Exposities 

Hieronder vindt u verschillende exposities, met name in Nijmegen en omstreken. Gaat u exposeren of heeft u een expositieruimte en zou u vermeld willen worden op onze site? Stuur dan een mailtje naar info@pro-art.nl met een korte beschrijving en eventueel een foto.

Check van te voren bij de expositieruimte of ze open zijn en welke (extra) coronamaatregelen er gelden.

 • Niemand in het Bijzonder | De Jong & De Witte

  Niemand in het Bijzonder | De Jong & De Witte

  16 apr tot 23 mei
  Expo Bart
  Waalbandijk 14C, 6541 AJ Nijmegen

  Op ontdekkingstocht in het huis van een onbekende. Wat voor leven zou hij hebben geleid? Wat vertellen zijn spullen over hem?

  Na het overlijden van een buurman zonder nabestaanden realiseerden DeJong&DeWitte zich hoe weinig ze – op een paar aannames na – van hem wisten. 'Zijn leven en dood waren niemand opgevallen. Een pijnlijk besef, maar ook herkenbaar voor velen. Iedereen kan zich de vraag stellen: in hoeverre kennen wij elkaar?'

  Achter iedere voordeur speelt zich een ander leven af. 'Niemand in het Bijzonder' laat je in dat andere leven stappen. In een huiselijke installatie nemen de makers je met filmbeelden, ensceneringen en geleid door een voice-over mee door verschillende kamers. De installatie maakt ons bewust van de onbekende ander. Van de buurman, van wie we slechts gescheiden zijn door een muur. Van de bezoeker na jou, voor wie je een boodschap achterlaat. Of van het onbekende in jezelf, dat meestal ongezien blijft.

  Via www.expobart.nl reserveer je jouw tijdslot. Je mag met maximaal 4 personen per tijdslot komen. De tentoonstelling is open op vrijdag t/m zondag, tussen 12.00 en 17.00 uur. De installatie is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Duur ca. 40 minuten. Gesproken taal: Nederlands.
 • De Elementen: LUCHT

   

  De Elementen: LUCHT

  28 mei
  Besiendershuis
  Steenstraat 26 , 6511TV Nijmegen

  Vier keer per jaar - eens per seizoen - organiseert Ilona Verhoeven in samenwerking met het Besiendershuis een interdisciplinair evenement dat plaatsvindt in, om en vanuit het Besiendershuis: De Elementen. Centraal staat telkens een van de elementen aarde, water, lucht en vuur.

  Het eerste evenement in deze reeks vindt plaats op vrijdagavond 28 mei, en draait rond het thema LUCHT. Vanwege de coronamaatregelen vindt het evenement plaats via Zoom, maar saai wordt het allerminst. In een wervelwind van zo’n drie kwartier spreken verschillende gasten over ‘lucht’ vanuit verschillende invalshoeken en disciplines; over het weer, vogels, film, beeldende kunst en muziek. Samen ontrafelen we op associatieve wijze het onderwerp, op zoek naar nieuwe inspiratie.

  De Elementen: LUCHT vindt plaats op vrijdag 28 mei, 19.30 uur via Zoom, en is gratis bij te wonen. Meld je aan door een mail te sturen naar info@besiendershuis.com.
 • Singular-Art

  Singular-Art 

  Singular Art
  Waalkade 72, 6511 XR Nijmegen

  Currently showing:

  01.03 - 16.05: Toonbanksolo #2: Renée Bus - A Fool's Display

  Rob Bouwman - Untitled

  Maarten Nico - Prophecy at the coffee shop

   

 • Big Draw Extended | KRA! gaat door | Astrid Mulder

  Big Draw Extended | KRA! gaat door | Astrid Mulder

  24 apr tot 29 mei
  Papengas 6-

  Vanaf 24 april tot 29 mei zijn er in de Papengas uitvergrote tekeningen te zien van de Wageningse kunstenaar Astrid Mulder. Normaal werkt Astrid redelijk klein op kaften van oude boeken of wat verloren blaadjes maar voor deze gelegenheid heeft ze reproducties laten drukken van bestaand werk. De afdrukken passen in de ramen van de glazen pui van het pand. Het pand ligt aan The Walk of The Town, het project waar The Big Draw Extended nauw bij betrokken is om de route nog interessanter te maken voor publiek. (Deze expo is dus van buitenaf te bezichtigen ivm corona maatregelen.)

  Met haar tekeningen vertelt Astrid een verhaal over de wereld waarin ze leeft en over droomt. Zij is een levenskunstenaar en een pionier in de maatschappij. Ze vertelt verhalen over de krakerswereld en culturele vrijplaatsen, met daarin zelfgebouwde huisjes en kleurrijke types. (Zo zie je bijvoorbeeld een zeemeerman geïnspireerd op een theaterpersonage van haar oude buurman.) Ook vertelt ze verhalen over droomwerelden, soms duistere dystopieën maar ook vaak utopieën vol bomen, natuurlijke patronen en verstopte dieren.

  Het romantische maar ook het ruige leven van een kraker wordt vertaald in haar autobiografische werk. Innerlijke conflicten, innerlijke rust en innerlijke schoonheid komen aan bod. Ze ziet zichzelf niet als outsider van de maatschappij, ze is juist vanuit het vogelperspectief erg betrokken en actief. In haar werk worden maatschappelijke pijnpunten blootgelegd. Denk aan klimaatverandering en uitsluiting van subgroepen. Ze gebruikt de kracht van verbeelding om schoonheid in het verval te laten zien.
 • Kerkje van Persingen

  Kerkje van Persingen

  Voorlopig geen exposities.

