewierminnende organismen.

  In de derde aflevering van podcast Verstrengeld wandelen we met Ellen Schoenmakers van wildsnijdersinitiatief Wildwier bij Neeltje Jans in Zeeland, in de keuken van Dennis Willems van restaurant Morille en door een onderzoeksruimte van Strandlab in Almere waar kunstcollectief De Onkruidenier de eigenschappen van wieren verkent. Je kunt ons audiodocument beluisteren via Spotify, Itunes en Stitcher.

  Via https://platformdis.nl/podcast-verstrengeld/ vind je achtergrondinformatie over de totstandkoming.
 • Expo Uit Onze Collectie | Urban Exploring

  Expo Uit Onze Collectie | Urban Exploring

  4 mei tot 28 mei
  Kunstmagazijn
  Kanunnik Mijllinckstraat 1-3, 6525 WS Nijmegen

  In mei licht Kunstmagazijn het genre Urban Exploring uit in de expositieruimte. Met werken van o.a. Wijnanda Deroo, Wigo Worsseling en James Kerwin.

  Verlaten objecten – sporen uit het verleden. Urban Exploring is een genre binnen de fotografie dat vragen stelt over wie wij als mensen zijn en wat wij als mensen wezenlijk aan het doen zijn. Zoals de mens die consumeert en de resten daarvan achterlaat. De urbex fotograaf maakt dit verleden tastbaar doordat hij op het juiste moment - dat Moeder natuur nog net niet de overhand neemt over de verlaten plek met zijn achtergebleven spullen – op de knop drukt van zijn toestel.

  Te bezoeken tijdens de openingstijden van Kunstmagazijn.  

  Zaterdag 14 mei - 14.00 – 17.00 uur
  Wigo Worsseling vertelt over Urban Exploring. Wat is dit nu eigenlijk? Hoe vind je zulke plekken? Hoe maak je op het juiste moment een foto? Is het gevaarlijk?  en wat komt er nog meer bij kijken? Wanneer ben je een urbexfotograaf?
   
 • Moving Stories | de rijkdom van de Limes

  Moving Stories | de rijkdom van de Limes

  10 feb tot 29 mei
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Tweeduizend jaar geleden liep dwars door Nederland de Limes, de grens van het Romeinse Rijk. Soldaten uit alle windstreken trokken naar de Rijn om forten en wachttorens op de zuidoever te bouwen en te bemensen, met in hun kielzog gezinnen, handelaren en ambachtslieden. Ze lieten alles wat ze kenden achter, soms uit vrije wil, maar vaak ook gedwongen. Moving Stories verbindt die oude geschiedenis met het heden. Archeologen en hedendaagse kunstenaars gingen op zoek naar de 'moving stories' van migratie.

  Verborgen verhalen
  Wie liepen ooit in die schoenen, maakten hun kleding vast met versierde spelden, of droegen amuletten om het onheil af te weren? Waar kwamen ze vandaan, welke weg hebben ze afgelegd? In de kleine alledaagse objecten die zijn gevonden langs de Limes liggen talloze verhalen besloten die tot nu toe amper zijn belicht. De eigenaren ervan kwamen niet alleen uit Italië, maar ook uit het huidige Spanje, Oostenrijk, Macedonië, Engeland, en zelfs het Midden-Oosten. Zo ontstond in de Romeinse grensstad Nijmegen een multiculturele samenleving. Ondanks de periode van tweeduizend jaar die deze wereld van de onze scheidt, zijn er meer overeenkomsten dan verschillen in achterliggende redenen waarom mensen van woonplek veranderen. 

  Public-in-residence
  Museum Het Valkhof nodigde vijftien mensen uit de regio Nijmegen uit, allen met een culturele achtergrond. Samen vormden zij het public-in-residence dat meedacht over de tentoonstelling en de bijbehorende activiteiten. De archeologische collectie van het museum was aanleiding tot gesprekken over: onthechting, onmacht, migratieroutes, in dialoog gaan met elkaar, identiteit, 'de ander' en thuis. De weerslag hiervan, de persoonlijke verhalen van de public-in-residence-leden die zij in een aantal bijeenkomsten met elkaar deelden, maakt onderdeel uit van de tentoonstelling en de bijbehorende publicatie. Een aantal van de hedendaagse kunstenaars verwerkte die input in nieuw werk voor Moving Stories.

  De tentoonstelling is onderdeel van het project Ontgrenzen, een vierjarige samenwerking tussen Museum Het Valkhof en Museum Arnhem, mogelijk gemaakt door de Basisinfrastructuur voor regionale musea (de BIS). 
 • "Chambre d'amis"

   "Chambre d'amis"

   

  Kleine expositieschuur, Prins Hendrikstraat 1, Ooij.

   

  Meer informatie www.annhoogendoorn.nl

   

  expobord

   

  Wanneer dit stoepbord buiten staat en het hek open is,
  dan is de kleine exposchuur Chambre d’Amis in de Ooij open.

   

 • Expositie Babette Degraeve

  Expositie Babette Degraeve

  1 mei tot 26 jun
  Galerie Zeven Zomers
  Marikenstraat 50, 6511 PX Nijmegen

  Kunstenaar Babette Degraeve exposeert van 1 mei tot 26 juni 2022 in galerie Zeven Zomers te Nijmegen.

  Degraeve is geboren en getogen in het Vlaamse Brugge en woont en werkt al jaren in Nijmegen. Een thuiswedstrijd in haar eigen stad. Waar ze ook bekend is als gastvrouw en presentator van het Valkhof Kunstcafé.
  ‘Als galerie zijn we blij om haar het podium te bieden in de stad, zodat alle liefhebbers in contact kunnen komen met haar bronzen beelden’, aldus galeriehouder Eelko van Iersel.

  Zondag 1 mei bent u van harte welkom bij de feestelijke opening in galerie Zeven Zomers; Marikenstraat 50. De opening duurt van 14.00 tot 16.30 uur. Bij aanvang start galeriehouder Eelko van Iersel met een welkomsttoespraak. Het muziekoptreden wordt deze middag verzorgd door zangeres Irada Delsink.