  Kerkje van Persingen

  Persingensestraat 7 
  6575 JA Persingen
  Parkeergelegenheid voor de deur
  Geopend van 11.00 tot 17.00

  www.kerkjevanpersingen.nl

 • De Pest

  De Pest

  25 feb tot 30 mei
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Vanwege de huidige corona-maatregelen is Museum Het Valkhof gesloten t/m tenminste 15 maart 2021.

  Vier eeuwen lang was Europa in de greep van de pest. De Zwarte Dood, zoals de ziekte soms ook wordt genoemd, maakte tientallen miljoenen slachtoffers. Museum Het Valkhof laat in De Pest zien hoe een van de meest verwoestende infectieziekten die ooit de wereld teisterden zijn sporen heeft nagelaten in kunst en samenleving. Met meer dan 200 werken van kunstenaars als Gabriël Metsu, Albrecht Dürer, Erwin Olaf en Berlinde De Bruyckere en schrijvers als Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio en Albert Camus verbindt het museum de geschiedenis van de pest met de actualiteit. Niet eerder werd in Nederland een tentoonstelling van deze omvang aan dit onderwerp gewijd. De Pest is te zien van 25 februari tot en met 30 mei 2021.

  De Zwarte Dood en een Nijmeegse pestdokter 
  Vanaf 1347 woedt de pest in Europa. Alleen al bij de eerste golf sterven 25 miljoen mensen. Bijna 400 jaar wordt het leven van alledag beheerst door een diepgewortelde angst. De Zwarte Dood wordt gezien als een straf van God of als het fatale gevolg van astronomische fenomenen. Complotdenkers menen dat de ziekte met opzet wordt verspreid door vijandig gezinde mensen. Het is niemand duidelijk wat de pest veroorzaakt, hoe de ziekte zich verspreidt, en welke van de ontelbare maatregelen en middeltjes die bescherming moeten bieden daadwerkelijk effectief zijn.

  Pas vanaf de zeventiende eeuw krijgt de medische wetenschap meer vat op de oorzaken van de pest. Pestdokter IJsbrand van Diemerbroeck staat aan het begin van deze ontwikkeling. In de jaren 1635-1636 behandelt hij als stadsgeneesheer van Nijmegen talloze pestlijders. Hij schrijft hierover een traktaat waarin hij zijn ervaringen optekent. Met dit traktaat, dat zich in de collectie van Museum Het Valkhof bevindt, is Van Diemerbroeck zijn tijd vooruit. Zijn klinische observaties vormen het begin van een wetenschappelijke benadering van de ziekte. Het groeit uit tot het belangrijkste boek over de pest in die tijd.

  De Pest in Museum Het Valkhof 
  De Pest laat zien hoe een ziekte kunst en samenleving op zijn grondvesten heeft doen schudden. Waar grootse werken van oude meesters, imposante altaarstukken en aansprekende heiligenbeelden van Sint Sebastiaan en Rochus de geschiedenis van de pest invoelbaar maken, nodigen hedendaagse sculpturen, video-installaties en futuristische bio-kunst uit tot reflectie op de huidige coronapandemie en de gevolgen ervan in de toekomst. De Pest neemt je mee op een aangrijpende reis, van angst en dreiging, via een zoektocht naar hoop, troost en saamhorigheid, tot het vinden van nieuwe oplossingen.
 • Juliane Brandes, Antje Bräuer, Ute Eitzenhöfer, Veronika Fabian

  Juliane Brandes, Antje Bräuer, Ute Eitzenhöfer, Veronika Fabian

  4 mrt tot 31 mei
  Galerie Marzee
  Lage Markt 3, 6511 VK Nijmegen

  Vanaf 4 maart zijn vier nieuwe solo-tentoonstellingen te zien bij Galerie Marzee: 
  Juliane Brandes - Ulysses 2020
  Antje Bräuer
  Ute Eitzenhöfer - subtext 
  Veronika Fabian - You, Me and Your Stuff

  Maak een afspraak om de galerie te bezoeken. De tentoonstellingen staan ook online op de website van Galerie Marzee. Werk uit de nieuwe tentoonstellingen en een speciale selectie voor de digitale kunstbeurs Collect 2021 zijn te zien via Artsy tot en met 24 maart.
 • Cool Collection II

  Cool Collection II

  28 jan tot 31 dec
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Vanwege de huidige corona-maatregelen is Museum Het Valkhof gesloten t/m tenminste 15 maart 2021.

  Beeldend kunstenaar Folkert de Jong maakt in opdracht van het museum een nieuwe tentoonstelling in de reeks Cool Collection. In deze reeks worden kunstenaars en andere kunstprofessionals gevraagd op een transhistorische wijze te reageren op de collecties van het museum. Folkert de Jong is geobsedeerd door de magie die uitgaat van de archeologische collectie. In Cool Collection­_OMINA zijn rituele en totem-achtige voorwerpen zijn leidraad. De Jong maakt voor deze tentoonstelling ook nieuw werk. De tentoonstelling is vanaf 28 januari te zien, kort nadat het museum weer opent voor publiek. 

  In 2019 gaven gastcuratoren Flos Wildschut en Jessica Helbach het startschot met Cool Collection_Ritme.Vorm.Blauw. Zij brachten objecten uit verschillende eeuwen op een speelse en associatieve wijze samen. De verbindende elementen hierbij waren vorm, lijn en kleur. De eerste Cool Collection tentoonstelling is in verband met de tijdelijke sluiting helaas niet meer te zien.

  Totems.
  Voor Cool Collection II nodigde het museum Folkert de Jong uit om te grasduinen in het depot. Met een unieke en eigenzinnige blik selecteerde hij voorwerpen die een specifieke aantrekkingskracht op hem uitoefenden. Het bleken vooral objecten te zijn uit de Romeinse tijd of ouder, die een sterke zeggingskracht hebben. Wat ze bijzonder maakt is niet hun historische praktische nut, maar het magnetische veld dat om hen heen hangt, het tijdloze aura dat ze uitstralen. De Jong voelt zich door deze totem-achtige objecten in directe connectie staan met onze geschiedenis, alsof de objecten dragers van universele boodschappen en krachten zijn.

  Met OMINA – Latijns voor ‘voortekens’ – wil hij de energie uit deze objecten extraheren. Hij creëert een zintuiglijke ervaring, waarbij de bezoeker wordt verleid om zich te verbinden met de krachten uit het verleden. In een laboratorium-achtige setting staat de rituele kracht van historische stukken centraal, aangevuld met 3D-hologrammen, videoprojecties en hedendaags werk van De Jong, waarvan een aantal stukken speciaal voor deze tentoonstelling is gemaakt.
 • Chambre d'amis

   "Chambre d'amis"

   

  Kleine expositieschuur, Prins Hendrikstraat 1, Ooij.

   

  Meer informatie www.annhoogendoorn.nl

   

  expobord

   

  Wanneer dit stoepbord buiten staat en het hek open is,
  dan is de kleine exposchuur Chambre d’Amis in de Ooij open.

   

 • The walking body has no history | Marjoke van de Plassche

  The walking body has no history | Marjoke van de Plassche

  1 mei tot 30 mei
  POPOP
   Elzenstraat 4B, 6524 EV Nijmegen

  By walking, you escape from the very idea of identity, the temptation to be someone, to have a name and a history… The freedom in walking lies in not being anyone; for the walking body has no history, it is just an eddy in the stream of immemorial life.
  - Frédéric Gros, A philosophy of walking

  De beklemming van het thuiszitten compenseerde Marjoke van de Plassche het afgelopen jaar door vanuit haar huis kilometers te wandelen langs de Waal. De wandelingen begonnen steevast tussen de huizen, waaierden willekeurig uit in de lege uiterwaarden en eindigden weer tussen bebouwing, als een ritueel met oneindig veel kleine variaties.

  De eenvoud en ritme van het lopen leverden nieuwe mentale landschappen op, vol leegte, ruimte en vrijheid. Deze indrukken zette zij voor POPOP om in twee nieuwe ruimtelijke installaties waar je je als bezoeker tussendoor kunt bewegen. De gebruikte materialen wol en glas zorgen daarbij voor bijna tegengestelde ervaringen: waar de wol tactiel, warm, zacht en omhullend werkt, zorgt het transparante glas voor een zekere scherpte, klaarheid maar ook afstandelijkheid. De ervaringen worden versterkt door twee soundscapes, die verschillende werelden oproepen maar elkaar ook aanvullen.

  Wie ben je, als je je door verschillende werelden beweegt?

  De expositie is ieder weekend (inclusief Tweede Pinksterdag) geopend van 1 t/m 30 mei van 13.00-17.00 uur, en alleen via een tijdslot te boeken op de website van POPOP

  www.marjokevandeplassche.nl
 • EYELEVEL | Oog in oog met één kunstwerk

  EYELEVEL | Oog in oog met één kunstwerk

  29 mei tot 30 mei
  Expo Bart
  Waalbandijk 14C, 6541 AJ Nijmegen

  Op 29 & 30 mei presenteert Expo Bart een bijzondere en coronaproof kunstervaring. Neem plaats in de mobiele installatie EYELEVEL, ontworpen door Rob Sweere, voor een 1 op 1 ontmoeting met een kunstwerk. Het enige dat aanwezig is ben jij, het werk en een koptelefoon. In een audio voice-over neemt kunsthistoricus en curator Merel van den Nieuwenhof je mee in haar persoonlijke beleving van het werk 'Interior no. 41' van Marleen Sleeuwits. Een fysieke ervaring die je zintuigen verfrist en je kijk op kunst hopelijk doet verrassen.

  EYELEVEL is te bezoeken tussen 12:00 en 17:00 uur. Reserveren is niet nodig.
 • Vanaf de straat #13: Bob Lejeune

   

  Vanaf de straat #13: Bob Lejeune

  5 mei tot 4 jun
  Galerie De Natris
  Van Dulckenstraat 20 , 6512 DT Nijmegen

  In zijn keramische objecten is bij Bob Lejeune bijna altijd een dier of een mens te herkennen. Zo herkennen we in het beeld Evolutie een hoofd waaruit een soort boom groeit, omdat er wordt verwezen zaken die we kennen.
   
  De andere objecten die Evolutie gezelschap houden in de etalage bevatten geen duidelijke verwijzingen naar de ons omringende wereld. De kunstenaar heeft hier laten leiden door het materiaal, de klei, het bakproces en glazuur, basiselementen van het keramisch vak. Hij zoekt bewust problemen op in de klei en speelt met het materiaal, in de hoop op verrassingen en onontgonnen terreinen die dienend kunnen zijn in het beeld. De klei is, net uit het pak, heerlijk beweeglijk; je kunt er alles mee en het werkt volgens de kunstenaar rustgevend. Door de verschillende stadia komt er een proces op gang waarin het beeld langzaam groeit; je kunt klei continu aanpassen.
   
  Alles moet wel plastisch kloppen. De uitwisseling tussen massa en restruimte, materie en geest moet in evenwicht zijn. De kunstenaar snijdt en boetseert als het ware alle saaiheid uit het beeld. In het laatste stadium rekt hij het werk nog wat verder op door het gebruik van een aantal lagen glazuur. 
   
  Een gewaagde aanpak voor keramisten: de uitkomst is altijd onzeker, maar tegelijkertijd spannend en verrassend.   

  Op de foto: 
  Gedachtestroom, 2019; Evolutie, 2018; Gedachtenstroom II, 2019. Keramiek, geglazuurd, collectie kunstenaar
 • Bloed en Honing | Nicole Segers

  Bloed en Honing | Nicole Segers

  12 apr tot 29 aug
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Vanwege de corona-maatregelen is Museum Het Valkhof op dit moment gesloten.

  Reizen door de periferie van Europa
  Al bijna twintig jaar trekken documentair fotograaf Nicole Segers en journalistiek schrijver Irene van der Linde door de periferie van Europa. Samen leggen ze de kersverse grensbewoners vast, ver van de beleidsmakers in Brussel. Langs de nieuwe oostgrens en in de Bosporus zien ze de rafelranden van de Europese eenwording. Hun derde reis trekt door de Balkan, de lappendeken van Europa, waar ze op zoek gaan naar de betekenis van de nieuwe grenzen. Segers' foto's vertellen een verhaal van eenheid en scheiding. Het museum laat na de lockdown de hele trilogie in beeld zien en nodigt jullie uit voor een reis door Europa, langs zichtbare en onzichtbare grenzen.

  Het vereeuwigen van verhalen
  Wanneer de oorspronkelijk Nijmeegse Nicole Segers (1960) op haar 21e voor het eerst door de zoeker van een camera kijkt, is het liefde op het eerste gezicht. Met haar camera in de hand en de uitgestippelde routes, kriskras door andere Afrika, in haar rugzak ontdekt ze hoe ze verborgen verhalen vangt en vereeuwigt in beeld.

  Hoopvol maar wantrouwend
  Het is 2001 wanneer Europa een herenigde toekomst tegemoet gaat en 'onze' grenzen richting het oosten opschuiven. Gedreven door nieuwsgierigheid pakt Nicole Segers haar koffers, haar Leica en trekt samen met Irene van der Linde langs de zevenduizend kilometer nieuwe grens. Op zoek naar het antwoord op de vraag: Wie zijn onze nieuwe grensbewoners en wat doet deze eenwording met ze? De muur is gevallen, dictaturen zijn omvergeworpen en grenzen geopend. Ondertussen gaat het vanuit Brussel vooropgestelde beleid dwars door alle lands- en gemeenschapsgrenzen heen. In de karakteristieke zwart-wit beelden van het boek Het einde van Europa legt de fotograaf hoop en perspectief vast, maar ook het wantrouwen en argwaan van de inwoners.

  Het leven aan de overkant
  Niet veel later start Brussel de toetredingsonderhandelingen met Turkije. Samen met Van der Linde vervolgt Segers haar reis richting Istanbul, waar de Bosporus een geografische en symbolische grens vormt tussen Europa en Azië. Ze varen een jaar lang mee op met de veerpunt tussen de twee continenten. Segers legt, dit keer in stralende kleuren, de mensen en het leven op beide oevers vast. In het boek Ontmoetingen langs de Bosporus vragen de twee zich af: vaart het land richting Europa, of zal het toch de andere kant op gaan?

  Een verhaal van weemoed
  Al snel verschijnt de Balkan weer op de radar en kunnen de fotograaf en schrijver niet op hun handen blijven zitten. In Bloed en Honing (Boom uitgevers) keren ze terug naar de lappendeken van Europa. "Als je wilt weten wat er in Europa speelt, dan moet je naar de Balkan" aldus Segers. Haar beelden van de landen van bloed en honing (de letterlijke vertaling van Bal en kan) tonen verlaten dorpen in Sarajevo, authentieke winkelstraten in Noord-Macedonië, roerloze wachtposten in Kosovo en jongeren voor slecht onderhouden huizen in Albanië. Ze illustreren het terugvallen op religie en weemoed naar oude tradities. Van optimisme blijkt allang geen sprake meer. 

  Met de gelijknamige tentoonstelling Bloed en Honing in het museum sluit Segers de trilogie af. Sterke beelden laten zien hoe de stemming in Europa in twintig jaar tijd is omgeslagen. Het is een uitnodiging voor een driedelige reis dwars door de zichtbare en onzichtbare grenzen.

 Exposities 

Hieronder vindt u verschillende exposities, met name in Nijmegen en omstreken. Gaat u exposeren of heeft u een expositieruimte en zou u vermeld willen worden op onze site? Stuur dan een mailtje naar info@pro-art.nl met een korte beschrijving en eventueel een foto.

Check van te voren bij de expositieruimte of ze open zijn en welke (extra) coronamaatregelen er gelden.

 • Niemand in het Bijzonder | De Jong & De Witte

  Niemand in het Bijzonder | De Jong & De Witte

  16 apr tot 23 mei
  Expo Bart
  Waalbandijk 14C, 6541 AJ Nijmegen

  Op ontdekkingstocht in het huis van een onbekende. Wat voor leven zou hij hebben geleid? Wat vertellen zijn spullen over hem?

  Na het overlijden van een buurman zonder nabestaanden realiseerden DeJong&DeWitte zich hoe weinig ze – op een paar aannames na – van hem wisten. 'Zijn leven en dood waren niemand opgevallen. Een pijnlijk besef, maar ook herkenbaar voor velen. Iedereen kan zich de vraag stellen: in hoeverre kennen wij elkaar?'

  Achter iedere voordeur speelt zich een ander leven af. 'Niemand in het Bijzonder' laat je in dat andere leven stappen. In een huiselijke installatie nemen de makers je met filmbeelden, ensceneringen en geleid door een voice-over mee door verschillende kamers. De installatie maakt ons bewust van de onbekende ander. Van de buurman, van wie we slechts gescheiden zijn door een muur. Van de bezoeker na jou, voor wie je een boodschap achterlaat. Of van het onbekende in jezelf, dat meestal ongezien blijft.

  Via www.expobart.nl reserveer je jouw tijdslot. Je mag met maximaal 4 personen per tijdslot komen. De tentoonstelling is open op vrijdag t/m zondag, tussen 12.00 en 17.00 uur. De installatie is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Duur ca. 40 minuten. Gesproken taal: Nederlands.
 • De Elementen: LUCHT

   

  De Elementen: LUCHT

  28 mei
  Besiendershuis
  Steenstraat 26 , 6511TV Nijmegen

  Vier keer per jaar - eens per seizoen - organiseert Ilona Verhoeven in samenwerking met het Besiendershuis een interdisciplinair evenement dat plaatsvindt in, om en vanuit het Besiendershuis: De Elementen. Centraal staat telkens een van de elementen aarde, water, lucht en vuur.

  Het eerste evenement in deze reeks vindt plaats op vrijdagavond 28 mei, en draait rond het thema LUCHT. Vanwege de coronamaatregelen vindt het evenement plaats via Zoom, maar saai wordt het allerminst. In een wervelwind van zo’n drie kwartier spreken verschillende gasten over ‘lucht’ vanuit verschillende invalshoeken en disciplines; over het weer, vogels, film, beeldende kunst en muziek. Samen ontrafelen we op associatieve wijze het onderwerp, op zoek naar nieuwe inspiratie.

  De Elementen: LUCHT vindt plaats op vrijdag 28 mei, 19.30 uur via Zoom, en is gratis bij te wonen. Meld je aan door een mail te sturen naar info@besiendershuis.com.
 • Singular-Art

  Singular-Art 

  Singular Art
  Waalkade 72, 6511 XR Nijmegen

  Currently showing:

  01.03 - 16.05: Toonbanksolo #2: Renée Bus - A Fool's Display

  Rob Bouwman - Untitled

  Maarten Nico - Prophecy at the coffee shop

   

 • Big Draw Extended | KRA! gaat door | Astrid Mulder

  Big Draw Extended | KRA! gaat door | Astrid Mulder

  24 apr tot 29 mei
  Papengas 6-

  Vanaf 24 april tot 29 mei zijn er in de Papengas uitvergrote tekeningen te zien van de Wageningse kunstenaar Astrid Mulder. Normaal werkt Astrid redelijk klein op kaften van oude boeken of wat verloren blaadjes maar voor deze gelegenheid heeft ze reproducties laten drukken van bestaand werk. De afdrukken passen in de ramen van de glazen pui van het pand. Het pand ligt aan The Walk of The Town, het project waar The Big Draw Extended nauw bij betrokken is om de route nog interessanter te maken voor publiek. (Deze expo is dus van buitenaf te bezichtigen ivm corona maatregelen.)

  Met haar tekeningen vertelt Astrid een verhaal over de wereld waarin ze leeft en over droomt. Zij is een levenskunstenaar en een pionier in de maatschappij. Ze vertelt verhalen over de krakerswereld en culturele vrijplaatsen, met daarin zelfgebouwde huisjes en kleurrijke types. (Zo zie je bijvoorbeeld een zeemeerman geïnspireerd op een theaterpersonage van haar oude buurman.) Ook vertelt ze verhalen over droomwerelden, soms duistere dystopieën maar ook vaak utopieën vol bomen, natuurlijke patronen en verstopte dieren.

  Het romantische maar ook het ruige leven van een kraker wordt vertaald in haar autobiografische werk. Innerlijke conflicten, innerlijke rust en innerlijke schoonheid komen aan bod. Ze ziet zichzelf niet als outsider van de maatschappij, ze is juist vanuit het vogelperspectief erg betrokken en actief. In haar werk worden maatschappelijke pijnpunten blootgelegd. Denk aan klimaatverandering en uitsluiting van subgroepen. Ze gebruikt de kracht van verbeelding om schoonheid in het verval te laten zien.
 • Kerkje van Persingen

  Kerkje van Persingen

  Voorlopig geen exposities.

  Kerkje van Persingen

  Persingensestraat 7 
  6575 JA Persingen
  Parkeergelegenheid voor de deur
  Geopend van 11.00 tot 17.00

  www.kerkjevanpersingen.nl

 • De Pest

  De Pest

  25 feb tot 30 mei
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Vanwege de huidige corona-maatregelen is Museum Het Valkhof gesloten t/m tenminste 15 maart 2021.

  Vier eeuwen lang was Europa in de greep van de pest. De Zwarte Dood, zoals de ziekte soms ook wordt genoemd, maakte tientallen miljoenen slachtoffers. Museum Het Valkhof laat in De Pest zien hoe een van de meest verwoestende infectieziekten die ooit de wereld teisterden zijn sporen heeft nagelaten in kunst en samenleving. Met meer dan 200 werken van kunstenaars als Gabriël Metsu, Albrecht Dürer, Erwin Olaf en Berlinde De Bruyckere en schrijvers als Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio en Albert Camus verbindt het museum de geschiedenis van de pest met de actualiteit. Niet eerder werd in Nederland een tentoonstelling van deze omvang aan dit onderwerp gewijd. De Pest is te zien van 25 februari tot en met 30 mei 2021.

  De Zwarte Dood en een Nijmeegse pestdokter 
  Vanaf 1347 woedt de pest in Europa. Alleen al bij de eerste golf sterven 25 miljoen mensen. Bijna 400 jaar wordt het leven van alledag beheerst door een diepgewortelde angst. De Zwarte Dood wordt gezien als een straf van God of als het fatale gevolg van astronomische fenomenen. Complotdenkers menen dat de ziekte met opzet wordt verspreid door vijandig gezinde mensen. Het is niemand duidelijk wat de pest veroorzaakt, hoe de ziekte zich verspreidt, en welke van de ontelbare maatregelen en middeltjes die bescherming moeten bieden daadwerkelijk effectief zijn.

  Pas vanaf de zeventiende eeuw krijgt de medische wetenschap meer vat op de oorzaken van de pest. Pestdokter IJsbrand van Diemerbroeck staat aan het begin van deze ontwikkeling. In de jaren 1635-1636 behandelt hij als stadsgeneesheer van Nijmegen talloze pestlijders. Hij schrijft hierover een traktaat waarin hij zijn ervaringen optekent. Met dit traktaat, dat zich in de collectie van Museum Het Valkhof bevindt, is Van Diemerbroeck zijn tijd vooruit. Zijn klinische observaties vormen het begin van een wetenschappelijke benadering van de ziekte. Het groeit uit tot het belangrijkste boek over de pest in die tijd.

  De Pest in Museum Het Valkhof 
  De Pest laat zien hoe een ziekte kunst en samenleving op zijn grondvesten heeft doen schudden. Waar grootse werken van oude meesters, imposante altaarstukken en aansprekende heiligenbeelden van Sint Sebastiaan en Rochus de geschiedenis van de pest invoelbaar maken, nodigen hedendaagse sculpturen, video-installaties en futuristische bio-kunst uit tot reflectie op de huidige coronapandemie en de gevolgen ervan in de toekomst. De Pest neemt je mee op een aangrijpende reis, van angst en dreiging, via een zoektocht naar hoop, troost en saamhorigheid, tot het vinden van nieuwe oplossingen.
 • Juliane Brandes, Antje Bräuer, Ute Eitzenhöfer, Veronika Fabian

  Juliane Brandes, Antje Bräuer, Ute Eitzenhöfer, Veronika Fabian

  4 mrt tot 31 mei
  Galerie Marzee
  Lage Markt 3, 6511 VK Nijmegen

  Vanaf 4 maart zijn vier nieuwe solo-tentoonstellingen te zien bij Galerie Marzee: 
  Juliane Brandes - Ulysses 2020
  Antje Bräuer
  Ute Eitzenhöfer - subtext 
  Veronika Fabian - You, Me and Your Stuff

  Maak een afspraak om de galerie te bezoeken. De tentoonstellingen staan ook online op de website van Galerie Marzee. Werk uit de nieuwe tentoonstellingen en een speciale selectie voor de digitale kunstbeurs Collect 2021 zijn te zien via Artsy tot en met 24 maart.
 • Cool Collection II

  Cool Collection II

  28 jan tot 31 dec
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Vanwege de huidige corona-maatregelen is Museum Het Valkhof gesloten t/m tenminste 15 maart 2021.

  Beeldend kunstenaar Folkert de Jong maakt in opdracht van het museum een nieuwe tentoonstelling in de reeks Cool Collection. In deze reeks worden kunstenaars en andere kunstprofessionals gevraagd op een transhistorische wijze te reageren op de collecties van het museum. Folkert de Jong is geobsedeerd door de magie die uitgaat van de archeologische collectie. In Cool Collection­_OMINA zijn rituele en totem-achtige voorwerpen zijn leidraad. De Jong maakt voor deze tentoonstelling ook nieuw werk. De tentoonstelling is vanaf 28 januari te zien, kort nadat het museum weer opent voor publiek. 

  In 2019 gaven gastcuratoren Flos Wildschut en Jessica Helbach het startschot met Cool Collection_Ritme.Vorm.Blauw. Zij brachten objecten uit verschillende eeuwen op een speelse en associatieve wijze samen. De verbindende elementen hierbij waren vorm, lijn en kleur. De eerste Cool Collection tentoonstelling is in verband met de tijdelijke sluiting helaas niet meer te zien.

  Totems.
  Voor Cool Collection II nodigde het museum Folkert de Jong uit om te grasduinen in het depot. Met een unieke en eigenzinnige blik selecteerde hij voorwerpen die een specifieke aantrekkingskracht op hem uitoefenden. Het bleken vooral objecten te zijn uit de Romeinse tijd of ouder, die een sterke zeggingskracht hebben. Wat ze bijzonder maakt is niet hun historische praktische nut, maar het magnetische veld dat om hen heen hangt, het tijdloze aura dat ze uitstralen. De Jong voelt zich door deze totem-achtige objecten in directe connectie staan met onze geschiedenis, alsof de objecten dragers van universele boodschappen en krachten zijn.

  Met OMINA – Latijns voor ‘voortekens’ – wil hij de energie uit deze objecten extraheren. Hij creëert een zintuiglijke ervaring, waarbij de bezoeker wordt verleid om zich te verbinden met de krachten uit het verleden. In een laboratorium-achtige setting staat de rituele kracht van historische stukken centraal, aangevuld met 3D-hologrammen, videoprojecties en hedendaags werk van De Jong, waarvan een aantal stukken speciaal voor deze tentoonstelling is gemaakt.
 • Chambre d'amis

   "Chambre d'amis"

   

  Kleine expositieschuur, Prins Hendrikstraat 1, Ooij.

   

  Meer informatie www.annhoogendoorn.nl

   

  expobord

   

  Wanneer dit stoepbord buiten staat en het hek open is,
  dan is de kleine exposchuur Chambre d’Amis in de Ooij open.

   

 • The walking body has no history | Marjoke van de Plassche

  The walking body has no history | Marjoke van de Plassche

  1 mei tot 30 mei
  POPOP
   Elzenstraat 4B, 6524 EV Nijmegen

  By walking, you escape from the very idea of identity, the temptation to be someone, to have a name and a history… The freedom in walking lies in not being anyone; for the walking body has no history, it is just an eddy in the stream of immemorial life.
  - Frédéric Gros, A philosophy of walking

  De beklemming van het thuiszitten compenseerde Marjoke van de Plassche het afgelopen jaar door vanuit haar huis kilometers te wandelen langs de Waal. De wandelingen begonnen steevast tussen de huizen, waaierden willekeurig uit in de lege uiterwaarden en eindigden weer tussen bebouwing, als een ritueel met oneindig veel kleine variaties.

  De eenvoud en ritme van het lopen leverden nieuwe mentale landschappen op, vol leegte, ruimte en vrijheid. Deze indrukken zette zij voor POPOP om in twee nieuwe ruimtelijke installaties waar je je als bezoeker tussendoor kunt bewegen. De gebruikte materialen wol en glas zorgen daarbij voor bijna tegengestelde ervaringen: waar de wol tactiel, warm, zacht en omhullend werkt, zorgt het transparante glas voor een zekere scherpte, klaarheid maar ook afstandelijkheid. De ervaringen worden versterkt door twee soundscapes, die verschillende werelden oproepen maar elkaar ook aanvullen.

  Wie ben je, als je je door verschillende werelden beweegt?

  De expositie is ieder weekend (inclusief Tweede Pinksterdag) geopend van 1 t/m 30 mei van 13.00-17.00 uur, en alleen via een tijdslot te boeken op de website van POPOP

  www.marjokevandeplassche.nl
 • EYELEVEL | Oog in oog met één kunstwerk

  EYELEVEL | Oog in oog met één kunstwerk

  29 mei tot 30 mei
  Expo Bart
  Waalbandijk 14C, 6541 AJ Nijmegen

  Op 29 & 30 mei presenteert Expo Bart een bijzondere en coronaproof kunstervaring. Neem plaats in de mobiele installatie EYELEVEL, ontworpen door Rob Sweere, voor een 1 op 1 ontmoeting met een kunstwerk. Het enige dat aanwezig is ben jij, het werk en een koptelefoon. In een audio voice-over neemt kunsthistoricus en curator Merel van den Nieuwenhof je mee in haar persoonlijke beleving van het werk 'Interior no. 41' van Marleen Sleeuwits. Een fysieke ervaring die je zintuigen verfrist en je kijk op kunst hopelijk doet verrassen.

  EYELEVEL is te bezoeken tussen 12:00 en 17:00 uur. Reserveren is niet nodig.
 • Vanaf de straat #13: Bob Lejeune

   

  Vanaf de straat #13: Bob Lejeune

  5 mei tot 4 jun
  Galerie De Natris
  Van Dulckenstraat 20 , 6512 DT Nijmegen

  In zijn keramische objecten is bij Bob Lejeune bijna altijd een dier of een mens te herkennen. Zo herkennen we in het beeld Evolutie een hoofd waaruit een soort boom groeit, omdat er wordt verwezen zaken die we kennen.
   
  De andere objecten die Evolutie gezelschap houden in de etalage bevatten geen duidelijke verwijzingen naar de ons omringende wereld. De kunstenaar heeft hier laten leiden door het materiaal, de klei, het bakproces en glazuur, basiselementen van het keramisch vak. Hij zoekt bewust problemen op in de klei en speelt met het materiaal, in de hoop op verrassingen en onontgonnen terreinen die dienend kunnen zijn in het beeld. De klei is, net uit het pak, heerlijk beweeglijk; je kunt er alles mee en het werkt volgens de kunstenaar rustgevend. Door de verschillende stadia komt er een proces op gang waarin het beeld langzaam groeit; je kunt klei continu aanpassen.
   
  Alles moet wel plastisch kloppen. De uitwisseling tussen massa en restruimte, materie en geest moet in evenwicht zijn. De kunstenaar snijdt en boetseert als het ware alle saaiheid uit het beeld. In het laatste stadium rekt hij het werk nog wat verder op door het gebruik van een aantal lagen glazuur. 
   
  Een gewaagde aanpak voor keramisten: de uitkomst is altijd onzeker, maar tegelijkertijd spannend en verrassend.   

  Op de foto: 
  Gedachtestroom, 2019; Evolutie, 2018; Gedachtenstroom II, 2019. Keramiek, geglazuurd, collectie kunstenaar
 • Bloed en Honing | Nicole Segers

  Bloed en Honing | Nicole Segers

  12 apr tot 29 aug
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Vanwege de corona-maatregelen is Museum Het Valkhof op dit moment gesloten.

  Reizen door de periferie van Europa
  Al bijna twintig jaar trekken documentair fotograaf Nicole Segers en journalistiek schrijver Irene van der Linde door de periferie van Europa. Samen leggen ze de kersverse grensbewoners vast, ver van de beleidsmakers in Brussel. Langs de nieuwe oostgrens en in de Bosporus zien ze de rafelranden van de Europese eenwording. Hun derde reis trekt door de Balkan, de lappendeken van Europa, waar ze op zoek gaan naar de betekenis van de nieuwe grenzen. Segers' foto's vertellen een verhaal van eenheid en scheiding. Het museum laat na de lockdown de hele trilogie in beeld zien en nodigt jullie uit voor een reis door Europa, langs zichtbare en onzichtbare grenzen.

  Het vereeuwigen van verhalen
  Wanneer de oorspronkelijk Nijmeegse Nicole Segers (1960) op haar 21e voor het eerst door de zoeker van een camera kijkt, is het liefde op het eerste gezicht. Met haar camera in de hand en de uitgestippelde routes, kriskras door andere Afrika, in haar rugzak ontdekt ze hoe ze verborgen verhalen vangt en vereeuwigt in beeld.

  Hoopvol maar wantrouwend
  Het is 2001 wanneer Europa een herenigde toekomst tegemoet gaat en 'onze' grenzen richting het oosten opschuiven. Gedreven door nieuwsgierigheid pakt Nicole Segers haar koffers, haar Leica en trekt samen met Irene van der Linde langs de zevenduizend kilometer nieuwe grens. Op zoek naar het antwoord op de vraag: Wie zijn onze nieuwe grensbewoners en wat doet deze eenwording met ze? De muur is gevallen, dictaturen zijn omvergeworpen en grenzen geopend. Ondertussen gaat het vanuit Brussel vooropgestelde beleid dwars door alle lands- en gemeenschapsgrenzen heen. In de karakteristieke zwart-wit beelden van het boek Het einde van Europa legt de fotograaf hoop en perspectief vast, maar ook het wantrouwen en argwaan van de inwoners.

  Het leven aan de overkant
  Niet veel later start Brussel de toetredingsonderhandelingen met Turkije. Samen met Van der Linde vervolgt Segers haar reis richting Istanbul, waar de Bosporus een geografische en symbolische grens vormt tussen Europa en Azië. Ze varen een jaar lang mee op met de veerpunt tussen de twee continenten. Segers legt, dit keer in stralende kleuren, de mensen en het leven op beide oevers vast. In het boek Ontmoetingen langs de Bosporus vragen de twee zich af: vaart het land richting Europa, of zal het toch de andere kant op gaan?

  Een verhaal van weemoed
  Al snel verschijnt de Balkan weer op de radar en kunnen de fotograaf en schrijver niet op hun handen blijven zitten. In Bloed en Honing (Boom uitgevers) keren ze terug naar de lappendeken van Europa. "Als je wilt weten wat er in Europa speelt, dan moet je naar de Balkan" aldus Segers. Haar beelden van de landen van bloed en honing (de letterlijke vertaling van Bal en kan) tonen verlaten dorpen in Sarajevo, authentieke winkelstraten in Noord-Macedonië, roerloze wachtposten in Kosovo en jongeren voor slecht onderhouden huizen in Albanië. Ze illustreren het terugvallen op religie en weemoed naar oude tradities. Van optimisme blijkt allang geen sprake meer. 

  Met de gelijknamige tentoonstelling Bloed en Honing in het museum sluit Segers de trilogie af. Sterke beelden laten zien hoe de stemming in Europa in twintig jaar tijd is omgeslagen. Het is een uitnodiging voor een driedelige reis dwars door de zichtbare en onzichtbare grenzen.